ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονίζονται ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων, περιλαμβανομένων εκείνων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τους απαράδεκτους όρους που θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση ή εξίσωση του παράνομου καθεστώτος του με το νόμιμο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες.

Μιλώντας, προχτές το βράδυ, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Διάλογοι», ο υπουργός Εξωτερικών,Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητήσει την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Για τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι στόχος είναι «να ζυγιστούν τα πράγματα για το τι θα γίνει περαιτέρω, ώστε οι δυο πλευρές να οδηγηθούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε και πάλι ότι «δεν είναι δεδομένη η θέση της Λευκωσίας για το τι θα γίνει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου» , προσθέτοντας ότι «η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς θα αποφασιστεί συλλογικά από το Εθνικό Συμβούλιο υπό το φως των εξελίξεων των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, την κατάλληλη στιγμή».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε πως το Κυπριακό θα πρέπει να ενταχθεί στην εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δεσμευτεί η Τουρκία με συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναφορικά με το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως αυτή θα είναι η επιδίωξη και η γενική πολιτική κατεύθυνση και της Ελλάδας και της Κύπρου, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού, όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα τύχει διαπραγμάτευσης.

Συνάντηση Κολοζώφ - Κακλαμάνη

Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και συζήτησε ζητήματα που έχουν σχέση με τρέχουσες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Με την ευκαιρία ο Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε και στο αίτημα του Σπ. Κυπριανού, προέδρου της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στις παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, κατέληξε στη σκέψη πως θα μπορούσε στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προσκληθεί ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

  • Με χτεσινή του δήλωση ο βουλευτής Α. Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων.
Ασχημη η κατάσταση στα Κατεχόμενα

Στα Κατεχόμενα, η εφημερίδα του Ασίλ Ναδίρ, «ΚΙΜΠΡΙΣ», δημοσιεύει άρθρο στο οποίο περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, γιατί η αγοραστική δύναμή τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Στο άρθρο κατηγορείται η ψευτοκυβέρνηση ότι ευθύνεται για την άθλια κατάσταση της οικονομίας. Οι τιμές, γράφει, είναι ίδιες μ' εκείνες του Λονδίνου, ενώ το εισόδημα είναι λιγότερο από το 1/4 του Βρετανού πολίτη.

Πρόσφατα, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δικαιολογείται η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ο σχηματισμός διακομματικής κυβέρνησης, στην οποία να συμμετάσχει και το κόμμα του γιου του Σερντάρ.

Επίκειται κολοσσιαία αγορά αρμάτων τύπου Leopard-2;

Στο φως «εμπιστευτική ενημερωτική αναφορά» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας

Το γερμανικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε χτες την ύπαρξη μιας «εμπιστευτικής ενημερωτικής αναφοράς» προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να παράσχει τις απαραίτητες χρηματοδοτικές εγγυήσεις (εγγυήσεις Hermes) για την πώληση στην Ελλάδα ενός μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ανταπόκριση του Π. Στάγκου, σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Ανόβερου «Χανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Hannoversche Allgemeine Zeitung) υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες θα πάρουν το Leo-2» αναφερόταν ότι με τη διαβαθμισμένη αυτή αναφορά η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε την καθ' ύλην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι προτίθεται να διασφαλίσει την πώληση των αρμάτων στην Ελλάδα με κρατικές εγγυήσεις ύψους τεσσάρων περίπου δισεκατομμυρίων μάρκων - 3,989 δισ. για την ακρίβεια - και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κατασκευαστριών εταιριών «Krauss - Maffei - Wegmann» και «Rheinmetall», καθώς και των «αρμόδιων υπηρεσιών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, το οποίο υπέβαλε και την αναφορά, περιορίστηκε στην επιβεβαίωση «απλώς» της ύπαρξής της, τονίζοντας ότι υποβλήθηκε «για την περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφασίσει να αγοράσει τα Leopard», χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της χρηματοδοτικής εγγύησης.

Στην ίδια την αναφορά - τμήμα της οποίας διέρρευσε στο μεταξύ - δεν υπάρχει μνεία του αριθμού των αρμάτων που θα αγοράσει ενδεχομένως η Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, που σταθμίζουν την αξία ενός Leopard-2 μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων μάρκων - ανάλογα με τον εξοπλισμό του - προκύπτει ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, η γερμανική πλευρά περιμένει μια παραγγελία της τάξης των 600 με 700 αρμάτων και όχι μόνον 250, όπως έχει δηλώσει η ελληνική πλευρά.

Η εταιρία «Krauss - Maffei - Wegmann» - διά του εκπροσώπου της στο Μόναχο - δε θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Ανεξαρτήτως πάντως των αδιευκρίνιστων «λεπτομερειών» το γεγονός και μόνο της υποβολής αυτής της ενημερωτικής αναφοράς από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής υποδηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά των Leopard-2 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής μεταξύ των γερμανικών αρμάτων και των άλλων υποψηφίων - των γαλλικών Leclerc, των βρετανικών Challenger και των αμερικανικών Abrams - δεν έχει ακόμη τυπικά κλείσει.

Αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί και την επιφυλακτικότητα των Γερμανών «ενδιαφερομένων», δεδομένου ότι το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας - πρόκειται για το κυβερνητικό όργανο υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που αποφασίζει επί αυτών των θεμάτων - η πώληση των αρμάτων δεν έχει ακόμη υποβληθεί (από την «Krauss - Maffei») επισήμως.

Ο δεύτερος και βασικότερος ίσως λόγος είναι πολιτικός: Για την πώληση των Leopard-2 στην Ελλάδα μπορεί μεν να μην υπάρχει τυπικά κανένα πρόβλημα, αλλά το γεγονός αναμοχλεύει την εκκρεμότητα της πώλησης 1.000 αρμάτων στην Τουρκία που έχει προς το παρόν «παγώσει», λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αφού προηγουμένως είχε φέρει στα πρόθυρα της ρήξης τον καγκελάριο Σρέντερ με τους Πράσινους.

Προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Ακρως ανησυχητική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι αποδίδουν αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη στην «εθνικιστική πλειοδοσία» που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας. Η διολίσθηση της αλβανικής πολιτικής ζωής σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι κλιμακώθηκε μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση στο Κόσσοβο, γεγονός που όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποθάλπει τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, όπως είναι φυσικό, μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί, και σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργείται, «ανθελληνικό κλίμα», το οποίο εξυπηρετεί και βαθύτερες ανάγκες πέρα από τις τρέχουσες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ετσι λοιπόν το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει σε Επερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούμενη δημοσιεύματα, «μια σειρά από περίεργες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών αφαιρούν ή διεκδικούν από πολίτες της ελληνικής μειονότητας εκτάσεις 13.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσοποτάμου».

Ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από τρεις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δυρραχίου να αναστείλουν επενδυτικά προγράμματα ύψους 50 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δέκα είχαν ήδη επενδυθεί. Πίσω από αυτές τις κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διακρίνει, πέρα από το «ανθελληνικό κλίμα» και ιταλικό «δάκτυλο».

Στα Τίρανα ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Παρ' όλα αυτά επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε χτες ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας με στελέχη του υπουργείου, αστυνομικούς διοικητές Περιφερειών και παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ελληνας υπουργός είχε επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Σπαρτάκ Πότσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ι. Μέτα ο Ελληνας υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι πρόοδοι που συντελούνται στην Αλβανία και ότι η καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος και η βελτίωση της ασφάλειας, τομείς στους οποίους η αλβανική πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα, θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Παράλληλα ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και κυρίως συνέπεια στις προσπάθειες των αλβανικών αρχών ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονική χώρα. Επιπλέον τόνισε ότι από τον ερχόμενο χρόνο θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εποχιακής απασχόλησης ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Αλβανούς πολίτες να εργαστούν απρόσκοπτα στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ