Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΤΑ
Δίνουν το φιλέτο στους ιδιώτες
  • Εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου για τα ΕΛΤΑ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • Μ. Κωστόπουλος: Νομιμοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρείται και περιουσία του ελληνικού λαού

Με ταχύτατες διαδικασίες και βάζοντας στην κυριολεξία το μαχαίρι στο λαιμό των βουλευτών, η κυβέρνηση εισήγαγε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την οργάνωση των ΕΛΤΑ, με το οποίο παραχωρούνται καινούρια προνόμια στις διάφορες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συζήτηση είχεοριστεί για χτες οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το νομοσχέδιο μόλις προχτές.

Μιλώντας στην επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών εταιριών στη θέση των δημοσίων. Αυτό που κάνει είναι να αποκαθιστά την παρανομία που με την ανοχή του κράτους δημιουργήθηκε τόσα χρόνια, αφού λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα οι ιδιωτικές εταιρίες. Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους ιδιώτες και τους βάζει σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να ασκούν και κοινωνική πολιτική. Για παράδειγμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο ιδιώτης δε θα στείλει ένα γράμμα στο Καστελόριζο λόγω κόστους. Οι ιδιώτες απλώς θα μοιράζονται τα όποια κέρδη που θα προκύπτουν από τη λειτουργία των ΕΛΤΑ, ενώ μία άλλη επίπτωση, είπε, είναι και το ότι προοπτικά θα θυσιαστούν θέσεις εργασίας στα ΕΛΤΑ. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα δούμε τα ίδια φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα στις αερομεταφορές, όπου με την είσοδο των ιδιωτών έγιναν τόσα παρατράγουδα που ανάγκασαν το ίδιο το υπουργείο να φτάσει στο σημείο να ανακαλέσει άδειες λειτουργίας.

Στη συνέχεια ο βουλευτής κατήγγειλε ότι τα δίκτυα των ΕΛΤΑ, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, παραχωρούνται στους ιδιώτες όπως φάνηκε από σχετικό προσύμφωνο που υπέγραψε ήδη η διοίκηση των ΕΛΤΑ με γερμανική εταιρία. Αναπτύσσοντας δε τις προτάσεις του ΚΚΕ είπε ότι τα ΕΛΤΑ πρέπει να μείνουν κατά 100% στο δημόσιο και με μόνο μέτοχο το κράτος.

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ