ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αφωνία» απέναντι στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ

«Εκκωφαντική σιωπή» απέναντι στις αφόρητες και προκλητικές πιέσεις και εκβιασμούς που κορυφώνονται από ΗΠΑ και ΕΕ παραμονές του δημοψηφίσματος, τηρεί η κυβέρνηση, πασχίζοντας να μην «προκαλέσει» την οργή των «ισχυρών συμμάχων».

Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στη γραμμή της «αφωνίας» και του «μη σχολιασμού» των απαράδεκτων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων (Φερχόιγκεν, Κοξ), παρά την πρόσφατη φραστική, έστω, αποδοκιμασία του Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση τέτοιων πιέσεων. Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «δε θα εξυπηρετούσε την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κυπριακού λαού η άσκηση πιέσεων με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του».

Ωστόσο, όχι μόνο δεν τολμά να την επαναλάβει και να ψελλίσει μια λέξη αντίδρασης στις εξωφρενικές πιέσεις των «συμμάχων», αλλά με μια σειρά κινήσεις αφήνει να εννοηθεί ότι συμμετέχει, έμμεσα, στην εκστρατεία υπέρ του ναι. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα παρέχει, υποτίθεται, «επιπρόσθετες ασφάλειες», ενώ έχει σπεύσει να αποσυνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευελπιστώντας ότι δε θα εκφραστούν οι ίδιες πιέσεις για να «κλείσει» και το Αιγαίο μετά το Κυπριακό... Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου επέμεναν και χθες ότι η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ρ. Ερντογάν στο Σεράγεβο ήταν «θετικό γεγονός», από την άποψη ότι «προφυλάσσει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι η επικείμενη επίσκεψή του στις αρχές του άλλου μήνα «δεν επιτρέπει» επιδείνωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Ο Κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στο Κυπριακό, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αν και θεωρείται απίθανο να ξεφύγει από τη μέχρι τώρα γραμμή πλεύσης της επίπλαστης «ουδετερότητας».

Την ίδια στιγμή, όμως, κυβερνητικά στελέχη συντάσσονται ευθέως με το καθεστώς πιέσεων που ασκούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η Μαρ. Γιαννάκου δήλωσε (στον «9.84») ότι «η Ευρώπη θα το εκλάβει αρνητικά το όχι, το λέω ευθέως... Η ζωή της Κύπρου, μέσα στην Ευρώπη, θα είναι δύσκολη χωρίς λύση. Αυτό μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως». Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε την αποσύνδεση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα οδηγηθούμε μέσω του όχι των αδελφών μας μεν, αλλά δε θα καθορίσουν εκείνοι τη σχέση μας με την Τουρκία».

  • Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα συζητηθούν και τα θέματα των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε χθες με τον Κ. Καραμανλή, έχει προτείνει να γίνει στα τέλη του Ιούλη.

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι

«Εμείς ευχόμαστε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η πορεία του ελληνισμού συνολικά, η πορεία της Κύπρου, να είναι θετική, αισιόδοξη και κυρίως σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλειφθεί το Κυπριακό σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι "όχι"». Αυτά ισχυρίστηκε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφού το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην επιχείρηση πίεσης του κυπριακού λαού προκειμένου να ψηφίσει «ναι» για το σχέδιο Ανάν, την οποία συνδύασε με μια ακατάσχετη κινδυνολογία για τις συνέπειες ενός πιθανού «όχι», χτες διά στόματος του γραμματέα του προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι...

Να μην «εγκαταλειφθεί» το Κυπριακό σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «όχι» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά μόλις προχτές στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος εντελώς προκλητικά δήλωνε: «Φοβάμαι, ότι η λύση μετά το "όχι", που το θεωρώ λίγο πολύ δεδομένο, είναι η ενασχόληση των Κυπρίων με την πολιτική τους κατάσταση σοβαρά, ώστε να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Η Κύπρος, με νέα ηγεσία, να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα. Εχει ξανασυμβεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ήταν κατά την άποψη μου η μόνη ελπίδα»...

Ουσιαστικά ο Θ. Πάγκαλος, ξεπερνώντας κάθε όριο, κάλεσε τον κυπριακό λαό να αλλάξει την ηγεσία του και να επιδιώξει νέο δημοψήφισμα, που θα επιφέρει το... επιθυμητό αποτέλεσμα! Αφού αρχικά ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πάρει θέση πριν ακόμα και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της... λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, τώρα προχωρά στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας. Σχεδιασμοί που σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο χρειάζονται αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών!

Προφανώς οι δεσμεύσεις που πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ήταν πολύ συγκεκριμένες για τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις εξάλλου του επιτρόπου Φερχόιγκεν ότι «αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», με τις οποίες ουσιαστικά αφήνει αιχμές και για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του, που προφανώς το 1999 στο Ελσίνκι είχαν δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσουν την επίλυση βάσει του «προετοιμαζόμενου» τότε σχεδίου Ανάν.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», υποστήριξε ότι Γκ. Φερχόιγκεν προχώρησε στις συγκεκριμένη δήλωση επειδή «αισθάνεται ως επίτροπος ότι δεν πέτυχε ένα στόχο τον οποίο θεωρούσε ότι είχε συμφωνημένο με τα βασικά μέρη»... και πρόσθεσε ότι «σαν άνθρωπο τον ενόχλησε εξαιρετικά το ότι δεν του επέτρεψαν να μιλήσει στην Κύπρο».


Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με «απάθεια» την άρνηση της Ρωσίας να αποδεχτεί το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, χαρακτήριζαν χτες «ευγενική χειρονομία» την κίνηση του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους του ρωσικού βέτο.

Μετά τη συνάντηση ο πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, στις δηλώσεις του είπε: «Τόνισα ότι το βέτο είχε τεχνικό χαρακτήρα και ότι σκοπός μας είναι να διεξαχθούν ελεύθερα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις».

«Ο ίδιος ο κυπριακός λαός να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν» δήλωσε ο κ. Βντόβιν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια προσπάθεια ερμηνείας του ρωσικού βέτο σημείωναν ότι η Μόσχα με αυτή την κίνησή της, έχοντας κατά νου το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Τσετσενία, υπογραμμίζει τα όρια του ρόλου που μπορεί να αποδεχτεί για το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει, τόσο τη θεσμική της δύναμη ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων της ελληνικής διπλωματίας, η Μόσχα, προφανώς δεν επηρεάστηκε από τη Λευκωσία και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου. Απλώς, στην παρούσα συγκυρία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σύμπτωση συμφερόντων.

  • Σήμερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Μίλερ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ