Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «ξέπλυμα» της εγκληματικής τρομοκρατίας του Ισραήλ

Και «ανθρωπιστικό» προσωπείο με τους Παλαιστίνιους, με το βλέμμα στα αμερικανικά συμφέροντα σε αραβικές χώρες

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ
Εντατικά συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές στη Μέση Ανατολή, γύρω από τους όρους νέων εκεχειριών, αλλά και γύρω από τους όρους μιας διευθέτησης του Παλαιστινιακού, με παλιά και νέα σενάρια που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επεξεργάζονται πάνω στο αίμα ενός πολύπαθου λαού...

Αργά προχτές το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε για νέο γύρο επαφών στο Ισραήλ, όπου - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - είπε ότι η εκεχειρία «απέδωσε αποτελέσματα και ελπίζουμε να συνεχιστεί», ενώ έκρινε σκόπιμο να τονίσει και «την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στη νότια Γάζα πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί». Ακόμα, ο Μπλίνκεν φέρεται να ζήτησε «να τεθούν οι όροι για μια πραγματική ειρήνη που θα διαρκέσει», επανερχόμενος γενικόλογα στα «δύο κράτη». Μιλώντας δε στο κυβερνητικό πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, φέρεται να δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ δεν μειώσει τις βλάβες στους αμάχους, θα έχει μερικές βδομάδες για να πολεμήσει...

Ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, όπως το BBC, μετέδωσαν ότι το μήνυμα Μπλίνκεν στον Νετανιάχου ήταν «πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής», ενώ ανάλυση του CNN, που επικαλούνταν ανώτερο Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, εκτίμησε πως το Ισραήλ πρέπει να είναι «πιο επιφυλακτικό, πιο προσεκτικό, πιο συνειδητό και πιο ακριβές στη στόχευσή του». Το ίδιο άρθρο έκανε λόγο για κόστος σε εσωτερικό και εξωτερικό που μετρά η κυβέρνηση Μπάιντεν εξαιτίας της στήριξής του στον Νετανιάχου.

Από τη μεριά του, αποθρασυμένος από την άπλετη στήριξη στη σφαγή, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτύχει μεταξύ άλλων «εξάλειψη της Χαμάς και διασφάλιση ότι καμία απειλή σαν αυτή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από τη Γάζα»...

Ο Μπλίνκεν μετέβη και στη Ραμάλα, όπου σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, συζήτησε «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω της μεγιστοποίησης των ανθρωπιστικών παύσεων», και θυμήθηκε να καταδικάσει «την εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Οχθη». Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπλίνκεν και Αμπάς «μίλησαν επίσης για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη».

Ολα αυτά ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζει νέο γύρο επαφών, καταρχάς στο Ντουμπάι, όπου στο περιθώριο της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP28) αναμενόταν να συναντήσει τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, αλλά και τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ, για διαβουλεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σημειωτέον, παρέμβαση έκανε και ο πάπας Φραγκίσκος, που σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, του είπε ότι «απαγορεύεται να απαντάς στον τρόμο με τρόμο».

Νέες τριβές μεταξύ Ισραήλ και Ισπανίας

Χτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες ότι (το Ισραήλ) συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και επέλεξε να προσθέσει ότι «αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό», επανερχόμενος στο θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους που πρέπει να δουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε. Αντιδρώντας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει διαμαρτυρία «μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός».

Ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ (που προηγούμενα υπηρετούσε στη Βηρυτό), μιλώντας σε Φόρουμ για την Ασφάλεια που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, είπε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, χωρίς τη Χαμάς», επιμένοντας ότι «δεν θα μπορούμε να ανεχθούμε πως η Χαμάς θα συνεχίσει να έχει βάση στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Τουρκία, μετά από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει «κάθε είδους πρωτοβουλίες» για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα και ότι «το Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία καταγράφονται στην Ιστορία ως ένα στίγμα».

Οσον αφορά την Κίνα, ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, που μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ είπε ότι η επανάληψη των μαχών θα προκαλούσε τον κίνδυνο για «μια καταστροφή που θα μπορούσε να στραγγαλίσει την περιοχή» και ότι «κανείς δεν έχει δικαιολογία να χρονοτριβεί και δεν υπάρχει δικαιολογία για αδράνεια».

Κατέληξε δε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - στην πρόταση της Κίνας για σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με ευρύτερη βάση, πιο έγκυρη και αποτελεσματικότερη για την περαιτέρω οικοδόμηση συναίνεσης για την προώθηση της ειρήνης και την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και «οδικού χάρτη» «για να πιέσουμε για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Παλαιστινιακού».

Και αντιτορπιλικό στέλνει η Βρετανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται η συγκέντρωση νέων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διέταξε να μεταβεί στον Κόλπο και το αντιτορπιλικό «HMS Diamond», για να ενισχυθεί «η ασφάλεια στην περιοχή αυτή καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό», σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Το «Diamond» είναι σχεδιασμένο ώστε στα εχθρικά ραντάρ να εμφανίζεται ως μικρό αλιευτικό, ενώ είναι εφοδιασμένο με εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ώστε να επιτηρεί εκατοντάδες στόχους και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Σημειωτέον, την Τρίτη, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς που είναι σε σχετικά επείγουσα κατάσταση» στο αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρίς, με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, να επιχαίρει που η Γαλλία είναι «η πρώτη δυτική δύναμη η οποία διαθέτει μέσα ιατρικής περίθαλψης τόσο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας», αφού πρώτα στήριξε (όπως και συνεχίζει) τους φονιάδες των Παλαιστινίων...

Στο Αλ-Αρίς αναμένεται να στείλει την Κυριακή νοσοκομειακό πλοίο και η Ιταλία, με στόχο τη φροντίδα ειδικά τραυματισμένων παιδιών, με τη Ρώμη να διευκρινίζει ότι θα συνεργαστούν παιδίατροι Καταριανοί αλλά και άλλων εθνικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ