Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μπούσουλας για νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στο δημόσιο

Ν. Γκατζής: Το κόμμα μας παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για έναν δημόσιο τομέα εκσυγχρονισμένο, υγιή, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του λαού

Με την «πολυθρύλητη» τροπολογία για τις προσλήψεις των εκτάκτων του δημοσίου να αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή μέσα στη βδομάδα, ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε επί της αρχής το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Γκατζής, έκανε λόγο για ενίσχυση των χαρακτηριστικών ελέγχου των δημόσιων υπαλλήλων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ συνολικά η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για την πρακτική της κυβέρνησης να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για την κατάθεση της τροπολογίας για τους έκτακτους. Ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί «εμπαιγμό του Κοινοβουλίου», αφού η εν λόγω τροπολογία αποτελεί ίσως «το σοβαρότερο άρθρο του νομοσχεδίου», ενώ η κυβέρνηση είχε τις χρονικές δυνατότητες για να έχει παρουσιάσει τη νομοθετική ρύθμιση στην εθνική αντιπροσωπεία.

«Αντιγραφή» από την έκθεση του ΟΟΣΑ

Στο συνολικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο προωθείται από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «η αντιδραστική μεταρρύθμιση που δρομολόγησε η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος του μπούσουλα της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ταυτόχρονα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, τη διάλυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι αρχές που διέπουν το νομοσχέδιο «έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από την έκθεση του ΟΟΣΑ».

Αναφερόμενος σε όσα προβλέπονται στο νομοθέτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο προτεινόμενος νόμος «θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αυταρχικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης», αφού «θεσμοθετεί ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου επί των δημόσιων υπαλλήλων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να υποτάξει τους εργαζόμενους και να θέσει υπό επιτροπεία την ΤΑ». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για το σώμα ελεγκτών του δημοσίου λέγοντας ότι «μετατρέπει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε σώμα κομάντος, το οποίο αποκτά χαρακτήρα εσωτερικού ελέγχου» και έτσι «στην ουσία το ΣΕΕΔΔ θα λειτουργεί ως δαμόκλεια σπάθη».

Ο Νίκος Γκατζής, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα, επισήμανε πως μερικά μέτρα του νομοσχεδίου πατάνε σε υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε αυτά που αναφέρονται στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Προβλήματα όμως τα οποία δημιουργεί η λειτουργία του συστήματος και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (ανεπαρκείς υπηρεσίες, έλλειψη υποδομών, γραφειοκρατία, «ημετερισμός» στις προσλήψεις, αναξιοκρατία).

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο θέμα των δήμων, τονίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «η Τοπική Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται και εγκλωβίζεται να λειτουργεί ως επιχείρηση. Περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες κοινωνικής και αναπτυξιακής δράσης. Ενισχύεται η περιφέρεια ως κράτος κατώτερου επιπέδου σε βάρος της ΤΑ. Παράλληλα ενισχύεται η περιφέρεια με υπουργικές αρμοδιότητες, η οποία θα λειτουργεί ως κρίκος της κυβέρνησης για να ελέγχει πιο ασφυκτικά την ΤΑ». Αντιτιθέμενος στην κρίση των αποφάσεων της ΤΑ από όργανα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Νίκος Γκατζης επισήμανε πως «εμείς θα προτείνουμε ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων της ΤΑ να γίνεται από τα πολιτικά δικαστήρια και να μπορεί να προσφεύγει ο καθένας που έχει έννομο συμφέρον».

Κατέληξε αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας πως «το κόμμα μας παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για έναν δημόσιο τομέα εκσυγχρονισμένο, υγιή, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του λαού. Εναν δημόσιο τομέα που οι αναπτυξιακές του διαστάσεις θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη».

Οι άλλοι αγορητές

Για νομοσχέδιο που «έρχεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και λύσεις σε πολλά ζητήματα αιχμής της δημόσιας διοίκησης», έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρεου, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η οικονομία. Ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε ότι «ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων ήταν αναποτελεσματικός, χρονοβόρος και χωρίς κεντρική κατεύθυνση». Οσον αφορά στην τροπολογία για τους έκτακτους σημείωσε ότι «είχε τύχει ευρύτατης συναίνεσης στην άτυπη διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό πριν από τις εκλογές».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, με προφανή στόχο το «εσωτερικό» του κόμματός του, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι ο προτεινόμενος νόμος αποτελεί συνέχεια και όχι κατάργηση του ισχύοντος νόμου Πεπονή. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο «δεν επιφέρει μεταβολές δημαγωγικού περιεχομένου, δεν υπόσχεται νέες πολιτικές και δεν αντιφάσκει με το πρόσφατο παρελθόν», καθώς και ότι «αποτελεί λειτουργική προσπάθεια».

Για «ασφυκτική συρρίκνωση της δικαιοδοσίας του ΑΣΕΠ» έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Νεράντζης. Παράλληλα μίλησε για «απίστευτη ελαφρότητα» του νομοσχεδίου, αφού «τροποποιείται και ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις προς 5 μηνών». «Πρόκειται για ένα νόμο-"σκούπα"» και «ένα συνονθύλευμα από διατάξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, εστιάζοντας την τοποθέτησή του στην προχειρότητα με την οποία, όπως ανέφερε, νομοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης κατήγγειλε πως το νομοσχέδιο «κομματικοποιεί πλήρως την ελεγκτική διαδικασία και το σώμα ελεγκτών, ενισχύει το γραφειοκρατικό σύστημα, βρίθει φωτογραφικών διατάξεων», χωρίς όμως να αμφισβητήσει τη λογική του προτεινόμενου νόμου, που θέλει το ΣΕΕΔΔ σώμα εσωτερικού ελέγχου με αυξημένες αρμοδιότητες.

Στο θέμα της δομής του νομοσχεδίου εστίασε την κριτική του ο βουλευτής του ΣΥΝ Αθ. Λεβέντης. Οπως ανέφερε, πρόκειται για «νομοσχέδιο που δεν έχει κορμό», προσθέτοντας ότι «δε θα αρνηθούμε τις όποιες θετικές διατάξεις του». Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση για «συνεχή συμπίεση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καθώς και για «έλλειψη διαλόγου» για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ