Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Eπίδειξη ωμότητας και νέα θύματα από την κατοχική βία

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο κατοχικός στρατός συλλαμβάνει ακόμα και μικρά παιδιά

Συντρίμμια από τις επιδρομές του κατοχικού στρατού και στη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Συντρίμμια από τις επιδρομές του κατοχικού στρατού και στη Δυτική Οχθη
Διαρκής είναι η επίδειξη αγριότητας από τον κατοχικό στρατό στη Δυτική Οχθη, όπου και χτες ο αριθμός των συλληφθέντων (40) ξεπέρασε αυτόν των κρατουμένων που αναμενόταν να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές (30) στο πλαίσιο της 24ωρης παράτασης της κατάπαυσης πυρός. Μετά την προχτεσινή ωμή δολοφονία δύο παιδιών ηλικίας 8 και 15 ετών στην Τζενίν, χτες σκοτώθηκε ο 25χρονος Karam Bani Odeh, που πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια της κοιλάδας του Ιορδάνη, κοντά στο χωριό Atuf. Γιατροί που προσπάθησαν να τον φροντίσουν πριν ξεψυχήσει εμποδίστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις... Ακόμα, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στη φυλακή Ofer στη Δυτική Οχθη, κατά την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Παλαιστίνιων Κρατουμένων, χτες ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 40 Παλαιστίνιους σε επιδρομές που έγιναν σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Τουλκάρμ και Ιερουσαλήμ, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τουλάχιστον δύο κορίτσια αλλά και πρώην κρατούμενοι.

Στην πόλη Idna (δυτικά της Χεβρώνας) οι κατοχικοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στον μηρό έναν 23χρονο. Στο χωριό Aqraba, νότια της Ναμπλούς, συνέλαβαν 3 Παλαιστίνιους αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν πολύωρο ξυλοδαρμό...

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες οικογενειών στα σπίτια των οποίων εισβάλλει ο κατοχικός στρατός, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων.

Ο Οθμάν, αδελφός του 12χρονου Καρίμ, ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια προχτεσινής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό βόρεια της Ραμάλα, περιέγραψε στο «Middleeasteye» πώς οι στρατιώτες εισέβαλαν σπίτι τους, χαράματα: «Σοκαριστήκαμε πολύ. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει (...) Ξυπνήσαμε τον Καρίμ, που από τον φόβο του άρχισε αμέσως να κάνει εμετό...». Οι στρατιώτες είπαν στον πατέρα τους ότι πρέπει να παραδώσει τον Καρίμ, χωρίς να εξηγήσουν για τι κατηγορείται. Εκείνος συνόδευσε τον 12χρονο στο κέντρο κράτησης στον οικισμό Beit El, ελπίζοντας να επιστρέψουν μαζί μετά από μια σύντομη ανάκριση. «Ακόμα κοιμάται δίπλα στα παιχνίδια του. Είμαστε ακόμα σε μεγάλο σοκ (...) Είναι μικρό παιδί, για τι μπορεί να κατηγορηθεί;». Τελικά ο πατέρας τους γύρισε σπίτι χωρίς τον γιο του...

Σε άλλο περιστατικό, ο 17χρονος Μοχάμεντ Ναζάλ, που απελευθερώθηκε την περασμένη βδομάδα, εξήγησε ότι ολόκληρη τη πρώτη του νύχτα στην ελευθερία ούρλιαζε από τον πόνο: Λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος, οι κατοχικοί τον ξυλοκόπησαν τόσο που του έσπασαν δύο δάχτυλα. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να βαθμονομήσουν εκ νέου τα δάχτυλά του, λόγω των καταγμάτων, που δεν επουλώνονταν, ενώ χρειάζεται δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να εμφυτευτεί πλατίνα στα δάχτυλά του. «Εφεραν αστυνομικούς σκύλους που δάγκωσαν το πόδι μου και δεν μου δόθηκε ποτέ ιατρική φροντίδα (...) Είδα έναν κρατούμενο με πρόσωπο γεμάτο αίματα από τους σκληρούς ξυλοδαρμούς, έναν άλλο, ηλικιωμένο κρατούμενο να κλαίει από τα βασανιστήρια... Σκληρές σκηνές, που δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου», δήλωσε ο έφηβος.

Επίθεση ενόπλων στην Ιερουσαλήμ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της αμείωτης κατοχικής τρομοκρατίας εναντίον των Παλαιστινίων, χτες το πρωί σημειώθηκε επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στην Ιερουσαλήμ.

Δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ σε στάση λεωφορείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα, να τραυματιστούν τουλάχιστον 6 ακόμα, ενώ νεκροί έπεσαν και οι δύο ένοπλοι, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο ένας από τους 4 Ισραηλινούς που πέθαναν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, αφού έφερε όπλο και άνοιξε πυρ κατά των δραστών της επίθεσης, αλλά οι ισραηλινοί στρατιώτες τον θεώρησαν εχθρό και τον πυροβόλησαν θανάσιμα στο στομάχι.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Χαμάς, που σύμφωνα με το «Al Jazeera» ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση ήρθε ως φυσική απάντηση σε πρωτοφανή εγκλήματα που διεξήγαγε η κατοχή».

Παρά την τραγική κατάληξη που είχε αργότερα ο ένοπλος Ισραηλινός πολίτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ