ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παραμύθι της "συνοχής"

Mε το "καρότο" της "οικονομικής και κοινωνικής συνοχής" οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπάθησαν να δελεάσουν τους "μικρούς", προκειμένου να δεχτούν το "μαστίγιο" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Με τα προγράμματα "συνοχής" επιδιώκεται να μικρύνει η απόσταση που χωρίζει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ενωσης απ' τις πλούσιες και ανεπτυγμένες. Στα πλαίσια αυτά έγιναν και τα δύο "πακέτα Ντελόρ" που δεν είναι τίποτε άλλο από τη χρηματοδότηση κάποιων έργων και κάποιων δραστηριοτήτων στις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα προγράμματα σύγκλισης προς τα κοινά κριτήρια του Μάαστριχτ.

********

Mετά από τέσσερα χρόνια περίπου εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε συνοχή, αλλά αντιθέτως στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο. Η διαπίστωση αυτή γίνεται και από την "Eurostat", την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

*********

Eνας βασικός δείκτης για να κριθεί η πορεία της "συνοχής", στον κοινωνικό τομέα, είναι η "αγοραστική δύναμη" των πολιτών της κάθε χώρας. Για να καθοριστεί η σειρά των χωρών ορίζεται με 100 ο μέσος όρος της αγοραστικής δύναμης στις δεκαπέντε χώρες - μέλη. Μ' αυτή την κλίμακα οι πλουσιότεροι της Ενωσης αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 164.4, ενώ οι φτωχότεροι είναι οι Ελληνες με 60.8.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις φτωχότερες χώρες της Ενωσης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), που ονομάστηκαν και "χώρες συνοχής", συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο.

***********

Oσον αφορά στην Ελλάδα, η εξέλιξη είναι ακόμη χειρότερη, αφού είναι η μόνη από τις "χώρες συνοχής" στην οποία ο δείκτης όχι μόνο δε σημείωσε βελτίωση, αλλά αντίθετα σημείωσε πτώση.Ετσι από 61,3 που ήταν το 1995 έπεσε φέτος στο 60,8. Μάλιστα η "Eurostat" προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο δείκτης θα πέσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα στο 60,2.

***********

Eτσι η πολιτική της συνοχής αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα για τις χώρες που θεωρητικά τουλάχιστον θα έπρεπε να ευνοηθούν.

Δ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Επίκαιρο όσο ποτέ

Εκδήλωση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών

Το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι περισσότερο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Τορίνο. Αυτή ήταν μία από τις κεντρικές επισημάνσεις που έκανε χτες ο Αντώνης Ντρέκος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, με αυτό ακριβώς το θέμα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αιτιολογώντας την παραπάνω θέση, ο Αντ. Ντρέκος, στην κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης, "δεν περιοριζόμαστε μόνο στην επίκληση μιας εξόφθαλμα τραγικής εμπειρίας για το λαό και τη χώρα από την τρίχρονη περίπου εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών. Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια διαδικασία συνολικής πλέον εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ένα νέο υπερεθνικό μόρφωμα, που περνάει στη φάση της πλήρους θεσμικής διαμόρφωσής του και μάλιστα σε πολύ αντιδραστική κατεύθυνση από αυτήν που προέβλεπε η ισχύουσα κύρια συνθήκη".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντ. Ντρέκος, στη μέχρι τώρα δράση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος. Οπως είπε, "στη διάρκεια της δίμηνης ουσιαστικά λειτουργίας της η Επιτροπή μας, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη δημοσιοποίηση των απόψεών της και την ανάπτυξη κινήματος γύρω από αυτές. Παρά τις περιορισμένες οργανωτικές και οικονομικές της δυνατότητες και παρά την (αναμενόμενη) αποσιώπηση των πρωτοβουλιών της από τα μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, έγιναν αρκετά αξιόλογα βήματα".

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος επισήμανε επίσης πως "δώσαμε εγγράφως τον προβληματισμό μας και καλέσαμε σε ενεργοποίηση δεκάδες μαζικές οργανώσεις, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" καθώς και ότι "προγραμματίζουμε στο άμεσο μέλλον να δώσουμε νέα διάσταση στην πρωτοβουλία μας μέσα από δημοσιεύσεις, συμμετοχή μας σε σχετικές εκδηλώσεις και διαβήματα σε αρμόδιους μαζικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς με εθνική και υπερεθνική αναφορά...".

Κατέληξε τονίζοντας ότι "κεντρικό ζητούμενο όλων των προσπαθειών μας ήταν και είναι η ευρύτατη συσπείρωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων γύρω από ένα αίτημα που προσλαμβάνει αντικειμενικά διαστάσεις πανδημοκρατικού χαρακτήρα".

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

"Αναγνωριστική πτήση" στο Τορίνο

Αρχίζει αύριο στο Τορίνο η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στη διήμερη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής θα συμμετέχουν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, θα υπάρχει όμως εισήγηση της ιταλικής προεδρίας. Οι "δεκαπέντε" αναμένεται ότι θα ανταλλάξουν απόψεις για τη συγκρότηση της ατζέντας της Διακυβερνητικής, που θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική προεδρία θα εισηγηθεί την ομαδοποίηση των θεμάτων σε τρεις ομάδες: Θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, θέματα θεσμικής αναμόρφωσης.

Γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της "ομοσπονδιοποίησης", της δημιουργίας του "σκληρού πυρήνα", της αλλαγής στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, της μείωσης των εδρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας δε θα γίνει επίσημη συζήτηση. Ωστόσο, στα ζητήματα αυτά αναμένεται ότι θα αναφερθούν οι "δεκαπέντε" στο περιθώριο της Διάσκεψης, με σκοπό να διερευνηθούν οι προθέσεις των "εταίρων".

Το μέγιστο που προσδοκά η ιταλική προεδρία από τη διήμερη συνάντηση στο Τορίνο είναι μια κοινή διακήρυξη των "δεκαπέντε", με την οποία θα εκφράζουν τη θέλησή τους να απαντήσουν από κοινού "στις προκλήσεις του 2000". Κάτι περισσότερο απ' αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, εξαιτίας των αντιρρήσεων της Βρετανίας σχετικά με το "ομοσπονδιακό μέλλον", που προτείνει και υπερασπίζεται ο γερμανογαλλικός άξονας. Εξάλλου, αναμένεται ότι οι "δεκαπέντε" θα εκφράσουν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους να προχωρήσουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισαν στη Μαδρίτη τον περασμένο Δεκέμβρη.

Από την προσεχή Δευτέρα, πάντως, η Διακυβερνητική θα πάρει τον κανονικό της ρυθμό με την εβδομαδιαία συνεδρίαση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Για την Ελλάδα έχει οριστεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, με αναπληρωτή τον πρέσβη Κ. Αποστολίδη, μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Το θέμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας αφορά - στα πλαίσια της Διάσκεψης - το ζήτημα του πολίτη και της ιθαγένειας.

Ομως, αν και η Διακυβερνητική αρχίζει σε λίγες ώρες, μόλις το 15% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ακουστά γι' αυτήν. Το στοιχείο αυτό δίνεται από το "Ευρωβαρόμετρο", την επίσημη κοινοτική δημοσκόπηση. Εντυπωσιακό επίσης είναι το ποσοστό 68% των ερωτηθέντων, που δηλώνουν ότι ποτέ σχεδόν δε λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των πολιτών στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων, ενώ το 67% πιστεύει ότι η δημοκρατία δε λειτουργεί ικανοποιητικά στους κοινοτικούς θεσμούς.

Γ. Ρωμαίος
Α. Ντρέκος
Διευρύνονται οι εκδηλώσεις

Η τοπική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ που συγκροτήθηκε στη Ζάκυνθο διοργανώνει το Σάββατο 30 Μάρτη στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Στα αιτήματα της Επιτροπής περιλαμβάνονται, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε, όπως τονίζεται στη διακήρυξη που εκδόθηκε, να αποφανθεί ο λαός με "ναι" ή "όχι" συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή αν δέχεται εκχώρηση κυριαρχικών του δικαιωμάτων, αφού προηγηθεί του δημοψηφίσματος ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλες τις πλευρές της συνθήκης. Επίσης, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, στην Επιτροπή έχει θέση κάθε πολίτης που στηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει για το ρόλο και τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, που έχει συσταθεί στα Τρίκαλα,διοργανώνει τη Δευτέρα 1 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων με θέμα: "Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η Διακυβερνητική Διάσκεψη". Ομιλητής θα είναι ο Αν. Ντρέκος μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Πανελλαδικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.
Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,σε συντονισμό με ανάλογες πρωτοβουλίες που γίνονται σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ημέρα της έναρξης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης,θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή στις 1.30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο,όπου θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη των κομμάτων,που αποτελούν την Ομόσπονδη Ομάδα για μια Ευρωπαϊκή Αριστερά με θέμα: "Ενάντια στην ανεργία. Για μια Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου".

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Προτεραιότητες και "όραμα"

Τις θέσεις της κυβέρνησης για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ), που ξεκινάει τις εργασίες της αύριο στο Τορίνο, και οι οποίες σε βασικές γραμμές εναρμονίζονται με τις θέσεις των "ισχυρών εταίρων", παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της για τη ΔΔ, το οποίο κινείται στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην πρόσφατη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Γ. Ρωμαίος, αρνείται κάθε μορφή αναθεώρησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή στη θεσμική κατοχύρωση πρωτοβουλιών κάποιου Διευθυντηρίου. Επιχείρησε να συγκαλύψει και εξωραϊσει τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα στην ΕΕ και προσπάθησε να ξεφύγει περιγράφοντας το "όραμα" της κυβέρνησης για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που "πρέπει να στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές, διαφάνεια και συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών" κ. ο. κ. Αναφερόμενος στο έμπρακτο δείγμα γραφής της δημοκρατίας στην ΕΕ, τον αποκλεισμό, δηλαδή, του Ευρωκοινοβουλίου από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο υπουργός περιορίστηκε να εκφράσει τη λύπη του.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της χώρας μας στη ΔΔ, ο Γ. Ρωμαίος είπε ότι στα πλαίσια της συζήτησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) η κυβέρνηση επιδιώκει την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων και τη θέσπιση ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ