Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις αετοράχες της Αστράκας

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Βουνίσια ανάσα, μετά τις επιτυχίες του αγώνα μας και αφιέρωμα στηνοικολογική - περιβαλλοντική μας συνείδηση

Στριφογυρίζουν τα νερά του Βοϊδομάτη, άλλοτε αφρισμένα στις απότομες καμπές, άλλοτε γαληνεμένα στην πέτρινη κοίτη και τις μεγάλες κροκάλες. Τα πλατάνια έστρωσαν την καστανόχρυση φυλλωσιά τους στην όχθη, εκεί, στην κατάληξη του Βίκου, όπου αντιφεγγίζει στα νερά το γαλάζιο και το πράσινο του σμαραγδιού, σ' όλη τη χρωματική τους διαβάθμιση.

Αυτή η διαδρομή από την Αρτα ως τα Ζαγοροχώρια και από εκεί η ανάβαση ως την κορυφή της Καμήλας και τη Δρακόλιμνη, προσφέρει εικόνες απίστευτης ομορφιάς, που δένονται αρμονικά με τις δημιουργίες των παλιών Ηπειρωτών πρωτομαστόρων, που σμίλευαν και συνταίριαζαν την πέτρα. Η γοητεία του φαραγγιού του Βίκου, τα πολύτοξα γεφύρια, παλιά χτίσματα στα γκρεμά των βράχων, και ένα ξωκλήσι, στέκεται μετέωρο πάνω από το χάος. Από τον Βοϊδομάτη γυροφέρναμε τις δεκάδες κλειστές στροφές, που καθεμιά οδηγεί σε μια σπάνια εναλλαγή τοπίου.

Ξαφνικά μπροστά μας το μεγάλο Πάπιγγο, που οι πλακόστρωτες στέγες του στραφταλίζουν κάτω από τη ραγδαία βροχή που ξεκινάει ψηλά από τους ορεινούς μετεωρικούς σχηματισμούς της Αστράκας. Αστραπές και βροντές, η ηχώ που πολλαπλασιάζει τον αντίλαλο, ανάμεσα στις σπηλιές και τα φαράγγια.

Ενα ποίημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα πετρόχτιστα σπίτια στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγγο, σπίτια σε ανθρώπινα μέτρα και σε τέλεια συναρμογή προς το φυσικό περίγυρο.

Οι κάτοικοι των απαράμιλλων αυτών παραδοσιακών οικισμών αντιστέκονται σε κάθε απόπειρα κερδοσκόπων, που επιχειρείται κατά καιρούς, να αλλοιώσουν το χαρακτήρα τους. Δεν πρέπει, μας λένε, να πειραχτεί εδώ ούτε μια πέτρα, ούτε ένα λουλούδι της αλπικής ζώνης. Ο οικοτουρισμός, αντίθετα, αυτός που δίνει ζωή και οικονομική στήριξη στα χωριά του Τυρόλου, πάνω στις Αλπεις, είναι εκείνος που δε θα αλλοιώσει, αλλά θα ενισχύει το χαρακτήρα της περιοχής, που αποτελεί και το μαγνήτη προσέλκυσης επισκεπτών που αναζητούν μια άλλη προσέγγιση, στην επικοινωνία τους με τη φύση, μέσα σε σπιτικό περιβάλλον.

Είναι παρήγορο ότι οι κάτοικοι έχουν εμποδίσει, ως τώρα, βέβηλα χέρια να προωθήσουν σχέδια παραμορφωτικών τουριστικών συγκροτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ