Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκειται κολοσσιαία αγορά αρμάτων τύπου Leopard-2;

Στο φως «εμπιστευτική ενημερωτική αναφορά» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας

Το γερμανικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε χτες την ύπαρξη μιας «εμπιστευτικής ενημερωτικής αναφοράς» προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να παράσχει τις απαραίτητες χρηματοδοτικές εγγυήσεις (εγγυήσεις Hermes) για την πώληση στην Ελλάδα ενός μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ανταπόκριση του Π. Στάγκου, σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Ανόβερου «Χανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Hannoversche Allgemeine Zeitung) υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες θα πάρουν το Leo-2» αναφερόταν ότι με τη διαβαθμισμένη αυτή αναφορά η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε την καθ' ύλην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι προτίθεται να διασφαλίσει την πώληση των αρμάτων στην Ελλάδα με κρατικές εγγυήσεις ύψους τεσσάρων περίπου δισεκατομμυρίων μάρκων - 3,989 δισ. για την ακρίβεια - και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κατασκευαστριών εταιριών «Krauss - Maffei - Wegmann» και «Rheinmetall», καθώς και των «αρμόδιων υπηρεσιών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, το οποίο υπέβαλε και την αναφορά, περιορίστηκε στην επιβεβαίωση «απλώς» της ύπαρξής της, τονίζοντας ότι υποβλήθηκε «για την περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφασίσει να αγοράσει τα Leopard», χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της χρηματοδοτικής εγγύησης.

Στην ίδια την αναφορά - τμήμα της οποίας διέρρευσε στο μεταξύ - δεν υπάρχει μνεία του αριθμού των αρμάτων που θα αγοράσει ενδεχομένως η Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, που σταθμίζουν την αξία ενός Leopard-2 μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων μάρκων - ανάλογα με τον εξοπλισμό του - προκύπτει ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, η γερμανική πλευρά περιμένει μια παραγγελία της τάξης των 600 με 700 αρμάτων και όχι μόνον 250, όπως έχει δηλώσει η ελληνική πλευρά.

Η εταιρία «Krauss - Maffei - Wegmann» - διά του εκπροσώπου της στο Μόναχο - δε θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Ανεξαρτήτως πάντως των αδιευκρίνιστων «λεπτομερειών» το γεγονός και μόνο της υποβολής αυτής της ενημερωτικής αναφοράς από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής υποδηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά των Leopard-2 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής μεταξύ των γερμανικών αρμάτων και των άλλων υποψηφίων - των γαλλικών Leclerc, των βρετανικών Challenger και των αμερικανικών Abrams - δεν έχει ακόμη τυπικά κλείσει.

Αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί και την επιφυλακτικότητα των Γερμανών «ενδιαφερομένων», δεδομένου ότι το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας - πρόκειται για το κυβερνητικό όργανο υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που αποφασίζει επί αυτών των θεμάτων - η πώληση των αρμάτων δεν έχει ακόμη υποβληθεί (από την «Krauss - Maffei») επισήμως.

Ο δεύτερος και βασικότερος ίσως λόγος είναι πολιτικός: Για την πώληση των Leopard-2 στην Ελλάδα μπορεί μεν να μην υπάρχει τυπικά κανένα πρόβλημα, αλλά το γεγονός αναμοχλεύει την εκκρεμότητα της πώλησης 1.000 αρμάτων στην Τουρκία που έχει προς το παρόν «παγώσει», λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αφού προηγουμένως είχε φέρει στα πρόθυρα της ρήξης τον καγκελάριο Σρέντερ με τους Πράσινους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ