Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Επίκαιρο όσο ποτέ

Εκδήλωση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών

Το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι περισσότερο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Τορίνο. Αυτή ήταν μία από τις κεντρικές επισημάνσεις που έκανε χτες ο Αντώνης Ντρέκος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, με αυτό ακριβώς το θέμα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αιτιολογώντας την παραπάνω θέση, ο Αντ. Ντρέκος, στην κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης, "δεν περιοριζόμαστε μόνο στην επίκληση μιας εξόφθαλμα τραγικής εμπειρίας για το λαό και τη χώρα από την τρίχρονη περίπου εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών. Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια διαδικασία συνολικής πλέον εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ένα νέο υπερεθνικό μόρφωμα, που περνάει στη φάση της πλήρους θεσμικής διαμόρφωσής του και μάλιστα σε πολύ αντιδραστική κατεύθυνση από αυτήν που προέβλεπε η ισχύουσα κύρια συνθήκη".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντ. Ντρέκος, στη μέχρι τώρα δράση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος. Οπως είπε, "στη διάρκεια της δίμηνης ουσιαστικά λειτουργίας της η Επιτροπή μας, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη δημοσιοποίηση των απόψεών της και την ανάπτυξη κινήματος γύρω από αυτές. Παρά τις περιορισμένες οργανωτικές και οικονομικές της δυνατότητες και παρά την (αναμενόμενη) αποσιώπηση των πρωτοβουλιών της από τα μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, έγιναν αρκετά αξιόλογα βήματα".

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος επισήμανε επίσης πως "δώσαμε εγγράφως τον προβληματισμό μας και καλέσαμε σε ενεργοποίηση δεκάδες μαζικές οργανώσεις, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" καθώς και ότι "προγραμματίζουμε στο άμεσο μέλλον να δώσουμε νέα διάσταση στην πρωτοβουλία μας μέσα από δημοσιεύσεις, συμμετοχή μας σε σχετικές εκδηλώσεις και διαβήματα σε αρμόδιους μαζικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς με εθνική και υπερεθνική αναφορά...".

Κατέληξε τονίζοντας ότι "κεντρικό ζητούμενο όλων των προσπαθειών μας ήταν και είναι η ευρύτατη συσπείρωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων γύρω από ένα αίτημα που προσλαμβάνει αντικειμενικά διαστάσεις πανδημοκρατικού χαρακτήρα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση και πορεία για το δημοψήφισμα (1996-11-29 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και πορεία για το Δημοψήφισμα (1996-11-28 00:00:00.0)
Συζήτηση για το Μάαστριχτ (1996-04-21 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι εκδηλώσεις (1996-03-28 00:00:00.0)
Πάνω από δέκα χιλιάδες υπογραφές για δημοψήφισμα (1996-03-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση του ΚΜΕ για το Δημοψήφισμα (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ