Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίθετο στη θέσπιση του ευρωσυντάγματος το ΚΚΕ

Δήλωση των ευρωβουλευτών του Κόμματος

Με δήλωση που κατέθεσαν στο Προεδρείο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, Στρατής Κόρακας και Γιάννης Πατάκης κατήγγειλαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του «Συντάγματος», που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να κατοχυρωθούν «συνταγματικά» οι ανελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους τόνισαν τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη θέσπιση ευρωσυντάγματος, γιατί έτσι ενισχύεται η ιμπεριαλιστική ΕΕ σε βάρος των λαών και σε όφελος των εκμεταλλευτών. Επιπλέον, το κείμενο της Συνέλευσης, η οποία συγκροτήθηκε και λειτούργησε άκρως αντιδημοκρατικά, φιμώνοντας κάθε αριστερή φωνή, δεν αποκρυσταλλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών. Αντίθετα, τις συρρικνώνει.

Η δήλωση πίστης "σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνική (!) οικονομία της αγοράς" θεσμοθετεί και συνταγματικά τον καπιταλισμό. Η κατάργηση της εναλλασσόμενης προεδρίας, η σύνθεση της Επιτροπής, η συρρίκνωση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, ο ορισμός της ειδικής πλειοψηφίας, αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ανακατανομή της εξουσίας υπέρ των ισχυρών και παραπέρα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο ιμπεριαλιστικό, ευρωενωσιακό κέντρο.

Βαθαίνει επικίνδυνα η στρατιωτικοποίηση στα πλαίσια της κοινής αμυντικής πολιτικής που, βέβαια, "σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού". Με πρόσχημα την τρομοκρατία, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις κατά των λαών όλου του κόσμου (χωρίς να μένει έξω ο "εσωτερικός εχθρός"), επιφυλάσσεται ιδιαίτερος ρόλος στα κράτη - μέλη με "υψηλές στρατιωτικές δυνατότητες". Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος υπουργός είναι των εξωτερικών.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι λαοί δε θα ξεγελαστούν. Οι αντιθέσεις του καπιταλισμού οξύνονται, μέσα και έξω από την ΕΕ. Η λαϊκή πάλη θα δυναμώνει όσο εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική και θα γκρεμίσει το οικοδόμημα που τόσο προσεκτικά φτιάχνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ