Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

"Αναγνωριστική πτήση" στο Τορίνο

Αρχίζει αύριο στο Τορίνο η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στη διήμερη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής θα συμμετέχουν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, θα υπάρχει όμως εισήγηση της ιταλικής προεδρίας. Οι "δεκαπέντε" αναμένεται ότι θα ανταλλάξουν απόψεις για τη συγκρότηση της ατζέντας της Διακυβερνητικής, που θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική προεδρία θα εισηγηθεί την ομαδοποίηση των θεμάτων σε τρεις ομάδες: Θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, θέματα θεσμικής αναμόρφωσης.

Γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της "ομοσπονδιοποίησης", της δημιουργίας του "σκληρού πυρήνα", της αλλαγής στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, της μείωσης των εδρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας δε θα γίνει επίσημη συζήτηση. Ωστόσο, στα ζητήματα αυτά αναμένεται ότι θα αναφερθούν οι "δεκαπέντε" στο περιθώριο της Διάσκεψης, με σκοπό να διερευνηθούν οι προθέσεις των "εταίρων".

Το μέγιστο που προσδοκά η ιταλική προεδρία από τη διήμερη συνάντηση στο Τορίνο είναι μια κοινή διακήρυξη των "δεκαπέντε", με την οποία θα εκφράζουν τη θέλησή τους να απαντήσουν από κοινού "στις προκλήσεις του 2000". Κάτι περισσότερο απ' αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, εξαιτίας των αντιρρήσεων της Βρετανίας σχετικά με το "ομοσπονδιακό μέλλον", που προτείνει και υπερασπίζεται ο γερμανογαλλικός άξονας. Εξάλλου, αναμένεται ότι οι "δεκαπέντε" θα εκφράσουν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους να προχωρήσουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισαν στη Μαδρίτη τον περασμένο Δεκέμβρη.

Από την προσεχή Δευτέρα, πάντως, η Διακυβερνητική θα πάρει τον κανονικό της ρυθμό με την εβδομαδιαία συνεδρίαση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Για την Ελλάδα έχει οριστεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, με αναπληρωτή τον πρέσβη Κ. Αποστολίδη, μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Το θέμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας αφορά - στα πλαίσια της Διάσκεψης - το ζήτημα του πολίτη και της ιθαγένειας.

Ομως, αν και η Διακυβερνητική αρχίζει σε λίγες ώρες, μόλις το 15% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ακουστά γι' αυτήν. Το στοιχείο αυτό δίνεται από το "Ευρωβαρόμετρο", την επίσημη κοινοτική δημοσκόπηση. Εντυπωσιακό επίσης είναι το ποσοστό 68% των ερωτηθέντων, που δηλώνουν ότι ποτέ σχεδόν δε λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των πολιτών στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων, ενώ το 67% πιστεύει ότι η δημοκρατία δε λειτουργεί ικανοποιητικά στους κοινοτικούς θεσμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» (2003-07-22 00:00:00.0)
Ακροβασίες μεταξύ αντιθέσεων και συμβιβασμών (2000-12-08 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και πορεία για το δημοψήφισμα (1996-11-29 00:00:00.0)
Σήμερα η Σύνοδος των "δεκαπέντε" (1996-10-05 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο η Διακυβερνητική για το Μάαστριχτ (1996-03-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ