Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χαλαρώνει η απαγόρευση εισαγωγής χοίρων από τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να περιορίσει τα μέτρα που αφορούν την απαγόρευση εισαγωγής χοίρων από τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σήμερα.

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ομόφωνα αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση μόνο για τα εκτρεφόμενα ζώα σε φάρμες των κομητειών του Σάφολκ, Νόρφολκ και Εσεξ της Βρετανίας.

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλε την απαγόρευση εξαγωγής χοίρων και προϊόντων σπέρματος για αναπαραγωγικούς σκοπούς στις 14 Αυγούστου, μετά την εμφάνιση στη Βρετανία της ασθένειας της πανώλης σε χοίρους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε αυτή την απόφαση μετά την απαγόρευση των εισαγωγών χοίρων από τη Βρετανία που επέβαλαν η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επέβαλε την απαγόρευση σε άλλες περιοχές της Βρετανίας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να περιορίσουν τα μέτρα για την απαγόρευση, καθώς οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η ασθένεια της πανώλης στους χοίρους έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η ασθένεια για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στις αρχές του Αυγούστου στην Ανατολική Αγγλία. Σε επτά φάρμες στις οποίες διεξήχθησαν έρευνες διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, πάντως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ακόμη 30 φάρμες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από εξετάσεις βρήκαν ότι δεν παρατηρήθηκαν νέα κρούσματα της πανώλης σε χοίρους από τις 12 Αυγούστου. Οι προσπάθειες της Βρετανίας να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας ήταν επιτυχείς, όπως δήλωσαν. Περισσότεροι από 10.000 χοίροι σφαγιάστηκαν στην επιχείρηση για τη μη μετάδοση της ασθένειας.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την εμφάνιση της ασθένειας. Αξιωματούχος του επιστημονικού εργαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η ασθένεια προήλθε από χώρα εκτός Ευρώπης.

Εξαρση της πανώλης στους χοίρους παρουσιάστηκε σε μεγάλη κλίμακα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γερμανία το 1998, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον σφαγιασμό εκατομμυρίων ζώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ