ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες ισραηλινές απειλές και προετοιμασίες για «γρήγορη μετάβαση σε πλήρη μάχη» σε όλη τη Γάζα

Πιο σύνθετες οι διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη παράταση στην προσωρινή εκεχειρία

Με βαριά σκιά από τις προετοιμασίες και τις απειλές του Ισραήλ για άμεση επανέναρξη του μακελειού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας «με πλήρη ισχύ» αμέσως μετά το τέλος της προσωρινής εκεχειρίας - έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή νέα επίσκεψη Μπλίνκεν - συνεχίστηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη ανανέωση της εν λόγω συμφωνίας.

Σήμερα στις 7 το πρωί λήγει η μονοήμερη παράταση που ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για νέα ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας.

Ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS) ανέφερε ότι Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας, με αντίστοιχους όρους.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ωστόσο γίνονται όλο και πιο σύνθετες όσο προχωρά η απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, και αντίστοιχα γυναικών και παιδιών Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, καθώς αντικειμενικά έρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο τα παζάρια για την απελευθέρωση ανδρών Ισραηλινών ομήρων και αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι για την απελευθέρωση των αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών ζητά την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στο πλαίσιο του έβδομου γύρου της εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής, νωρίς χθες το απόγευμα η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε 2 Ισραηλινές ομήρους - η μία έχει και γαλλική υπηκοότητα - και αργά το βράδυ άλλα 8 άτομα, γυναίκες και εφήβους. Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, οι 2 Ισραηλινές με ρωσική υπηκοότητα που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη μετρήθηκαν στη χθεσινή δεκάδα των απελευθερώσεων ομήρων.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, πιο αργά θα απελευθέρωνε άλλους 30 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους: 8 γυναίκες και 22 ανηλίκους.

Οι χθεσινές απελευθερώσεις ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας προγραμματιζόταν να γίνουν σταδιακά, καθώς οι όμηροι κρατούνται σε διαφορετικά σημεία και από διαφορετικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Καταγράφεται μάλιστα το γεγονός ότι οι πρώτες δύο Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν χθες αφέθηκαν ελεύθερες από την κεντρική περιοχή της Πόλης της Γάζας, στην πλατεία Παλαιστίνης. Η εν λόγω περιοχή κατά την έναρξη της χερσαίας ισραηλινής επίθεσης αποτέλεσε ζώνη μαχών, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Οπως αναφέρει σε σχόλιό του το «Al Jazeera», «η απελευθέρωση των αιχμαλώτων από αυτήν την περιοχή είναι μια ένδειξη πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία, ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της εξέλιξης των γεγονότων στο έδαφος».

Προετοιμασίες για συνέχιση του μακελειού «με πλήρη ισχύ» σε όλη τη Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη συνέχιση της σφαγής των Παλαιστινίων της Γάζας, όπως και για την «επόμενη μέρα» της κατοχής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ επισκέφθηκε χθες το επιχειρησιακό αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας και εξέτασε από κοντά τα σχέδια για τη συνέχιση της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια γρήγορη μετάβαση σε πλήρη μάχη ανά πάσα στιγμή - σήμερα, αύριο, μεθαύριο, ανά πάσα στιγμή».

Πρόσθεσε δε ότι «αμέσως αφού εξαντλήσουμε τη δυνατότητα απελευθέρωσης ομήρων, θα επιστρέψουμε για να πολεμήσουμε σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

«Οταν ξαναρχίσουμε τις μάχες, θα το κάνουμε με πλήρη ισχύ», απείλησε ο Γκάλαντ.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ επεξεργάζονται διάφορα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, με τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων να βρίσκεται στο τραπέζι με τη μία ή την άλλη μορφή.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ) αναφέρει ότι Ισραήλ και ΗΠΑ εξετάζουν την απέλαση χιλιάδων μαχητών της Χαμάς από τη Γάζα.

Οπως αναφέρεται, το σχέδιο είναι παρόμοιο με τη «συμφωνία» απέλασης από τη Βηρυτό που επιβλήθηκε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και σε περίπου 11.000 μαχητές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), οι οποίοι μετά από πολιορκία της λιβανέζικης πρωτεύουσας από τον ισραηλινό στρατό υποχρεώθηκαν - με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ - να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να μεταβούν στην Τυνησία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της WSJ, ένα άλλο σχέδιο που αναπτύχθηκε από think tank του ισραηλινού στρατού προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών χωρίς Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διοικούνται από μια νέα αρχή και θα υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τρομακτικές συνέπειες από την καταστροφή του συστήματος Υγείας

Κι ενώ το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ προετοιμάζεται για την επανέναρξη της σφαγής, ο παλαιστινιακός λαός έρχεται αντιμέτωπος και εν μέσω της εκεχειρίας με τις καταστροφικές συνέπειες από τις 7 βδομάδες βάρβαρων επιθέσεων του κατοχικού στρατού, καθώς και από τον απάνθρωπο ισραηλινό αποκλεισμό.

«Οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά πλέον εξυπηρετούνται από το 1/3 των νοσοκομείων και των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης» ανέφερε χτες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τεντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος εξάλλου είχε υπογραμμίσει την Τετάρτη ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε καταφύγια στη Γάζα.

«Ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη τροφής, νερού, υγιεινής και βασικής υγιεινής, η διαχείριση των απορριμμάτων και η πρόσβαση σε φάρμακα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ασθενειών», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αναφέροντας μεταξύ άλλων αυξημένα κρούσματα οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων, διάρροιας, ψώρας κ.ά.

«Δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης και της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Χρειαζόμαστε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. ΤΩΡΑ. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου για τους πολίτες».

Η δε ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα εξακολουθεί να είναι πολύ αναντίστοιχη με τις τεράστιες ανάγκες. Συνολικά, από την περασμένη Παρασκευή, από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν περάσει 1.132 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά φτάνει στη βόρεια Γάζα.

Αλλά και στη νότια Γάζα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βιώνουν άθλιες συνθήκες στα υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ, με πολλούς να κοιμούνται έξω, στο κρύο και στη βροχή.

Σε ένα κέντρο διανομής στη νότια πόλη Ράφα, μεγάλα πλήθη παρατάσσονται καθημερινά για σακούλες με αλεύρι, αλλά οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα. «Κάθε μέρα, ερχόμαστε εδώ (...) ξοδεύουμε χρήματα για μεταφορά για να φτάσουμε εδώ, απλώς για να πάμε σπίτι χωρίς τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Al Jazeera» μια γυναίκα στην ουρά, η Nawal Abu Namous.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «ξέπλυμα» της εγκληματικής τρομοκρατίας του Ισραήλ

Και «ανθρωπιστικό» προσωπείο με τους Παλαιστίνιους, με το βλέμμα στα αμερικανικά συμφέροντα σε αραβικές χώρες

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ
Εντατικά συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές στη Μέση Ανατολή, γύρω από τους όρους νέων εκεχειριών, αλλά και γύρω από τους όρους μιας διευθέτησης του Παλαιστινιακού, με παλιά και νέα σενάρια που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επεξεργάζονται πάνω στο αίμα ενός πολύπαθου λαού...

Αργά προχτές το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε για νέο γύρο επαφών στο Ισραήλ, όπου - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - είπε ότι η εκεχειρία «απέδωσε αποτελέσματα και ελπίζουμε να συνεχιστεί», ενώ έκρινε σκόπιμο να τονίσει και «την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στη νότια Γάζα πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί». Ακόμα, ο Μπλίνκεν φέρεται να ζήτησε «να τεθούν οι όροι για μια πραγματική ειρήνη που θα διαρκέσει», επανερχόμενος γενικόλογα στα «δύο κράτη». Μιλώντας δε στο κυβερνητικό πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, φέρεται να δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ δεν μειώσει τις βλάβες στους αμάχους, θα έχει μερικές βδομάδες για να πολεμήσει...

Ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, όπως το BBC, μετέδωσαν ότι το μήνυμα Μπλίνκεν στον Νετανιάχου ήταν «πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής», ενώ ανάλυση του CNN, που επικαλούνταν ανώτερο Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, εκτίμησε πως το Ισραήλ πρέπει να είναι «πιο επιφυλακτικό, πιο προσεκτικό, πιο συνειδητό και πιο ακριβές στη στόχευσή του». Το ίδιο άρθρο έκανε λόγο για κόστος σε εσωτερικό και εξωτερικό που μετρά η κυβέρνηση Μπάιντεν εξαιτίας της στήριξής του στον Νετανιάχου.

Από τη μεριά του, αποθρασυμένος από την άπλετη στήριξη στη σφαγή, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτύχει μεταξύ άλλων «εξάλειψη της Χαμάς και διασφάλιση ότι καμία απειλή σαν αυτή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από τη Γάζα»...

Ο Μπλίνκεν μετέβη και στη Ραμάλα, όπου σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, συζήτησε «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω της μεγιστοποίησης των ανθρωπιστικών παύσεων», και θυμήθηκε να καταδικάσει «την εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Οχθη». Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπλίνκεν και Αμπάς «μίλησαν επίσης για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη».

Ολα αυτά ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζει νέο γύρο επαφών, καταρχάς στο Ντουμπάι, όπου στο περιθώριο της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP28) αναμενόταν να συναντήσει τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, αλλά και τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ, για διαβουλεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σημειωτέον, παρέμβαση έκανε και ο πάπας Φραγκίσκος, που σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, του είπε ότι «απαγορεύεται να απαντάς στον τρόμο με τρόμο».

Νέες τριβές μεταξύ Ισραήλ και Ισπανίας

Χτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες ότι (το Ισραήλ) συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και επέλεξε να προσθέσει ότι «αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό», επανερχόμενος στο θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους που πρέπει να δουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε. Αντιδρώντας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει διαμαρτυρία «μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός».

Ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ (που προηγούμενα υπηρετούσε στη Βηρυτό), μιλώντας σε Φόρουμ για την Ασφάλεια που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, είπε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, χωρίς τη Χαμάς», επιμένοντας ότι «δεν θα μπορούμε να ανεχθούμε πως η Χαμάς θα συνεχίσει να έχει βάση στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Τουρκία, μετά από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει «κάθε είδους πρωτοβουλίες» για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα και ότι «το Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία καταγράφονται στην Ιστορία ως ένα στίγμα».

Οσον αφορά την Κίνα, ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, που μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ είπε ότι η επανάληψη των μαχών θα προκαλούσε τον κίνδυνο για «μια καταστροφή που θα μπορούσε να στραγγαλίσει την περιοχή» και ότι «κανείς δεν έχει δικαιολογία να χρονοτριβεί και δεν υπάρχει δικαιολογία για αδράνεια».

Κατέληξε δε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - στην πρόταση της Κίνας για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με ευρύτερη βάση, πιο έγκυρη και αποτελεσματικότερη για την περαιτέρω οικοδόμηση συναίνεσης για την προώθηση της ειρήνης και την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και «οδικού χάρτη» «για να πιέσουμε για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Παλαιστινιακού».

Και αντιτορπιλικό στέλνει η Βρετανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται η συγκέντρωση νέων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διέταξε να μεταβεί στον Κόλπο και το αντιτορπιλικό «HMS Diamond», για να ενισχυθεί «η ασφάλεια στην περιοχή αυτή καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό», σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Το «Diamond» είναι σχεδιασμένο ώστε στα εχθρικά ραντάρ να εμφανίζεται ως μικρό αλιευτικό, ενώ είναι εφοδιασμένο με εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ώστε να επιτηρεί εκατοντάδες στόχους και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Σημειωτέον, την Τρίτη, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς που είναι σε σχετικά επείγουσα κατάσταση» στο αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρίς, με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, να επιχαίρει που η Γαλλία είναι «η πρώτη δυτική δύναμη η οποία διαθέτει μέσα ιατρικής περίθαλψης τόσο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας», αφού πρώτα στήριξε (όπως και συνεχίζει) τους φονιάδες των Παλαιστινίων...

Στο Αλ-Αρίς αναμένεται να στείλει την Κυριακή νοσοκομειακό πλοίο και η Ιταλία, με στόχο τη φροντίδα ειδικά τραυματισμένων παιδιών, με τη Ρώμη να διευκρινίζει ότι θα συνεργαστούν παιδίατροι Καταριανοί αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Την αθλιότητα των ισραηλινών κολαστηρίων καταγγέλλουν οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι

Για την τραγική κατάσταση των γυναικών κρατουμένων μίλησε η αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι

Η Αχέντ Ταμίμι κατά την απελευθέρωσή της

Copyright 2023 The Associated

Η Αχέντ Ταμίμι κατά την απελευθέρωσή της
Η Αχέντ Ταμίμι, η γνωστή 22χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια που είχε συλληφθεί ξανά στις 6 Νοέμβρη σε ένα από τα πολλά πογκρόμ των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, ήταν μια από τις γυναίκες κρατούμενες που απελευθερώθηκαν προχθές βράδυ από τις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και αιχμαλώτων.

Σε δηλώσεις της η Αχέντ Ταμίμι ανέφερε:

«Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε, γιατί υπάρχουν πολλοί νεκροί στη Γάζα, υπάρχουν ακόμη φυλακισμένοι, άλλες 30 γυναίκες είναι κρατούμενες, βασανίζονται κάθε ημέρα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ρούχα.

Οι γυναίκες κρατούμενες κοιμούνται στο πάτωμα, η κατάσταση στη φυλακή είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν 10 κρατούμενες από τη Γάζα, που άφησαν πίσω τους τα παιδιά τους στον δρόμο. Η κατάστασή τους είναι πολύ άσχημη. Βασανίζουν όλες τις γυναίκες κρατούμενες, τις χτυπούν. Εμένα με απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον φυλακισμένο πατέρα μου.

Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον πατέρα μου και σε όλους τους φυλακισμένους. Ελευθερία σε όλους. Ο Θεός ας συγχωρέσει τους μάρτυρες. Θα νικήσουμε, είμαστε πιο δυνατοί από την κατοχή».

Επίσης ο Ραμσι Αλ Αμπάσι, άλλος κρατούμενος που απελευθερώθηκε, με ένα χαρακτηριστικό βίντεο περιέγραψε την κτηνωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στα ισραηλινά μπουντρούμια: «Για 60 μέρες δεν είχαν δει το φως της ημέρας, ήταν 60 μέρες ξυλοδαρμών πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Στην Νεγκέβ η φυλακή έχει 3.000 κρατούμενους και έχει μετατραπεί σε κολαστήριο, πολλοί από αυτούς με σπασμένα κόκαλα, χέρια, κεφάλια. Η φυσική και ψυχική τους κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Το πρωί που έμαθα ότι θα απελευθερωθώ δεν μπορούσα να το πιστέψω, ακόμη δεν το πιστεύω».

Ταυτόχρονα έκανε έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφτεί τις φυλακές για να δει, όπως είπε, «αυτή την αθλιότητα, τους εξευτελισμούς, τις προσβολές, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τις στερήσεις σε φαγητό και νερό, το ότι μας αφήνουν χωρίς μπάνιο έως και 50 μέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Eπίδειξη ωμότητας και νέα θύματα από την κατοχική βία

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο κατοχικός στρατός συλλαμβάνει ακόμα και μικρά παιδιά

Συντρίμμια από τις επιδρομές του κατοχικού στρατού και στη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Συντρίμμια από τις επιδρομές του κατοχικού στρατού και στη Δυτική Οχθη
Διαρκής είναι η επίδειξη αγριότητας από τον κατοχικό στρατό στη Δυτική Οχθη, όπου και χτες ο αριθμός των συλληφθέντων (40) ξεπέρασε αυτόν των κρατουμένων που αναμενόταν να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές (30) στο πλαίσιο της 24ωρης παράτασης της κατάπαυσης πυρός. Μετά την προχτεσινή ωμή δολοφονία δύο παιδιών ηλικίας 8 και 15 ετών στην Τζενίν, χτες σκοτώθηκε ο 25χρονος Karam Bani Odeh, που πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια της κοιλάδας του Ιορδάνη, κοντά στο χωριό Atuf. Γιατροί που προσπάθησαν να τον φροντίσουν πριν ξεψυχήσει εμποδίστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις... Ακόμα, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στη φυλακή Ofer στη Δυτική Οχθη, κατά την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Παλαιστίνιων Κρατουμένων, χτες ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 40 Παλαιστίνιους σε επιδρομές που έγιναν σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Τουλκάρμ και Ιερουσαλήμ, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τουλάχιστον δύο κορίτσια αλλά και πρώην κρατούμενοι.

Στην πόλη Idna (δυτικά της Χεβρώνας) οι κατοχικοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στον μηρό έναν 23χρονο. Στο χωριό Aqraba, νότια της Ναμπλούς, συνέλαβαν 3 Παλαιστίνιους αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν πολύωρο ξυλοδαρμό...

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες οικογενειών στα σπίτια των οποίων εισβάλλει ο κατοχικός στρατός, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων.

Ο Οθμάν, αδελφός του 12χρονου Καρίμ, ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια προχτεσινής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό βόρεια της Ραμάλα, περιέγραψε στο «Middleeasteye» πώς οι στρατιώτες εισέβαλαν σπίτι τους, χαράματα: «Σοκαριστήκαμε πολύ. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει (...) Ξυπνήσαμε τον Καρίμ, που από τον φόβο του άρχισε αμέσως να κάνει εμετό...». Οι στρατιώτες είπαν στον πατέρα τους ότι πρέπει να παραδώσει τον Καρίμ, χωρίς να εξηγήσουν για τι κατηγορείται. Εκείνος συνόδευσε τον 12χρονο στο κέντρο κράτησης στον οικισμό Beit El, ελπίζοντας να επιστρέψουν μαζί μετά από μια σύντομη ανάκριση. «Ακόμα κοιμάται δίπλα στα παιχνίδια του. Είμαστε ακόμα σε μεγάλο σοκ (...) Είναι μικρό παιδί, για τι μπορεί να κατηγορηθεί;». Τελικά ο πατέρας τους γύρισε σπίτι χωρίς τον γιο του...

Σε άλλο περιστατικό, ο 17χρονος Μοχάμεντ Ναζάλ, που απελευθερώθηκε την περασμένη βδομάδα, εξήγησε ότι ολόκληρη τη πρώτη του νύχτα στην ελευθερία ούρλιαζε από τον πόνο: Λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος, οι κατοχικοί τον ξυλοκόπησαν τόσο που του έσπασαν δύο δάχτυλα. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να βαθμονομήσουν εκ νέου τα δάχτυλά του, λόγω των καταγμάτων, που δεν επουλώνονταν, ενώ χρειάζεται δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να εμφυτευτεί πλατίνα στα δάχτυλά του. «Εφεραν αστυνομικούς σκύλους που δάγκωσαν το πόδι μου και δεν μου δόθηκε ποτέ ιατρική φροντίδα (...) Είδα έναν κρατούμενο με πρόσωπο γεμάτο αίματα από τους σκληρούς ξυλοδαρμούς, έναν άλλο, ηλικιωμένο κρατούμενο να κλαίει από τα βασανιστήρια... Σκληρές σκηνές, που δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου», δήλωσε ο έφηβος.

Επίθεση ενόπλων στην Ιερουσαλήμ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της αμείωτης κατοχικής τρομοκρατίας εναντίον των Παλαιστινίων, χτες το πρωί σημειώθηκε επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στην Ιερουσαλήμ.

Δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ σε στάση λεωφορείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα, να τραυματιστούν τουλάχιστον 6 ακόμα, ενώ νεκροί έπεσαν και οι δύο ένοπλοι, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο ένας από τους 4 Ισραηλινούς που πέθαναν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, αφού έφερε όπλο και άνοιξε πυρ κατά των δραστών της επίθεσης, αλλά οι ισραηλινοί στρατιώτες τον θεώρησαν εχθρό και τον πυροβόλησαν θανάσιμα στο στομάχι.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Χαμάς, που σύμφωνα με το «Al Jazeera» ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση ήρθε ως φυσική απάντηση σε πρωτοφανή εγκλήματα που διεξήγαγε η κατοχή».

Παρά την τραγική κατάληξη που είχε αργότερα ο ένοπλος Ισραηλινός πολίτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Συνεχίζουμε στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού

Το ψήφισμα που ενέκρινε η ετήσια Γενική Συνέλευση

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για στήριξη του δίκαιου αιτήματος του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δική του, ανεξάρτητη πατρίδα τονίζει ψήφισμα που εγκρίθηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), που έγινε την Τετάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης.

Το ψήφισμα μεταξύ άλλων καταγγέλλει τις ΗΠΑ, που «στηρίζουν χωρίς κανένα πρόσχημα και κανέναν δισταγμό την πολιτική του Ισραήλ εδώ και πάνω από 70 χρόνια», «με τις καθημερινές δηλώσεις τους για το "δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", με την επιμονή τους να παρεμποδίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος».

Καταγγέλλει επίσης την ΕΕ, που οι εκπρόσωποί της βάζουν «στην ίδια ζυγαριά τους θύτες με τα θύματά τους», ενώ «προτείνουν στα δύο μέρη "αυτοσυγκράτηση"» και «σιωπούν για τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά».

Αλλά και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, «που όπως όλες οι προηγούμενες, συντάσσεται με τους ιμπεριαλιστές, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες συνεργασίας μαζί του, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Ισραήλ στέλνει στην περιοχή ελληνικές φρεγάτες, παραχωρεί τα λιμάνια της χώρας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ψηφίζει λευκό στη ΓΣ του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή».

Από την άλλη η ΓΣ της ΕΕΔΔΑ χαιρετίζει «με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια» τους «αντιιμπεριαλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους και τους Ισραηλινούς αγωνιστές, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις των κυβερνήσεών τους ορθώνουν το ανάστημά τους και ενώνουν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν το δίκιο του παλαιστινιακού λαού».

Και κλείνοντας καλεί σε συνέχιση του αγώνα για μια Παλαιστίνη ελεύθερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, το σταμάτημα όλων των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη, το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού, την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ