Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΣΟΚικές συναλλαγές και συγκρούσεις...

Οπως δείχνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως μετά τη λήξη των εκλογών, τα ηγετικά επιτελεία του κυβερνώντος κόμματος, σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του ΣΥΝ, εφηύραν το μύθο της συνεργασίας ΚΚΕ - ΝΔ, για να αποκρύψουν τις δικές τους πραγματικά ανίερες συμμαχίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αιτιολογήσουν τη σημαντική μείωση της εκλογικής τους επιρροής.

Οι συμμαχίες αυτές και οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, βρήκαν την έκφρασή τους και στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι ήδη γνωστή η περίπτωση της Καβάλας και η σφοδρή δημόσια επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος της πόλης, που έχασε τις εκλογές, ενάντια στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό Γ. Τσακλίδη και Η. Παπαδόπουλο, για τη "βοήθεια" που πρόσφεραν ώστε να εκλεγούν οι υποψήφιοι της ΝΔ σ' ολόκληρο το νομό. Δεν είναι όμως μοναδική η περίπτωση της Καβάλας.

- Στα Γρεβενά έχει γίνει ευρύτατα γνωστό ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ηρακλειωτών, Μιχάλης Καραγιάννης,στις εκλογές για τη Νομαρχία Γρεβενών υποστήριξε έμπρακτα τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Τζήρο, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή του στις εκλογές του Δήμου που ο ίδιος διεκδικούσε.

Αλλά και στο Δήμο Γρεβενών παρουσιάστηκε το ίδιο φαινόμενο. Εκδηλώθηκε δηλαδή υποστήριξη του υποψήφιου νομάρχη της ΝΔ προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, με αντίστοιχη υποστήριξη του κ. Τζήρου από τον ΠΑΣΟΚικό υποψήφιο δήμαρχο!

- Στις Σέρρες ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, που εκλέχτηκε με πολύ μικρή διαφορά ψήφων τη β' Κυριακή, Ζ. Μητλιάγκας,μία ώρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και εξαπέλυσε μύδρους ενάντια σε βουλευτές του κόμματός του στο νομό, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Ο λόγος για την οργισμένη αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η όλη στάση των βουλευτών που στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αλλά και την ημέρα των εκλογών, υπέσκαψαν την προσπάθεια εκλογής του. Η στάση αυτή, κατά τον κ. Μητλιάγκα, ήταν αποτέλεσμα κρυφών συνεννοήσεων των βουλευτών με τον αντίπαλο συνδυασμό του κ. Βλάχου.

- Στο Νομό Πέλλας ο νικητής των νομαρχιακών εκλογών, ανεξάρτητος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πέτσος,μετά τη νίκη του κατήγγειλε επίσημα επώνυμα κυβερνητικά στελέχη του περιβάλλοντος του υπουργού Γ. Πασχαλίδη,ότι έδρασαν φανερά υπέρ του Π. Σιβένα, υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Πέτσου, οι άνθρωποι του Γ. Πασχαλίδη κυκλοφορούσαν με ψηφοδέλτια της ΝΔ στα χέρια. Δεν ήταν όμως μόνο το περιβάλλον του υπουργού που αντιστρατεύτηκε την εκλογή Πέτσου. Οπως αποκάλυψε ο εκλεγείς νομάρχης, το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα εκστράτευσε εναντίον του, βοηθώντας με διάφορους τρόπους τον υποψήφιο της ΝΔ.

Το πρωταρχικό μέλημα του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος στην Πέλλα ήταν να μην εκλεγεί ο "αντάρτης" Πέτσος, έστω κι αν αυτό περνούσε μέσα από τη συνεργασία με την "επάρατο Δεξιά"!

- Στην Πιερία βγήκαν τα "μαχαίρια" με πρώτο θύμα τον ηττημένο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον επίσημα χρισμένο υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος. Τελικά στην Κατερίνη εκλέχθηκε ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος και στη νομαρχία ο υποψήφιος της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μόλις λίγες ώρες μετά τη λήξη του δεύτερου γύρου των εκλογών, που ανέδειξαν νομάρχη τον υποψήφιο της ΝΔ, ο ηττημένος Π. Μπροφίδης, έκανε λόγο για αντιθέσεις και ιδιοτελείς στρατηγικές, για συμμαχίες στελεχών του κόμματος που πάλευαν για την υπερψήφιση του αντάρτη δημάρχου επίσης προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα τη Νομαρχία. Οι δύο βουλευτές του νομού Μ. Αρσένη και Π. Τσερτικίδης,ο καθένας για τους δικούς του λόγους, υπονόμευσαν στην πράξη την εκλογή των επίσημων υποψηφίων του κόμματός τους.

Ο Π. Τσερτικίδης ενώ στον κεντρικό Δήμο υπερθεμάτιζε τη "νομιμότητα" του επίσημου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ - καταγγέλθηκε πως στο παραπέντε και ενόψει της ανάδειξης από τη ΝΕ του επίσημου υποψήφιου, πραγματοποίησε εγγραφές μελών στο κόμμα δικής του επιρροής - στους παρακείμενους Δήμους υποστήριζε "αντάρτες" υποψήφιους.

Η Μ. Αρσένη στο Δήμο Δίου, πριμοδότησε τον υποψήφιο της ΝΔ, υπονομεύοντας τον επίσημο του ΠΑΣΟΚ Γρ. Παπαχρήστο που μέχρι και το Μάη ήταν γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ. Ετσι στον συγκεκριμένο Δήμο ο υποψήφιος της ΝΔ βγήκε από την πρώτη Κυριακή με διαφορά 8 ψήφων.

Στον Κορινό ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάφερε να περάσει στο β' γύρο, έδωσε κατεύθυνση και τελικά σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι του ψήφισαν τον υποψήφιο της ΝΔ αντί του ανεξάρτητου αντιπάλου του.

Στο Δήμο Λιτοχώρου οι όροι αντιστράφηκαν. Ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κάκαλος στήριξε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα ο βουλευτής όχι απλώς δεν το έκρυψε, αλλά φρόντισε να βάλει και "δικούς" του ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ αντί αυτού που επίσημα στήριζε η ΝΔ.

- Στη Δράμα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν, πριμοδότησαν πολύμορφα τους υποψήφιους της ΝΔ. Ενώ ο επίσημος υποψήφιος νομάρχης της ΝΔ πριμοδότησε τους "αντάρτες" ομοϊδεάτες του. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως "αντάρτες" της ΝΔ βγήκαν στους Δήμους Προσοτσάνης, Νευροκοπίου και Νικηφόρου.

Πρώην βουλευτής και επί χρόνια γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ στη Δράμα, ο Κ. Γουνατίδης, με δήλωσή του υποστήριξε ανοιχτά τόσο για το Δήμο Δράμας όσο και για το νομό τους υποψήφιους της ΝΔ που τελικά εκλέχθηκαν.

- Τέλος, στον Εβρο και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Τριγώνου, Βίσσας και Ορεστιάδας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοϋποστηρίχτηκαν προκειμένου να μην περάσουν οι Δήμοι σε υποψήφιους ανεξάρτητους ή στηριζόμενους από αγωνιστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ