Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΖΑΜΟΪΣΚΙ
Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας
11ο ΜΕΡΟΣ
Η περίπτωση της απόπειρας κατά του Πάπα

Οικοδομημένη από την αρχή - αρχή πάνω σ' ένα μεγάλο ψέμα - η εκστρατεία καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας μπορεί να διεξαχθεί με κάποια αποτελεσματικότητα μόνο χάρη στις αλογίσιες δόσεις παραπληροφόρησης. Αλλά τα πραγματικά γεγονότα ματαιώνουν όλες αυτές τις προσπάθειες. Στην αρχή ακόμα της εκστρατείας αυτής συνέβη κάτι που ο Λευκός Οίκος πολύ θα ήθελε να είχε ξεχαστεί: Εγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρίγκαν. Φάνηκε λοιπόν ότι δόθηκε ξαφνικά η αφορμή να ξεσηκωθεί θόρυβος για τις μηχανορραφίες των «κόκκινων»... Αλλά ο τρομοκράτης Χίνκλεϊ, παρ' όλους τους ευσεβείς πόθους, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί σαν απορροή της «σοβιετικής απειλής»... Το άτομο που πυροβόλησε τον πρόεδρο ήταν τυπικό γέννημα της αμερικανικής πραγματικότητας που κηρύσσει τη βία και εκθειάζει αυτό που πατάει πρώτος τη σκανδάλη. Η Αμερική, αν κρίνουμε από τις κινηματογραφικές ταινίες και τα τηλεοπτικά της προγράμματα, εξακολουθεί να κυνηγάει μέχρι σήμερα τους Ινδιάνους, τους οποίους είχε αφανίσει κάποτε από το πρόσωπο της πατρογονικής τους γης. Οι ταινίες όπου οι «καλοί» λευκοί σκοτώνουν κατά ομάδες τους «κακούς» ερυθρόδερμους ή οι ίδιοι οι λευκοί ξεκαθαρίζουν καουμπόικα τους λογαριασμούς τους, ολοκληρώνουν την εικόνα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φυλετικής αδιαλλαξίας, αυθαιρεσίας, λατρείας του εγκλήματος και ασυδοσίας. Και ο Ρίγκαν εξάλλου πρόσφερε εδώ τον οβολόν του, παίρνοντας θέση ενάντια στις προτάσεις για απαγόρευση της οπλοφορίας, για να μην αναφέρουμε πια πως ο ίδιος έπαιζε σε φιλμ καουμπόικους ρόλους, και μάλιστα σαν ειδικός στην εξόντωση των Ινδιάνων.

Ο Χίνκλεϊ, που έκανε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρίγκαν, είναι προϊόν της αγωγής αμερικανικού τύπου, που καλλιεργεί τη βία και την τρομοκρατία, μα σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις του, ο Χίνκλεϊ είναι τυπικός φασίστας.

Γι' αυτό δεν ταίριαζε καθόλου στο ρόλο του «κόκκινου». Απεναντίας, με την πράξη του αυτή λες και υπογράμμιζε την υποκρισία και την ψευτιά όλης της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας του Λευκού Οίκου που στρέφεται ενάντια στο «δόλιο Κρεμλίνο».

Οπότε, για να ταϊσουν το «αλογάκι» της τρομοκρατίας και να δώσουν στο νέο ψέμα «μακρύτερα ποδάρια», οι εμπνευστές του μηχανισμού παραπληροφόρησης των ΗΠΑ αρπάχτηκαν, με το χαρακτηριστικό κυνισμό τους, από την απόπειρα δολοφονίας που έκανε το Μάη του 1981 ο Τούρκος τρομοκράτης Αγκτσά, ο οποίος τραυμάτισε στην πλατεία Αγίου Πέτρου της Ρώμης τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β`.

Να παρουσιάσουν τον τρομοκράτη αυτόν σαν «άνθρωπο της Μόσχας» ήταν πάλι πολύ δύσκολο. Είναι αλήθεια ότι ο Αγκτσά επιχείρησε να παραστήσει στην ανάκριση πρώτα τον Αρμένιο ύστερα τον Παλαιστίνιο, όμως αυτό, όπως και άλλες επινοήσεις του, δεν έκανε παρά να ενισχύσει την πεποίθηση των ανακριτών ότι έχουν να κάνουν με παθολογικό ψεύτη. Στην πραγματικότητα, ο Αγκτσά είναι μπράβος των «σταχτόλυκων», μιας τουρκικής φασιστικής οργάνωσης, η οποία πρόσκειται στο κόμμα του πρώην χιτλερικού πράκτορα Τουρκές. Ακριβώς, με εντολή των «σταχτόλυκων», σκότωσε ο Αγκτσά στις αρχές του 1979 στην Αγκυρα τον φιλελεύθερο δημοσιογράφο Ιπεκτσί, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Μιλιέτ» και καταδικάστηκε γι' αυτό σε θάνατο. Παρά το τέτοιο «ποιόν του ανθρώπου», οι αργυρώνητοι κονδυλοφόροι της ΣΙΑ προσπάθησαν, ωστόσο, να λανσάρουν την εκδοχή ότι ο Αγκτσά είναι πράκτορας των «ανατολικών χωρών».

Η εκδοχή φαινόταν σαθρή και δεν την υιοθέτησε κανένας. Χρειάστηκε λοιπόν η όλη υπόθεση να «αναθερμανθεί» πάνω στην πορεία της, να αναζητηθούν νέοι τρόποι διάδοσης της συκοφαντίας. Κι όπως συμβαίνει συχνά, την αποστολή αυτή ανέλαβαν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι που συνδέονται με τους Αμερικανούς, οι συνάδελφοι του Μος στο έργο της παραπληροφόρησης. Η εκλογή έπεσε στην «Γκάρντιαν» του Μάντσεστερ, η οποία «πάσαρε» το «παραμύθι» της στα δίχτυα της βρετανικής τηλεόρασης. Υστερα δούλεψε ο δοκιμασμένος μηχανισμός της «αντήχησης» που κατασκεύασε η ΣΙΑ, οπότε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αμειβόμενα με αμερικάνικα δολάρια, άρχισαν να διαδίδουν αυτό το ψέμα στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και, στη συνέχεια, της Λατινικής Αμερικής. Τονιζόταν ιδιαίτερα η πολωνική καταγωγή του Ιωάννη Παύλου Β` και, για περισσότερη αληθοφάνεια, διευκρινιζόταν ότι το Βατικανό συμμερίζεται τις σχετικές υποψίες. Αυτούς τους υπαινιγμούς τους διέδιδε επίμονα, επικαλούμενος την «πλήρη ενημερότητά» του, ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματσόλα, για τον οποίο ο ιταλικός Τύπος έγραφε ότι σαν ευνοούμενος της ΣΙΑ, κάνει τακτικά, με όλη την οικογένειά του, δωρεάν ταξίδια στις ΗΠΑ. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία σχετικά με τους σκοπούς της προβοκάτσιας, θυμίζουμε ότι αυτή έγινε ακριβώς στις παραμονές του συνεδρίου της πολωνικής συνδικαλιστικής ένωσης «Αλληλεγγύη» που άρχισε το Σεπτέμβρη του 1981.

Ηαπόπειρα να φορέσουν την «κόκκινη σκουφίτσα» στο «σταχτόλυκο» απέτυχε. Το Βατικανό, με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, απέρριψε την εκδοχή που του αποδίδανε. Αλλά η προσωπικότητα του Αγκτσά και οι πράξεις του περιέχουν πράγματι σκοτεινά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να φωτίσουν οι κύριοι που βάλθηκαν με τόσο ζήλο να παρουσιάσουν τον προστατευόμενό τους σαν «Σοβιετικό πράκτορα». Γιατί οι «σταχτόλυκοι» και το δίκτυο φασιστικών, τρομοκρατικών οργανώσεων του Τουρκές αποτελούν την άμεση πελατεία της ΣΙΑ στην Τουρκία και σε μια σειρά δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Πραγματικά, πώς ένας εγκληματίας, καταδικασμένος σε θάνατο, κατόρθωσε ν' αποδράσει τόσο εύκολα από τις τουρκικές φυλακές; Εξαιτίας της δραπέτευσής του τιμωρήθηκαν πολλοί δεσμοφύλακες και αστυνομικοί στην Τουρκία. Ο Αγκτσά εγκαταστάθηκε μια χαρά στην ΟΔΓ, όπου επί ενάμιση χρόνο προετοίμαζε ανεμπόδιστα τη νέα απόπειρα δολοφονίας. Οι Τούρκοι ζήτησαν τη συνδρομή της Ιντερπόλ και της καλά πληροφορημένης αστυνομίας της ΟΔΓ για την έκδοσή του, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κι όμως τη νέα εγκληματική του πρόθεση να δολοφονήσει τον «εχθρό του Αλλάχ», τον Πάπα της Ρώμης, ο Αγκτσά την είχε αποκαλύψει με επιστολή του στη «Μιλιέτ», αμέσως μετά την απόδραση.

Είναι φανερό πως ούτε η δραπέτευση κι ούτε η παραμονή του Αγκτσά στη Δυτική Γερμανία ήταν δυνατή χωρίς ισχυρούς προστάτες. Και τέτοιοι προστάτες υπήρχαν οπωσδήποτε. Αλλωστε, όχι μόνο ο Αγκτσά, αλλά και 170 τμήματα «σταχτόλυκων», με 45 χιλ. μέλη, αλωνίζουν το έδαφος της ΟΔΓ. Τα στρατηγεία τους δρουν απόλυτα νόμιμα στη Φραγκφούρτη επί του Μάιν και κοντά στο Κάσελ, έστω κι αν ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία ο αρχηγός των Τούρκων νεοφασιστών Τουρκές κλείστηκε στη φυλακή.

Πού οφείλεται αυτή η εύνοια προς τους «λύκους», που πρακτικά δεν τους ενοχλούσε ούτε η δυτικογερμανική αστυνομία, ούτε οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της ΟΔΓ; Κάποιο ρόλο παίζει σ' αυτό η φιλία τους με τους νεοφασίστες - Ιταλούς, Δυτικογερμανούς, Γάλλους και Ισπανούς. Οι «λύκοι» όμως ενδιαφέρουν και ορισμένους υψηλά ιστάμενους. Τους «Τούρκους ιδεαλιστές», όπως αποκαλούν τους «λύκους» στους κύκλους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης - Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, τους προστατεύουν μερικοί ηγέτες αυτής της συμμαχίας, οι οποίοι μάλιστα συναντήθηκαν με τον Τουρκές, λίγο πριν από τη σύλληψή του, και τον διαβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους προς το «κίνημά» του. Οπως αποκάλυψε το «Σπίγκελ», ο βουλευτής του Μπούντεσταγκ χριστιανοδημοκράτης Σβαρτς, με τη βοήθεια των «λύκων», επιδίδεται στο λαθρεμπόριο όπλων μεταξύ άλλων, και για τον εξοπλισμό των αντεπαναστατικών συμμοριών στο Αφγανιστάν. Και οι δρόμοι αυτοί περνούν μέσα από τα κανάλια της ΣΙΑ, η οποία οργανώνει την υπονομευτική δραστηριότητα σε όλο το χώρο των μεσανατολικών κρατών - από το Αφγανιστάν και το Ιράν ως την Τουρκία.

Συγκροτημένες κατά το πρότυπο των χιτλερικών ταγμάτων εφόδου, οι ομάδες των «σταχτόλυκων» κυνηγούν τα αριστερά στοιχεία μέσα στους Τούρκους εργάτες που διαμένουν στην ΟΔΓ (είναι γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο), καταδίδοντας στην αστυνομία τους «ύποπτους». Η «μεγάλη Τουρκία», η οποία θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο εκτεταμένες περιοχές της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και ολόκληρες γειτονικές προς την Τουρκία χώρες - αυτό είναι το όνειρο των «σταχτόλυκων». Τις ρατσιστικές και επεκτατικές επιδιώξεις του «κινήματός» τους εκλαϊκεύει η εφημερίδα «Αουφμπάου» που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη. Ενα από τα κυριότερα συνθήματα των «σταχτόλυκων» είναι: «Να εξοντώνονται οι βρωμοεβραίοι, οι κομμουνιστές κοπρίτες και τα σκυλιά οι Ελληνες, όπου και αν βρίσκονται».

Να τι καθάρματα υπηρετούν τις αντιδραστικές δυνάμεις της Δύσης!

Και ούτε κουβέντα να γίνεται για το πόσο βολικό όπλο προκλήσεων είναι για τη ΣΙΑ οι αγράμματοι και αδίσταχτοι «λύκοι». Η ΣΙΑ βρήκε ακριβώς στον Τουρκές το σπουδαίο και αναγκαίο πρόσωπο. Οπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Τζόρνο», αμέσως κιόλας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πάπα και την εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη, «οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έβαλαν την ουρά τους στις έρευνες που γίνονται στην ΟΔΓ». Τους λόγους της βιασύνης αυτής μπορούμε να τους φανταστούμε. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να βγουν στη φόρα οι επαφές τους με τους Τούρκους νεοφασίστες, τις οποίες τότε κιόλας, το Μάη του 1981, είχε καταγγείλει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γκιουνές. Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα υπαλλήλων των πρεσβειών των ΗΠΑ και της ΟΔΓ, οι οποίοι περιόδευαν μαζί στα βιλαέτια της Τουρκίας, για να συναντηθούν με ανθρώπους του Τουρκές. Υστερα από τις περιοδείες αυτές η δραστηριότητα των Τούρκων νεοφασιστών δυνάμωσε αισθητά.

Η «Τζόρνο» αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Η απόπειρα δολοφονίας που επιχείρησε ο Αγκτσά αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης συνωμοσίας με στόχο την «αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Πολωνία» και την έξαψη των πνευμάτων ανάμεσα στους Πολωνούς καθολικούς, ύστερα από τις φήμες για συμμετοχή των «κόκκινων» στην απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού της Αγίας Εδρας.

Για ποιον εργαζόταν λοιπόν ο Αγκτσά, που επιχείρησε να σκοτώσει τον Πάπα της Ρώμης; Για το χατίρι ποιανού παρίστανε πρώτα τον «Αρμένιο» κι ύστερα τον «Παλαιστίνιο»; Κοινό μυστικό... Θα προσθέσουμε μόνο πως, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα όπλα και πολεμοφόδια δεν τα προμήθευε στους «σταχτόλυκους», όπου ανήκει ο Αγκτσά, κανείς άλλος από τον Φρένσις Τ. Τέρπιλ, στενό συνεργάτη της ΣΙΑ. Αφού αποστρατεύτηκε τυπικά, ο Τέρπιλ ειδικεύτηκε στην εκπαίδευση τρομοκρατών όλων των αποχρώσεων, παρέδιδε στην Ουγκάντα μαθήματα βασανιστηρίων στην Ασφάλεια του Αμιν και προμήθευε όπλα στους Λιβανέζους «φαλαγγίτες».

Ο Τέρπιλ παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι γνώριζε πως ο Αγκτσά ανήκε στους «σταχτόλυκους» και ότι προμήθευε όπλα σ' αυτή την οργάνωση. Για τη ΣΙΑ είναι πολύτιμες οι εκδουλεύσεις τέτοιων απόστρατων, γιατί κανείς δεν μπορεί να πει πως βρίσκονται στην υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης. Κι όμως όλοι αυτοί οι «απόστρατοι» κάνουν ακριβώς ό,τι επιθυμεί η ΣΙΑ. Και, προπαντός, πουλούν για πολλά εκατομμύρια δολάρια ειδικό οπλισμό στους τρομοκράτες, οπλισμό που κατασκευάζουν στις ΗΠΑ εργοστάσια τα οποία συνδέονται με τη ΣΙΑ. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το «ερευνητικό» εργαστήριο του Τσάιν Λέικ στην Καλιφόρνια, το οποίο εξυπηρετεί παράλληλα και τα τμήματα των Αμερικανών πεζοναυτών. Για τη ΣΙΑ το εργαστήριο αυτό παράγει μάλιστα και οπλισμό, που το περιοδικό «Γ.Σ. Νιους αντ Ουόρλντ Ρίπορτ» αποκαλεί «εξωτικό», δηλαδή, τα πιο ύπουλα μέσα δολοφονιών και δολιοφθοράς, περιλαμβανομένων των χημικών και βακτηριολογικών όπλων.

  • Ο υπότιτλος είναι του «Ριζοσπάστη»
ΑΥΡΙΟ ΤΟ 12 ΜΕΡΟΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-05-13 00:00:00.0)
Χάρη στον επίδοξο δολοφόνο του Πάπα (2000-06-14 00:00:00.0)
Αναίμακτη αεροπειρατεία (1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ