Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη η κόντρα Γιαννόπουλου - Κατριβάνου

Κατέθεσε, τελικά, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Κ. Νταϊλιάνα, την προαναγγελθείσα μήνυση εναντίον του νέου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση. Παράλληλα, ο Ε. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή, με την οποία διεκδικεί 250 εκατομμύρια δραχμές σαν αποζημίωση για ηθική βλάβη κλπ., τα οποία, όπως είπε, θα τα διαθέσει για τα ..."ηρώα του ΕΛΑΣ"!

Από την πλευρά του, ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στοιχεία σχετικά με τον Ε. Γιαννόπουλο την επόμενη βδομάδα, κάλεσε τον τελευταίο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία για "να αναμετρηθούμε επί ίσοις όροις". Με δηλώσεις του χτες, επίσης, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης,αφού ανέφερε ότι ο Θ. Κατριβάνος έχει μεγάλη δράση και έχει προσφέρει πολλά, ζήτησε από τον Ε. Γιαννόπουλο να σταματήσει να κρίνει τον Θ. Κατριβάνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ποιος είναι αυτός (σ.σ. ο Β. Γιαννόπουλος), που θα κρίνει τον Κατριβάνο; Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση".

Στην πολυσέλιδη μήνυσή του, ο Ε. Γιαννόπουλος μνημονεύει, φυσικά, το χαρακτηρισμό "άθλιο υποκείμενο", που του απέδωσε ο Θεόδ. Κατριβάνος την περασμένη Δευτέρα, απαντώντας σε δικούς του χαρακτηρισμούς εναντίον του, λίγες μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής. Αναφέρεται επίσης στη μήνυση πως ο κ. Κατριβάνος είπε για τον κ. Γιαννόπουλο ότι "ούτε αντίσταση έκανε ούτε στην αντίσταση ήταν", αλλά, "στο διάστημα 1945 - '50, ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες, ενώ έχει πάρει και πολεμική σύνταξη".

Τα παραπάνω ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί "επίθεση" του Θ. Κατριβάνου εναντίον του, "με σκοπό να πλήξει την τιμή και υπόληψή" του "και την αντιστασιακή προσωπικότητά" του, για την οποία - όπως αναφέρει - έχει τιμηθεί "δεόντως από το κράτος, τις αντιστασιακές οργανώσεις, ξένα κράτη και αντιστασιακούς, κατέχων εν πλήρει τιμή τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της ΠΟΑΕΑ". Ακολούθως, ισχυρίζεται ότι η "συκοφαντία" εναντίον του έχει τρία σκέλη: α) ότι ούτε αντίσταση έκανε, ούτε στην αντίσταση ήταν, β) ότι αυτός που κόπτεται ότι ήταν αντάρτης, την περίοδο '45 - '50, ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες και γ) ότι από τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό στρατό έχει πάρει πολεμική σύνταξη. "Η σύνταξη - ισχυρίζεται ο Ε. Γιαννόπουλος - μου απονεμήθηκε για το βαρύ τραυματισμό μου στη μάχη της 7ης Απρίλη 1941 κατά την επίθεση της 13ης Μεραρχίας προς Ελμπασάν. Υπηρετούσα τότε διμοιρίτης της 1ης Διμοιρίας του 22ου Συντάγματος τομέα Πόγραδετς του 1ου Λόχου", αναφέρει. Σε άλλη, επίσης, δήλωσή του υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια '45 - '47 κρυβόταν στο Περιστέρι.

Καταθέτοντας τη μήνυση Γιαννόπουλου, ο δικηγόρος Κ. Νταϊλιάνας δήλωσε πως "είναι απάντηση στη συκοφαντική δυσφήμιση και τη λάσπη που εκτοξεύτηκε και η οποία δεν έχει καμιά σχέση έστω και με την οξεία πολιτική αντιπαράθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ