ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη η κόντρα Γιαννόπουλου - Κατριβάνου

Κατέθεσε, τελικά, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Κ. Νταϊλιάνα, την προαναγγελθείσα μήνυση εναντίον του νέου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση. Παράλληλα, ο Ε. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή, με την οποία διεκδικεί 250 εκατομμύρια δραχμές σαν αποζημίωση για ηθική βλάβη κλπ., τα οποία, όπως είπε, θα τα διαθέσει για τα ..."ηρώα του ΕΛΑΣ"!

Από την πλευρά του, ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στοιχεία σχετικά με τον Ε. Γιαννόπουλο την επόμενη βδομάδα, κάλεσε τον τελευταίο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία για "να αναμετρηθούμε επί ίσοις όροις". Με δηλώσεις του χτες, επίσης, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης,αφού ανέφερε ότι ο Θ. Κατριβάνος έχει μεγάλη δράση και έχει προσφέρει πολλά, ζήτησε από τον Ε. Γιαννόπουλο να σταματήσει να κρίνει τον Θ. Κατριβάνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ποιος είναι αυτός (σ.σ. ο Β. Γιαννόπουλος), που θα κρίνει τον Κατριβάνο; Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση".

Στην πολυσέλιδη μήνυσή του, ο Ε. Γιαννόπουλος μνημονεύει, φυσικά, το χαρακτηρισμό "άθλιο υποκείμενο", που του απέδωσε ο Θεόδ. Κατριβάνος την περασμένη Δευτέρα, απαντώντας σε δικούς του χαρακτηρισμούς εναντίον του, λίγες μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής. Αναφέρεται επίσης στη μήνυση πως ο κ. Κατριβάνος είπε για τον κ. Γιαννόπουλο ότι "ούτε αντίσταση έκανε ούτε στην αντίσταση ήταν", αλλά, "στο διάστημα 1945 - '50, ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες, ενώ έχει πάρει και πολεμική σύνταξη".

Τα παραπάνω ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί "επίθεση" του Θ. Κατριβάνου εναντίον του, "με σκοπό να πλήξει την τιμή και υπόληψή" του "και την αντιστασιακή προσωπικότητά" του, για την οποία - όπως αναφέρει - έχει τιμηθεί "δεόντως από το κράτος, τις αντιστασιακές οργανώσεις, ξένα κράτη και αντιστασιακούς, κατέχων εν πλήρει τιμή τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της ΠΟΑΕΑ". Ακολούθως, ισχυρίζεται ότι η "συκοφαντία" εναντίον του έχει τρία σκέλη: α) ότι ούτε αντίσταση έκανε, ούτε στην αντίσταση ήταν, β) ότι αυτός που κόπτεται ότι ήταν αντάρτης, την περίοδο '45 - '50, ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες και γ) ότι από τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό στρατό έχει πάρει πολεμική σύνταξη. "Η σύνταξη - ισχυρίζεται ο Ε. Γιαννόπουλος - μου απονεμήθηκε για το βαρύ τραυματισμό μου στη μάχη της 7ης Απρίλη 1941 κατά την επίθεση της 13ης Μεραρχίας προς Ελμπασάν. Υπηρετούσα τότε διμοιρίτης της 1ης Διμοιρίας του 22ου Συντάγματος τομέα Πόγραδετς του 1ου Λόχου", αναφέρει. Σε άλλη, επίσης, δήλωσή του υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια '45 - '47 κρυβόταν στο Περιστέρι.

Καταθέτοντας τη μήνυση Γιαννόπουλου, ο δικηγόρος Κ. Νταϊλιάνας δήλωσε πως "είναι απάντηση στη συκοφαντική δυσφήμιση και τη λάσπη που εκτοξεύτηκε και η οποία δεν έχει καμιά σχέση έστω και με την οξεία πολιτική αντιπαράθεση".

ΕΛΤΑ
Δίνουν το φιλέτο στους ιδιώτες
  • Εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου για τα ΕΛΤΑ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • Μ. Κωστόπουλος: Νομιμοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρείται και περιουσία του ελληνικού λαού

Με ταχύτατες διαδικασίες και βάζοντας στην κυριολεξία το μαχαίρι στο λαιμό των βουλευτών, η κυβέρνηση εισήγαγε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την οργάνωση των ΕΛΤΑ, με το οποίο παραχωρούνται καινούρια προνόμια στις διάφορες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συζήτηση είχεοριστεί για χτες οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το νομοσχέδιο μόλις προχτές.

Μιλώντας στην επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών εταιριών στη θέση των δημοσίων. Αυτό που κάνει είναι να αποκαθιστά την παρανομία που με την ανοχή του κράτους δημιουργήθηκε τόσα χρόνια, αφού λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα οι ιδιωτικές εταιρίες. Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους ιδιώτες και τους βάζει σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να ασκούν και κοινωνική πολιτική. Για παράδειγμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο ιδιώτης δε θα στείλει ένα γράμμα στο Καστελόριζο λόγω κόστους. Οι ιδιώτες απλώς θα μοιράζονται τα όποια κέρδη που θα προκύπτουν από τη λειτουργία των ΕΛΤΑ, ενώ μία άλλη επίπτωση, είπε, είναι και το ότι προοπτικά θα θυσιαστούν θέσεις εργασίας στα ΕΛΤΑ. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα δούμε τα ίδια φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα στις αερομεταφορές, όπου με την είσοδο των ιδιωτών έγιναν τόσα παρατράγουδα που ανάγκασαν το ίδιο το υπουργείο να φτάσει στο σημείο να ανακαλέσει άδειες λειτουργίας.

Στη συνέχεια ο βουλευτής κατήγγειλε ότι τα δίκτυα των ΕΛΤΑ, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, παραχωρούνται στους ιδιώτες όπως φάνηκε από σχετικό προσύμφωνο που υπέγραψε ήδη η διοίκηση των ΕΛΤΑ με γερμανική εταιρία. Αναπτύσσοντας δε τις προτάσεις του ΚΚΕ είπε ότι τα ΕΛΤΑ πρέπει να μείνουν κατά 100% στο δημόσιο και με μόνο μέτοχο το κράτος.

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στόχος η διευκόλυνση της κυβέρνησης και της ΟΝΕ

Αντιπολιτευτική τακτική, με στόχο να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να πετύχει το στόχο της ΟΝΕ, θα συνεχίσει να ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, επιχειρεί να πείσει την οικονομική ολιγαρχία ότι εγγυάται καλύτερα από την κυβέρνηση Σημίτη την "επόμενη μέρα".

Τις προθέσεις και τους στόχους της ηγεσίας της ΝΔ αποσαφήνισε ο Κ. Καραμανλής, στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις εκλογές στο ραδιοσταθμό "Φλας", ιδιοκτησίας του Σωκρ. Κόκκαλη, μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

"Πιστεύω - είπε - ότι κάνουμε μια αντιπολίτευση, η οποία είναι εξαιρετικά εποικοδομητική και υπεύθυνη. Ακόμα και όταν ασκούμε σκληρή κριτική, πάντα συνοδεύεται από προτάσεις. Και ακόμα περισσότερο διευκολύνουμε στην ουσία, όχι την κυβέρνηση, την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της".

Επαληθεύοντας αυτή τη στάση, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία του λαού τάσσεται υπέρ της ΟΝΕ, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης γιατί "δεν έχει δει να γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση", όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο δραστικός περιορισμός του κράτους κλπ. Ταυτόχρονα, ζήτησε να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ "το ταχύτερο δυνατό", ενώ εμφάνισε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ "την αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα και αξιοπιστία".

Υποστήριξε ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές θα τις κέρδιζε το κόμμα του και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα επιτείνεται τους επόμενους μήνες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι "η ΝΔ εγγυάται πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρόταση την επόμενη μέρα που αναζητούν οι πολίτες" και σε αυτό που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της είναι αυτή την πολιτική πρόταση "να την κάνουμε πιο κατανοητή, πιο προσιτή και πιο εύπεπτη για τους πολλούς" (!).

Στην ερώτηση αν βλέπει αλλαγή του εκλογικού νόμου, περιορίστηκε να επισημάνει ότι ο Κ. Σημίτης, παρότι έχει επανειλημμένα προκληθεί από τον ίδιο, "σιωπά, που σημαίνει ότι δε θέλει να δεσμευτεί". Σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΠΟΛ. ΑΝ. ή την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ απάντησε ότι "δεν τίθεται τέτοιο θέμα", ενώ για το υπό ίδρυση κόμμα Μάνου είπε ότι "δεν υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Δ. Αβραμόπουλο, είπε ότι "ο Δημήτρης έχει συμβολίσει με πολύ καλό τρόπο τη νοοτροπία με την οποία πρέπει να διοικούμε την Αυτοδιοίκηση", καθώς και ότι "αναμφισβήτητα κατατάσσεται μέσα στους ανθρώπους στους οποίους η ΝΔ ως κόμμα και κυβέρνηση αύριο επενδύει ως έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές μιας καλύτερης περιόδου".

ΔΗΚΚΙ
Κάνουν... πως δε βλέπουν

Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΤΑ καταλήχτηκε χτες στη συνεδρίαση της ΠΓ

Κάνοντας πως δε βλέπει και αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να σταθεί στη βαθύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων, σε σχέση με την τακτική που ακολούθησε το ΔΗΚΚΙ, η Πολιτική Γραμματεία του, επανέλαβε χτες, "μια από τα ίδια" στη συνεδρίασή της, που σκοπό είχε να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα δράσης του κόμματος.

Από την οπτική του ΔΗΚΚΙ λείπει παντελώς η οποιαδήποτε διάθεση να δει τη μείωση του ποσοστού του σε σχέση με αυτό των βουλευτικών εκλογών, όπως π. χ στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα την υποχώρηση της επιρροής που σήμερα έχει το κόμμα αυτό, πράγμα άλλωστε που καταγράφεται και στις διάφορες αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το φαινόμενο, επίσης, που εκφράστηκε με την παντελή στήριξη στο δεύτερο γύρο των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, από τους "αντάρτες" που το ίδιο είχε στηρίξει, διασκεδάζεται από την ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, ως θέμα που αφορά μόνο τους ίδιους και είναι, όπως λέγεται, "δικό τους δικαίωμα αλλά και πρόβλημα". Και συνεχίζουν "εμείς κάναμε τη δουλιά μας, ρίξαμε τις γέφυρες με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και θα κάνουμε μελλοντικά συνεργασίες, θα βρεθούμε σε αγώνες".

Στα συμπεράσματα της ΠΓ αναφέρεται ότι έντονα αποδοκιμάστηκε "η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή και αλαζονική πολιτική της ανιστόρητης "εκσυγχρονιστικής" συλλογικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ", ενώ δίνεται μεγάλο βάρος στην "ανάλυση" ότι για την αποστασιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος από τις εκλογικές διαδικασίες υπαίτια είναι τα παραδοσιακά κόμματα, μικρά και μεγάλα με την πολιτική τους. Σχετικά με την παρουσία του ΔΗΚΚΙ κρίνεται ικανοποιητική, υπάρχει αναφορά στην εκλογή κύρια με συνυποστήριξη, των συνδυασμών που στήριξε σε 55 δήμους και δυο νομαρχίες και δηλώνεται ότι χρειάζεται ένταση των προσπαθειών προς την κοινωνία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, στην ΠΓ, πρέπει να γίνει κάλεσμα προς "τα μεσαία στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανέναν ηγεμονισμό από την πλευρά μας (σ.σ. εννοεί του ΔΗΚΚΙ), για να παλέψουν ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα".

Κατά τα άλλα προαναγγέλλεται συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τους επόμενους μήνες για την εξειδίκευση των θέσεων για την Ευρώπη, το κοινωνικό της πρόσωπο και την ΟΝΕ, όπου επιχειρείταινα διευκρινιστεί ότι το ΔΗΚΚΙ "λέει "ναι" στην Ενωμένη Ευρώπη" που θα έπρεπε πρώτα να ενωθεί πολιτικά και μετά και νομισματικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ