Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονίζονται ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων, περιλαμβανομένων εκείνων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τους απαράδεκτους όρους που θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση ή εξίσωση του παράνομου καθεστώτος του με το νόμιμο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες.

Μιλώντας, προχτές το βράδυ, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Διάλογοι», ο υπουργός Εξωτερικών,Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητήσει την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Για τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι στόχος είναι «να ζυγιστούν τα πράγματα για το τι θα γίνει περαιτέρω, ώστε οι δυο πλευρές να οδηγηθούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε και πάλι ότι «δεν είναι δεδομένη η θέση της Λευκωσίας για το τι θα γίνει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου» , προσθέτοντας ότι «η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς θα αποφασιστεί συλλογικά από το Εθνικό Συμβούλιο υπό το φως των εξελίξεων των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, την κατάλληλη στιγμή».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε πως το Κυπριακό θα πρέπει να ενταχθεί στην εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δεσμευτεί η Τουρκία με συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναφορικά με το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως αυτή θα είναι η επιδίωξη και η γενική πολιτική κατεύθυνση και της Ελλάδας και της Κύπρου, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού, όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα τύχει διαπραγμάτευσης.

Συνάντηση Κολοζώφ - Κακλαμάνη

Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και συζήτησε ζητήματα που έχουν σχέση με τρέχουσες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Με την ευκαιρία ο Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε και στο αίτημα του Σπ. Κυπριανού, προέδρου της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στις παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, κατέληξε στη σκέψη πως θα μπορούσε στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προσκληθεί ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

  • Με χτεσινή του δήλωση ο βουλευτής Α. Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων.
Ασχημη η κατάσταση στα Κατεχόμενα

Στα Κατεχόμενα, η εφημερίδα του Ασίλ Ναδίρ, «ΚΙΜΠΡΙΣ», δημοσιεύει άρθρο στο οποίο περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, γιατί η αγοραστική δύναμή τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Στο άρθρο κατηγορείται η ψευτοκυβέρνηση ότι ευθύνεται για την άθλια κατάσταση της οικονομίας. Οι τιμές, γράφει, είναι ίδιες μ' εκείνες του Λονδίνου, ενώ το εισόδημα είναι λιγότερο από το 1/4 του Βρετανού πολίτη.

Πρόσφατα, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δικαιολογείται η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ο σχηματισμός διακομματικής κυβέρνησης, στην οποία να συμμετάσχει και το κόμμα του γιου του Σερντάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ