Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ετοιμότητα να «ανοίξουν όλα τα δύσκολα θέματα»

Διεργασίες γύρω και από τα «μεγάλα ζητήματα» εντοπίζει ο νέος Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα

Eurokinissi

Ως «θετικό σημάδι» στην κατεύθυνση ενός «αμοιβαία επωφελούς διαλόγου» ερμήνευαν χτες αστικά ΜΜΕ τις προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «σημαντικής ευκαιρίας» για «να βγουν όλοι κερδισμένοι» στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, την επόμενη Πέμπτη, 7 Δεκέμβρη, στην Αθήνα.

«Οι ρητορικές επιλογές του κ. Ερντογάν υποδηλώνουν καλή προδιάθεση εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη την επόμενη βδομάδα», σημείωναν σχετικά ρεπορτάζ, σπεύδοντας να προσθέσουν ότι «στην ελληνική πλευρά υπάρχει, πάντως, διάθεση να ανοίξουν και τα δύσκολα θέματα», όπως και ότι «αν και τα απρόοπτα ποτέ δεν μπορεί να προβλεφθούν, εκτιμάται ότι η ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Ερντογάν και οι επαφές της 7ης Δεκεμβρίου θα εξελιχθούν εντός του γενικότερα θετικού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή».

Από την πλευρά της Αθήνας, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν άλλωστε προ ημερών ότι στόχος της συνάντησης «είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών», όπως βαφτίζονται τα επιχειρηματικά «deals», οι «διευθετήσεις» ΝΑΤΟικής κοπής και οι συμφωνίες σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Στη διαπραγμάτευση νέων συμβιβασμών προτρέπουν εξάλλου και όλα τα συμμαχικά επιτελεία:

-- Στη νέα τους κοινή έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης έσπευσαν ξανά να ζητήσουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο», υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος - κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο» θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Αλλά και ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

-- Το ΝΑΤΟ, κατά την πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του, εστιάζοντας ειδικά στη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε τον διορισμό «μιας ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις προκλήσεις που προέρχονται από την περιοχή», που μάλιστα θα υποβάλει και «συστάσεις μέχρι την επόμενη άνοιξη»...

-- Στο μεταξύ, ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέα Κιντλ, μιλώντας σε Φόρουμ στο Πάντειο, αναφέρθηκε σε «θετικές ενέργειες» για το Μεταναστευτικό που έχει εντοπίσει εκ μέρους Ελλάδας και Τουρκίας τις τελευταίες 10 βδομάδες που έχει φτάσει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, για τη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας - Τουρκίας, είπε ότι αφορά μια διαδικασία η οποία δεν θα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι τα μεγαλύτερα ζητήματα δεν θα τεθούν, θα συζητηθούν στο παρασκήνιο και θα προετοιμαστούν για μεταγενέστερο χρόνο στο μέλλον. Μάλιστα, εξέφρασε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε θετική πορεία και αυτό είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και την ΕΕ.

Παρέμβαση Σημίτη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, παρέμβαση έκανε προχτές και ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, που εξέφρασε ανησυχία μήπως «διακατεχόμαστε από μια δυσανεξία στην έννοια του συμβιβασμού και μια πλειοδοσία στον όρο του "δίκιου"».

Με γραπτή του παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030» του Τ. Ιωακειμίδη, ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά πως «είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα η συνεχιζόμενη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών και όχι η λύση τους».

Σημειώνει ακόμη, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά και στα Ιμια, πως «οι κρίσεις (...) λειτουργούν και παιδευτικά. Κατευθύνουν τις εξελίξεις στη λογική της προσέγγισης. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς να έχει προηγηθεί κρίση».

Μεταξύ άλλων, παρέθεσε - εντοπίζοντας επισημάνσεις του συγγραφέα - «στρατηγικές αστοχίες» όπως η συμμετοχή «σε τριμερείς στρατιωτικές συμπράξεις με χώρες εχθρικές προς την Τουρκία». Ακόμα, μιλώντας για «κρυφές αξίες» του βιβλίου σημείωσε ότι «βλέπει τη σύγχρονη πραγματικότητα με το ιστορικό της βάθος. Παραπέμποντας λ.χ. σε πρωτογενείς πηγές, μας θυμίζει ότι στη συνάντηση Καραμανλή - Ετζεβίτ, στο Μοντρέ το 1978. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αφενός μιλούσε για "τουρκική μειονότητα στη Θράκη" και αφετέρου αναγνώρισε ότι "το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, καθώς η Τουρκία έχει ορισμένα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου", δεδομένου ότι υπάρχουν "ειδικές συνθήκες στο Αιγαίο"».

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει ακόμη για τις «αντιφάσεις στην τρέχουσα ρητορεία» που εντοπίζει το βιβλίο, επισημαίνοντας ως τέτοιες «την επέκταση των χωρικών μας υδάτων ως απειλή έναντι της Τουρκίας και ξεχνούμε ότι ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ θα δεχθούν τη μείωση του εύρους των διεθνών υδάτων απ' το 50% που είναι σήμερα στο 20%. Ειρωνευόμαστε την Τουρκία ότι "πατά σε δυο βάρκες", ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σύμμαχος της Δύσης αλλά και διαμεσολαβητής στην Ανατολή. Και διακηρύσσουμε σε κάθε τόνο ότι η πολιτική μας στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα απ' το 2004 και μετά, υπόγεια διαχέεται το μήνυμα ότι στη Χάγη οι θέσεις μας δεν θα δικαιωθούν. Ισως, επειδή διακατεχόμαστε από μια δυσανεξία στην έννοια του συμβιβασμού και μια πλειοδοσία στον όρο του "δίκιου"»...

Στο μεταξύ, χτες και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε φόρουμ Ασφαλείας, υπερθεμάτισαν για την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «είναι αδιανόητο μία ευρωπαϊκή χώρα να μη συζητά με μία γειτονική χώρα με την οποία έχει διαφορές», ο δε Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως «κακώς διεκόπησαν οι γύροι των διερευνητικών επαφών το 2016. Ο διάλογος δεν πρέπει να διέπεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν πρέπει να κυριαρχείται η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική συζήτηση από αυτά», τονίζοντας πως «χωρίς συναίνεση και συστράτευση δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική».

Ενεργειακός κόμβος για το αμερικανικό LNG

Στο μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, μιλώντας σε συνέδριο για το LNG, σημείωσε πως η Ελλάδα θα καταστεί ο νέος ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής αναφερόμενος στον πολλαπλασιασμό των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ αλλά και στις επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια. Οπως είπε, μέσω αυτού του δικτύου το αμερικανικό LNG θα έρχεται στην Ελλάδα, από όπου και θα αποστέλλεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είτε ως φυσικό αέριο είτε με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτίμησε πως το αέριο που θα εισάγεται από την Ελλάδα θα φτάσει έως τη Μολδαβία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν «κυρίαρχο και υπεύθυνο ρόλο» στην αναμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης και την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο. Ανέφερε μέσα σε αυτό το πλαίσιο πως τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τους κάθετους άξονες προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με επέκταση του IGB και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας πως «χρειάζεται διάδρομος από τον νότο προς τον βορρά». Απαρατήρητη δεν περνά και η αναφορά του στην επένδυση της ONEX στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κάνοντας λόγο για κίνηση που συνάδει με την οπτική των ΗΠΑ για την περιφερειακή ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ