Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες ισραηλινές απειλές και προετοιμασίες για «γρήγορη μετάβαση σε πλήρη μάχη» σε όλη τη Γάζα

Πιο σύνθετες οι διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη παράταση στην προσωρινή εκεχειρία

Με βαριά σκιά από τις προετοιμασίες και τις απειλές του Ισραήλ για άμεση επανέναρξη του μακελειού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας «με πλήρη ισχύ» αμέσως μετά το τέλος της προσωρινής εκεχειρίας - έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή νέα επίσκεψη Μπλίνκεν - συνεχίστηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη ανανέωση της εν λόγω συμφωνίας.

Σήμερα στις 7 το πρωί λήγει η μονοήμερη παράταση που ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για νέα ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας.

Ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS) ανέφερε ότι Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας, με αντίστοιχους όρους.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ωστόσο γίνονται όλο και πιο σύνθετες όσο προχωρά η απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, και αντίστοιχα γυναικών και παιδιών Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, καθώς αντικειμενικά έρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο τα παζάρια για την απελευθέρωση ανδρών Ισραηλινών ομήρων και αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι για την απελευθέρωση των αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών ζητά την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στο πλαίσιο του έβδομου γύρου της εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής, νωρίς χθες το απόγευμα η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε 2 Ισραηλινές ομήρους - η μία έχει και γαλλική υπηκοότητα - και αργά το βράδυ άλλα 8 άτομα, γυναίκες και εφήβους. Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, οι 2 Ισραηλινές με ρωσική υπηκοότητα που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη μετρήθηκαν στη χθεσινή δεκάδα των απελευθερώσεων ομήρων.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, πιο αργά θα απελευθέρωνε άλλους 30 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους: 8 γυναίκες και 22 ανηλίκους.

Οι χθεσινές απελευθερώσεις ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας προγραμματιζόταν να γίνουν σταδιακά, καθώς οι όμηροι κρατούνται σε διαφορετικά σημεία και από διαφορετικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Καταγράφεται μάλιστα το γεγονός ότι οι πρώτες δύο Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν χθες αφέθηκαν ελεύθερες από την κεντρική περιοχή της Πόλης της Γάζας, στην πλατεία Παλαιστίνης. Η εν λόγω περιοχή κατά την έναρξη της χερσαίας ισραηλινής επίθεσης αποτέλεσε ζώνη μαχών, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Οπως αναφέρει σε σχόλιό του το «Al Jazeera», «η απελευθέρωση των αιχμαλώτων από αυτήν την περιοχή είναι μια ένδειξη πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία, ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της εξέλιξης των γεγονότων στο έδαφος».

Προετοιμασίες για συνέχιση του μακελειού «με πλήρη ισχύ» σε όλη τη Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη συνέχιση της σφαγής των Παλαιστινίων της Γάζας, όπως και για την «επόμενη μέρα» της κατοχής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ επισκέφθηκε χθες το επιχειρησιακό αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας και εξέτασε από κοντά τα σχέδια για τη συνέχιση της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια γρήγορη μετάβαση σε πλήρη μάχη ανά πάσα στιγμή - σήμερα, αύριο, μεθαύριο, ανά πάσα στιγμή».

Πρόσθεσε δε ότι «αμέσως αφού εξαντλήσουμε τη δυνατότητα απελευθέρωσης ομήρων, θα επιστρέψουμε για να πολεμήσουμε σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

«Οταν ξαναρχίσουμε τις μάχες, θα το κάνουμε με πλήρη ισχύ», απείλησε ο Γκάλαντ.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ επεξεργάζονται διάφορα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, με τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων να βρίσκεται στο τραπέζι με τη μία ή την άλλη μορφή.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ) αναφέρει ότι Ισραήλ και ΗΠΑ εξετάζουν την απέλαση χιλιάδων μαχητών της Χαμάς από τη Γάζα.

Οπως αναφέρεται, το σχέδιο είναι παρόμοιο με τη «συμφωνία» απέλασης από τη Βηρυτό που επιβλήθηκε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και σε περίπου 11.000 μαχητές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), οι οποίοι μετά από πολιορκία της λιβανέζικης πρωτεύουσας από τον ισραηλινό στρατό υποχρεώθηκαν - με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ - να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να μεταβούν στην Τυνησία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της WSJ, ένα άλλο σχέδιο που αναπτύχθηκε από think tank του ισραηλινού στρατού προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών χωρίς Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διοικούνται από μια νέα αρχή και θα υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τρομακτικές συνέπειες από την καταστροφή του συστήματος Υγείας

Κι ενώ το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ προετοιμάζεται για την επανέναρξη της σφαγής, ο παλαιστινιακός λαός έρχεται αντιμέτωπος και εν μέσω της εκεχειρίας με τις καταστροφικές συνέπειες από τις 7 βδομάδες βάρβαρων επιθέσεων του κατοχικού στρατού, καθώς και από τον απάνθρωπο ισραηλινό αποκλεισμό.

«Οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά πλέον εξυπηρετούνται από το 1/3 των νοσοκομείων και των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης» ανέφερε χτες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τεντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος εξάλλου είχε υπογραμμίσει την Τετάρτη ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε καταφύγια στη Γάζα.

«Ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη τροφής, νερού, υγιεινής και βασικής υγιεινής, η διαχείριση των απορριμμάτων και η πρόσβαση σε φάρμακα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ασθενειών», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αναφέροντας μεταξύ άλλων αυξημένα κρούσματα οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων, διάρροιας, ψώρας κ.ά.

«Δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης και της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Χρειαζόμαστε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. ΤΩΡΑ. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου για τους πολίτες».

Η δε ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα εξακολουθεί να είναι πολύ αναντίστοιχη με τις τεράστιες ανάγκες. Συνολικά, από την περασμένη Παρασκευή, από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν περάσει 1.132 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά φτάνει στη βόρεια Γάζα.

Αλλά και στη νότια Γάζα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βιώνουν άθλιες συνθήκες στα υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ, με πολλούς να κοιμούνται έξω, στο κρύο και στη βροχή.

Σε ένα κέντρο διανομής στη νότια πόλη Ράφα, μεγάλα πλήθη παρατάσσονται καθημερινά για σακούλες με αλεύρι, αλλά οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα. «Κάθε μέρα, ερχόμαστε εδώ (...) ξοδεύουμε χρήματα για μεταφορά για να φτάσουμε εδώ, απλώς για να πάμε σπίτι χωρίς τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Al Jazeera» μια γυναίκα στην ουρά, η Nawal Abu Namous.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ