ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ FYROM
Ούτε κουβέντα για ευθύνες ΗΠΑ - ΕΕ

Ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας και αντικομμουνισμού από Γ. Καρατζαφέρη

Αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το πρόβλημα του ονόματος της FYROM το αξιοποιούν οι σύμμαχοί τους ΗΠΑ και ΕΕ και το ότι το ΝΑΤΟ ήδη βρίσκεται στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Βουλή στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής θυμήθηκε το 1944 και τις «κομμουνιστικές βλέψεις κατά της Μακεδονίας»!

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση ανεβάζει την πίεση για λύση με στόχο «μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», αφού κατά την εκτίμησή του αυτός είναι ο στόχος των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η κοινά αποδεκτή λύση για χρήση έναντι πάντων. Με τη δήλωση αυτή ο Κ. Καραμανλής ουσιαστικά αποστασιοποιείται από όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ότι η χώρα μας είχε αποδεχτεί τη λύση «της διπλής ονομασίας».

Αναφερόμενος στις προτάσεις Νίμιτς και συγκεκριμένα στον κατάλογο με τις ενδεικτικές και εναλλακτικές ονομασίες που προτείνονται, αφού είπε ότι ο κατάλογος των ονομασιών δεν είναι ούτε εξαντλητικός, ούτε δεσμευτικός, ανέφερε: «Καθαρή, πρακτική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση».

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απορρίπτει ονομασίες όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα προτιμούσε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως «Ανω Μακεδονία».

Κατά τα άλλα, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του ότι εάν δε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση «δε θα υπάρχει έδαφος στη φιλοδοξία του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ». Κατά τον πρωθυπουργό, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση «θα οδηγήσει τελικά τη γειτονική χώρα στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της», ενώ η αδιαλλαξία τής κλείνει το δρόμο «για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε την προοπτική δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος και είπε ότι δεν ωφελούν για το θέμα «κορόνες που θυσιάζουν το μέλλον σε εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες».

Χέρι - χέρι εθνικισμός και ρατσισμός

Σε ένα ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας και αντικομμουνισμού ο Γ. Καρατζαφέρης έφτασε στο σημείο να ξαναθυμηθεί τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» κατά της Μακεδονίας. Επικαλέστηκε «διακήρυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας της 4ης Αυγούστου 1944», σύμφωνα με την οποία «χάρη στη συμμετοχή ολόκληρου του Μακεδονικού Εθνους στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την ενοποίηση όλων των τμημάτων της Μακεδονίας την οποία διαίρεσαν το 1915 και το 1918 οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων».

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας:

«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πολύ συχνά πάνε χέρι - χέρι με τον αντικομμουνισμό και την παραποίηση της ιστορίας. Αυτά και άλλα στοιχεία σε πολιτικές παρεμβάσεις συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τον τόπο. Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν την εμπειρία και απορρίπτουν αυτές τις πρακτικές».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός για το «βέτο»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές της ΝΔ απέναντι στο ενδεχόμενο χρήσης του «βέτο» στο ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και τελικά θα συμμορφωθούν με την όποια απόφαση πάρει στο τέλος ο Κ. Καραμανλής.

Μια μερίδα των «γαλάζιων» βουλευτών εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να υποστηρίξει την υποβολή «βέτο», επικαλούμενη «το κόστος διαχείρισης» μιας τέτοιας απόφασης και ειδικά την «απομόνωση έναντι των συμμάχων» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι περισσότεροι βέβαια πλειοδοτούν υπέρ του «βέτο», το οποίο, όπως άφησε να διαφανεί χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, δε θα αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά την αρχή της καλής γειτονίας που είναι «βασική προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις».

«Η βούληση της Ελλάδος δεν είναι να βάλει "βέτο", είναι να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας να διαφανεί πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «η κοινή γνώμη επιθυμεί να δοθεί μία αξιοπρεπής λύση σ' αυτό το θέμα», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η εξωτερική μας πολιτική. «Εάν τελικά δεν υπάρξει λύση, αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι δε θα οφείλεται στην αδιαλλαξία της χώρας μας, θα οφείλεται στην αδιαλλαξία των γειτόνων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να συζητάμε αυτή τη στιγμή όχι τη χρήση του "βέτο" που είναι το τελευταίο μέσο στο οποίο μπορεί να καταφύγει μια χώρα», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, συμπληρώνοντας ότι «θα ήθελα να συζητάμε το πόσο κοντά είμαστε στην επίτευξη συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης μιλώντας στον «Αλφα 9,89», είπε ότι αν υπάρξει «βέτο» δε θα είναι «λόγω ονομασίας, αλλά με βάση τους κανονισμούς της Συμμαχίας γιατί είναι θέμα καλής γειτονίας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Υπέρ της χρήσης του «βέτο» τάχτηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να μας φοβίζουν αυτά τα πράγματα». Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσσοβο», ασκώντας κριτική στην «υπερατλαντική δύναμη» που παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Την πρόβλεψη ότι «το θέμα (σ.σ. του ονόματος) θα κριθεί στις αρχές Απρίλη, 2 - 6 Απρίλη, τότε που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι», εξέφρασε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη «Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατέθεσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς με αφορμή τη συγκρότηση και προχτεσινή συνεδρίαση στη Βιέννη της 15μελούς «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης» για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γέρεμιτς σημείωσε πως η συγκεκριμένη ομάδα (στην οποία συμμετέχουν οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ κ.α.) είναι παράνομη, αφού συγκροτήθηκε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δρα ακρωτηριάζοντας την απόφαση 1244.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε «παράνομη» την αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο EULEX, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμπλήρωσε πως είναι «πικρή ειρωνεία» να αναλαμβάνει η ΕΕ ρόλο επιβολής της έννομης τάξης στο Κοσσυφοπέδιο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο...

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς αγνόησε επιδεικτικά τις σερβο-ρωσικές αντιδράσεις ξεκαθαρίζοντας πρώτα απ' όλα πως οι ΗΠΑ «αντιτίθενται πλήρως στη διχοτόμηση» του Κοσσυφοπεδίου. Ακολούθως επιτέθηκε στη σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατηγορώντας την πως «είναι προσκολλημένη» σε «γεγονότα της δεκαετίας του '90» (σ.σ. Εννοούσε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99...). Χαρακτήρισε, μάλιστα, το γεγονός «περίεργο και υβριστικό», λέγοντας από την άλλη πως τάχα οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ελπίδα» για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να χαρακτηρίσει τη Σερβία «σημαντική χώρα».

Μέσα σ' όλα αυτά, η Γερμανία ανακοίνωσε πως ενισχύει τις δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) με 400 στρατιώτες, όχι λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αλλά για να καλύψει, όπως ανακοίνωσε, το κενό που δημιουργεί προσωρινά η αποχώρηση μερικών εκατοντάδων Ιταλών στρατιωτών.

Επιπλέον, η Ιρλανδία ανακοίνωσε χτες πως αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Αργεντινή απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να κάνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Τέλος, ένας ακόμη υπουργός της σερβικής κυβέρνησης (υπουργός Οικονομικών Μλάνταν Ντίκιτς) προέβλεψε χτες βραχυπρόθεσμα πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, διαπιστώνοντας σοβαρές αντιπαραθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Λαϊκό βέτο σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το όνομα της FYROM:

«Τόσο η θέση της κυβέρνησης για το "μη λύση - μη πρόσκληση", όσο και η θέση του ΠΑΣΟΚ για βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αποκρύπτουν ότι το πρόβλημα του ονόματος της FYROM το αξιοποιούν οι σύμμαχοί τους, ΗΠΑ και ΕΕ, που επιδιώκουν ολοφάνερα πια τη μη λύση του. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης αποκρύπτουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη FYROM με τη δική τους συμφωνία και ότι το νέο κράτος - προτεκτοράτο που δημιουργείται, το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργείται με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και με την αποστολή στρατού της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ