ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επικίνδυνη σύγχυση

Χωρίς στρατηγική και καμία τακτική, η κυβέρνηση παρατηρεί συμμάχους και εταίρους να προωθούν δυσμενείς για τα συμφέροντα της χώρας διευθετήσεις στο Αιγαίο

Σε πλήρη σύγχυση η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους προκειμένου να εμφανίσει ως εθνική επιτυχία την ιδέα περί παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται επιμόνως την πατρότητα της ιδέας, την οποία, μάλιστα, η Ουάσιγκτον προσφέρει σαφέστατα στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", υποστήριξε πως "υπάρχει μια θριαμβευτική δικαίωση των θέσεων της Ελλάδας, η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία της τελευταίας πεντηκονταετίας", γεγονός που, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τύπος αρνείται να το δει, ενώ αναφερόμενος στην παραπομπή του θέματος στη Χάγη, υποστήριξε πως "η Ελλάδα δε ζητάει τίποτε από κανέναν, επομένως γιατί να πάει στη Χάγη. Δεν έχει, πρόσθεσε, να πάει πουθενά. Εμείς αυτό που προτείναμε είναι, αυτοί που αμφισβητούν να χρησιμοποιήσουν το Διεθνές Δίκαιο". Οσο για την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Κλίντον προς την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, με την οποία επαναλαμβάνει την πρόταση για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, "όπως άλλωστε πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση", ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε πως "είναι θετική", και πρόσθεσε: "Τόσα χρόνια αυτό προσπαθούμε. Χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση Καραμανλή, προσπαθούσε αυτές τις δύο λέξεις να βάλει στα διεθνή κείμενα. Και το καταφέραμε αυτό. Και αυτό περνά απαρατήρητο".

Περί της πατρότητας της ιδέας για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, το ίδιο ασαφής και αμήχανος υπήρξε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος από τη μία διέψευδε και από την άλλη επιβεβαίωνε πως η ιδέα ανήκει στην Αθήνα. "Η ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ο υπουργός Τύπου, ούτε έχει υποδείξει οποιοδήποτε μέτρο ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ούτε πρόκειται να το κάνει". Ωστόσο, στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου δήλωσε πως ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του στο Νταβός με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, διατύπωσε ως δική του σκέψη την ιδέα περί παραπομπής της διαφοράς στη Χάγη.

Ολα αυτά, ασφαλώς, καταγράφουν τη σύγχυση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων αναζητά τρόπους για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη, κάτω από το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πάγιας θέσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία το μόνο αντικείμενο της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για τον οποίο, πράγματι, αρμοδιότητα έχει η Χάγη. Χτες το βράδυ είχαμε μερική ανασκευή της δήλωσης Κλίντον από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, γεγονός που επέτεινε τη γενικότερη σύγχυση και ενίσχυσε τα διαμορφωνόμενα ερωτηματικά για τους σκοτεινούς στόχους που επιδιώκουν όσοι συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του αλαλούμ.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως η ελληνική κυβέρνηση δε βρήκε περισσότερη συμπαράσταση για το θέμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ούτε από τη Γερμανία. Κατά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με την ελληνική κυβέρνηση, προχτές με τον πρωθυπουργό και χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, η Βόννη υπογράμμισε στην Αθήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Ρ": Πρώτον, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανακατευτεί στη νέα ελληνοτουρκική διαφορά, ούτε καν να πει τη γνώμη της για το ποιος έχει δίκιο. Δεύτερον, συμβούλεψε την Αθήνα να βρει ειρηνική λύση, είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, είτε μέσα από διαιτησία διεθνούς δικαστηρίου, και τρίτον, εξέφρασε τον προβληματισμό της για κάποιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δε συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η τοποθέτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη στην ΚΕ του κόμματος, με την οποία υπογράμμιζε την ανάγκη στενής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

ΠΑΣΟΚ
Σε αναζήτηση "τρόπου συμβίωσης"

Αγωνιώδεις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός "τρόπου συμβίωσης" στο κυβερνών κόμμα, καταβάλλει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,μετά από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν κατάφερε να αποδείξει ότι αποτελεί το πλειοψηφικό ρεύμα και να επιβάλει τις επιλογές του.

Στα πλαίσια αυτά, συναντάται σήμερα με τους δύο κυριότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του, τον Α. Τσοχατζόπουλο το μεσημέρι και τον Γερ. Αρσένη το βράδυ. Η πορεία προς το συνέδριο, ο προσδιορισμός των ρόλων και οι σχέσεις κυβέρνησης - κόμματος αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα των συναντήσεων, χωρίς να αποκλείεται στις συναντήσεις αυτές να τεθούν και τρέχοντα κυβερνητικά θέματα, όπως η αντικατάσταση του Χρ. Λυμπέρη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αισθητή, όμως, είναι η παρέμβαση των αφεντικών των ΜΜΕ υπέρ του Κ. Σημίτη στην εσωκομματική διαμάχη. Ενδεικτικοί είναι οι χτεσινοί τίτλοι της "Ελευθεροτυπίας" "Ακης: Σχέδιο ανακατάληψης" και του "Εθνους" "Μπλόκο στον πρωθυπουργό από βουλευτές".

Ηδη, μεταξύ των βουλευτών έχει αρχίσει και συζητείται έντονα το θέμα της αντιπροεδρίας του κόμματος. Ο βουλευτής Φρ. Παπαδέλης,στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δήλωσε χτες στον "Πλάνετ" ότι είναι επιβαλλόμενο να διεκδικήσει ο Κ. Σημίτης και την αντιπροεδρία του κόμματος.

Παράλληλα, διαψευδόταν χτεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με υπόμνημά τους στον πρωθυπουργό, έθεταν όρους για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και των δημοσίων οργανισμών. Ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής αυτής της κίνησης υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης διέψευσε την ύπαρξη τέτοιου κειμένου.

Σήμερα, επίσης, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για να επιβάλει κυρώσεις στους βουλευτές Χρ. Κηπουρό και Δημ. Βουνάτσο για το "παρών" που ψήφισαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

(Χ)άγη αναξιοπιστίας

Τελικά, εδώ έχουμε να κάνουμε επιεικώς με θέατρο του παραλόγου. Βγαίνει ο Κλίντον και λέει ότι η πρόταση παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και οι ΗΠΑ απλώς τη στήριξαν. Ερχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δηλώνει ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε ζήτησε από κανέναν - άρα και τις ΗΠΑ - να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "ναι", στη συνάντησή του με τον Χόλμπρουκ, έθεσε ως πρόταση επίλυσης του ζητήματος την παραπομπή του θέματος στη Χάγη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέρχεται και εκεί που διαψεύδει ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανεγείρουν θέμα Χάγης, δηλώνει ότι ο Γ. Παπανδρέου καλώς ενέργησε που το ανέγειρε στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό υφυπουργό! Το "κλου" αποτελεί ο Θ. Πάγκαλος που ξαναπήρε"σβάρνα" τους σταθμούς, για να πει "και τι σημασία έχει ποιος το έθεσε" (;!)

***

Πρόκειται για ρεσιτάλ αναξιοπιστίας. Πρόκειται για ρεσιτάλ διγλωσσίας. Πρόκειται για αποθέωση της μυστικής διπλωματίας. Και εδώ τίθενται ουσιαστικά ερωτήματα: Οταν κάθε μέρα που περνάει ανακύπτει το ένα θέμα μετά το άλλο σχετικά με τη συμφωνία που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με τους Αμερικανούς, ποιος μπορεί να δώσει βάση στα λεγόμενά της για το τι τελικά συμφώνησε; Είναι αυτό υπεύθυνη στάση, να βγαίνει ο ένας κυβερνητικός αρμόδιος, για να διαψεύσει τον άλλον και να έρχεται κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να τους διαψεύσει όλους, με πρώτον τον εαυτό του; (!).

***

Ομως, πέρα από την αναξιοπιστία, δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σημασία που έχει αν η ίδια έθεσε θέμα Χάγης; Εδώ ένα από τα δυο ισχύει: Η η Ιμια είναι ελληνική και άρα όχι μόνο δεν προσφεύγεις στη Χάγη, αλλά και ούτε καλείς κανέναν να προσφύγει, ή επιζητάς τη διευθέτηση του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο, οπότε δημιουργείς αντικειμενική βάση, για να υποστηρίξει κάποιος τρίτος ότι δεν είσαι και τόσο σίγουρος για την κυριαρχία σου στην περιοχή. Η το ένα ή το άλλο. Ακόμα παραπέρα. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί οι Αμερικανοί προέτρεψαν (ή συμφώνησαν) να πάει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο. "Θετικό", λέει η κυβέρνηση, γιατί τα διπλωματικά μας όπλα είναι "αήττητα". Μάλιστα. Δηλαδή αν η Τουρκία διεκδικούσε τη... Λάρισα, η κυβέρνηση θα αποδεχόταν να λυθεί το ζήτημα στη Χάγη; Η έστω θα υποστήριζε ότι όποιος μας συμβουλεύει να λύσουμε τη "διαφορά" εκεί, λειτουργεί "θετικά, φιλικά και συμμαχικά";

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ομαλή η εξέλιξη της υγείας του

Βελτίωση παρουσιάζει μέρα με τη μέρα η υγεία του Α. Παπανδρέου. Χτες υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση χωρίς να υποστηριχτεί η αναπνευστική του λειτουργία από αναπνευστήρα. Οι γιατροί εκτιμούν πως η αναπνοή του είναι ικανοποιητική και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να κλείσουν οριστικά την τραχειοστομία.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο "η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Συνεχίζεται το πρόγραμμα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας". Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε χτες ο Κ. Κουλούρης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Με το ΠΑΣΟΚ παίζουμε στο ίδιο γήπεδο"

Με το ΠΑΣΟΚ παίζουμε στο ίδιο γήπεδο, καθώς τη στρατηγική που σήμερα ακολουθεί η κυβέρνηση "εμείς την έχουμε επιλέξει εδώ και δυόμισι χρόνια". Με αυτά τα λόγια, που περιέχονται στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Μ. Εβερτ ξεκαθάρισε ότι πέρα από τις φραστικές και εν πολλοίς ανέξοδες αντιπολιτευτικές κραυγές, στα σημαντικά πολιτικά θέματα, τα δύο κόμματα έχουν ταυτόσημες θέσεις. Τη μόνη διαφοροποίηση που διακρίνει ο Μ. Εβερτ είναι ότι το κόμμα του "βρίσκεται δύο χρόνια μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, που ξύπνησε τώρα".

Η χτεσινή συνεδρίαση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, καθώς οι Μηστοτακικοί βουλευτές απέφυγαν να δώσουν συνέχεια στην κριτική τους στον Μ. Εβερτ, όπως αυτή εκφράστηκε με την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα ο τελευταίος δεν πήρε καν μέρος στις εργασίες και προτίμησε την ώρα της συνεδρίασης να παρευρίσκεται σε εκδήλωση, όπου παρουσιαζόταν βιβλίο της συζύγου του Προέδρου της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς.

Η χτεσινή συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Στη νέα συνεδρίαση ενδεχομένως να παρέμβουν οι Μητσοτακικοί βουλευτές, κάτι που σαφώς υπαινίχθηκε ο Κ. Πυλαρινός,δηλώνοντας ότι "σήμερα υπήρξε λόγος, θα υπάρξει ασφαλώς και αντίλογος".

Ο Μ. Εβερτ αναχώρησε χτες το βράδυ για το Στρασβούργο, όπου θα συναντιόταν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Ζαντέρ, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρ. Μαρτένς. Χτες συναντήθηκε με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Β. Χόγιερ.

Ποιος απ' τους δύο ψεύδεται;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ