Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράδειγμα αντοχής, συνέπειας και ιδεολογικής σταθερότητας

"Ντυμένος" με τις δυο σημαίες, που τίμησε με την όλη ζωή και δράση του - τη γαλανόλευκη και την κόκκινη με το σφυροδρέπανο - κηδεύτηκε χτες, στον Πύργο της Ηλείας, ο κομμουνιστής Γιώργος Τσικληρόπουλος

Κηδεύτηκε χτες στον Πύργο ο κομμουνιστής Γιώργος Τσικληρόπουλος, ο οποίος έχασε τη μοναδική μάχη, απ' όσες έδωσε στη ζωή του: Αυτή με την επάρατη ασθένεια. Ο Γ. Τσικληρόπουλος ήταν μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων.

Στην τελευταία του κατοικία, τον συνόδεψαν τα μέλη της φυσικής του οικογένειας, τα αδέλφια του, μα και πολλά μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΚΚΕ, στο οποίο από 15 ετών ο σ. Γιώργης αφιέρωσε τη ζωή του. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Μπάτσικα και αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Αγγελο Μπούση.Οι κομμουνιστές της Ηλείας αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα σύντροφό τους, στεκόμενοι τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρό του που σκέπαζαν η γαλανόλευκη σημαία και εκείνη του ΚΚΕ: Οι σημαίες, για τις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του ο Γ. Τσικληρόπουλος.

Αποχαιρετώντας το νεκρό, εκ μέρους της ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων, ο Νίκος Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Γ. Τσικληρόπουλου, ο οποίος από 15 χρόνων συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα και γι' αυτό γνώρισε πολλές διώξεις. Ανέφερε την ένταξή του στο ΚΚΕ το 1957, μια ιδιότητα που τίμησε όσο λίγοι μέχρι το τέλος της ζωής του. Τόνισε πως ο Γ. Τσικληρόπουλος ήταν εκείνος που το 1972 συνέβαλε στο στήσιμο παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ηλεία και από το 1975, σαν Γραμματέας της ΝΕ και στη συνέχεια σαν μέλος της ΝΕ, συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας στην Ηλεία, υπερασπιζόμενος αταλάντευτα τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος σε όλες τις κρίσιμες μάχες ενάντια στον αναθεωρητισμό και τις απόπειρες διάλυσης του ΚΚΕ. Ολη αυτή η ανιδιοτελής προσφορά και η στάση ζωής του τον κατέστησαν "παράδειγμα αντοχής, συνέπειας, ιδεολογικής σταθερότητας και καθημερινής επαναστατικής πράξης, παράδειγμα διαπαιδαγώγησης λαϊκών αγωνιστών και κομμουνιστών για τη νέα γενιά".

Στην αντιστασιακή δράση του Γ. Τσικληρόπουλου, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος από το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ, σημειώνοντας πως ο σ. Γιώργης από μικρό παιδί εντάχθηκε στις γραμμές του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος μέχρι το 1944 που συνελήφθη από απόσπασμα ταγματασφαλιτών και απελευθερώθηκε 2 μέρες πριν ελευθερωθεί ο Πύργος. Ο Μπ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στη δράση του εκλιπόντος στην περίοδο της πάλης του ΔΣΕ, καθώς και τις νέες συλλήψεις του με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού, στη συνέχεια των αγώνων του μετά το 1955 σαν μέλος της Επιτροπής Πόλης Πύργου της ΕΔΑ και σαν Γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και, τέλος, στις εξορίες του στα Γιούρα και το Λακκί της Λέρου την περίοδο της χούντας. Ο Μπ. Αλεξανδρόπουλος σημείωσε επίσης πως αγωνιστές σαν τον Γ. Τσικληρόπουλο αποτελούν συνεχή πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ