Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Ακρως ανησυχητική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι αποδίδουν αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη στην «εθνικιστική πλειοδοσία» που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας. Η διολίσθηση της αλβανικής πολιτικής ζωής σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι κλιμακώθηκε μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση στο Κόσσοβο, γεγονός που όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποθάλπει τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, όπως είναι φυσικό, μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί, και σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργείται, «ανθελληνικό κλίμα», το οποίο εξυπηρετεί και βαθύτερες ανάγκες πέρα από τις τρέχουσες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ετσι λοιπόν το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει σε Επερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούμενη δημοσιεύματα, «μια σειρά από περίεργες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών αφαιρούν ή διεκδικούν από πολίτες της ελληνικής μειονότητας εκτάσεις 13.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσοποτάμου».

Ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από τρεις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δυρραχίου να αναστείλουν επενδυτικά προγράμματα ύψους 50 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δέκα είχαν ήδη επενδυθεί. Πίσω από αυτές τις κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διακρίνει, πέρα από το «ανθελληνικό κλίμα» και ιταλικό «δάκτυλο».

Στα Τίρανα ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Παρ' όλα αυτά επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε χτες ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας με στελέχη του υπουργείου, αστυνομικούς διοικητές Περιφερειών και παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ελληνας υπουργός είχε επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Σπαρτάκ Πότσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ι. Μέτα ο Ελληνας υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι πρόοδοι που συντελούνται στην Αλβανία και ότι η καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος και η βελτίωση της ασφάλειας, τομείς στους οποίους η αλβανική πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα, θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Παράλληλα ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και κυρίως συνέπεια στις προσπάθειες των αλβανικών αρχών ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονική χώρα. Επιπλέον τόνισε ότι από τον ερχόμενο χρόνο θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εποχιακής απασχόλησης ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Αλβανούς πολίτες να εργαστούν απρόσκοπτα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ