ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πληροφοριακή εξάρτηση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Η Ρωσία έχασε και την πληροφοριακή της ανεξαρτησία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ σε σχέση με τον άγριο πόλεμο που ξέσπασε τελευταία για τον έλεγχο της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών "Σβιαζινβέστ", πόλεμος που μπορεί να έχει για τη Ρωσία απρόβλεπτες συνέπειες. Για το δικαίωμα ελέγχου του πακέτου μετοχών αυτής της εταιρίας συγκρούστηκαν οι ισχυρότερες χρηματιστικές - τραπεζικές ομάδες και οι γύρω από αυτές πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Συγκρούστηκαν τα συμφέροντα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Μπορίς Μπερεζόφσκι, του προέδρου της εταιρίας "Μέντια - Μοστ" Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, του προέδρου της "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ" Βλαντίμιρ Ποτάνιν και άλλων νέων οικονομικών "βαρόνων", αν και δεν είναι για κανέναν μυστικό ότι κύριο πρόσωπο - κλειδί σ' αυτή τη διαμάχη είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος είχε και την ιδέα να δημοπρατηθούν μετοχές της εν λόγω εταιρίας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της μερικής ιδιωτικοποίησης, σε δημοπρασία τέθηκε το 25% των μετοχών της "Σβιαζινβέστ". Ο Γκουσίνσκι και ο Μπερεζόφσκι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ματαιώσει τη δημοπρασία. Ο ρωσικός Τύπος της Τετάρτης, 30 Ιούνη, έγραφε ότι οι ιδιοκτήτες της Κοινωνικής Ρωσικής Τηλεόρασης (ΟΡΤ) (Μπερεζόφσκι) και της Ανεξάρτητης Τηλεόρασης (ΝΤΒ) (Γκουσίνσκι), τους οποίους ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ (διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ποτάνιν) είχε κατηγορήσει ότι "ήθελαν να ελέγχουν το 1/4 των τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας", έχασαν την πρώτη μάχη. Ωστόσο, αναπάντεχα, τουλάχιστον για τη ρωσική κοινή γνώμη, στο προσκήνιο έκανε την εμφάνισή του άλλο ένα πρόσωπο με την υπογραφή στις 30 Ιούνη της συμφωνίας αγοραπωλησίας. Πρόκειται για τον πολυδισεκατομμυριούχο Αμερικανό Τζορτζ Σόρος.

Νικήτρια της δημοπρασίας είναι η κυπριακή εταιρία "Μάστκομ λτμ", η οποία ουσιαστικά εκπροσώπησε τα συμφέροντα κοινοπραξίας τραπεζών με επικεφαλής την "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ", στην οποία μετέχουν η "Κβάντουμ", που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Σόρος και μερικές άλλες. Με τιμή εκκίνησης 1,180 δισ. δολάρια το πακέτο μετοχών πουλήθηκε με 1,875 δισ. δολάρια. Ο Σόρος επένδυσε για την αγορά μετοχών της "Σβιαζινβέστ" 980.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κομερσάντ Ντέιλι", ο Σόρος δήλωσε ότι άλλαξε τις απόψεις του για τη δυνατότητα επενδύσεων στη ρωσική οικονομία μετά την είσοδο στην κυβέρνηση του Μπορίς Νεμτσόφ. "Το εξέλαβα αυτό ως σοβαρή προσπάθεια περάσματος από τον άγριο στον νομιμοποιημένο καπιταλισμό, όπου σέβονται τα δικαιώματα των μετόχων", τόνισε ο Σόρος.

Στο μεταξύ, ο "πόλεμος" συνεχίζεται. Πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση ότι η αγορά εξασφαλίστηκε με αθέμιτους τρόπους. Από τη μεριά τους, ο Μπερεζόφσκι και ο Γκουσίνσκι επιμένουν στην επανεξέταση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας. Ο Τσουμπάις μετά τη συνάντησή του στο θέρετρο "Βόλζσκι Ουτιός" με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος είναι γενικά ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Τα γεγονότα γύρω από τη "Σβιαζινβέστ" σχολίασε ο Σελεζνιόφ στην προαναφερόμενη συνέντευξη Τύπου.

"Γενικά, στην ίδια την πράξη της μετοχοποίησης της "Σβιαζινβέστ", σημείωσε ο Σελεζνιόφ, προκαλεί ανησυχία ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο, πιθανόν, ανησυχεί εσάς πριν απ' όλα ως εκπροσώπους των ΜΜΕ. Νομίζω πως δεν αντιληφθήκατε ότι η ομάδα "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ" όχι μόνο έχει αρπάξει σήμερα, όπως λέγεται, τις εφημερίδες "Ιζβέστια" και "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", αλλά προσπαθεί να αρπάξει και όλες τις τηλεπικοινωνίες. Γι' αυτό και όλα αυτά τα "παιχνίδια" των Μπερεζόφσκι και Γκουσίνσκι με τα κανάλια τους δεν είναι παρά "παιχνίδια". Κι αν η "Σβιαζινβέστ" θα έχει το δικαίωμα "να δίνει ή να μη δίνει το σήμα", να καθορίζει τις τιμές για το σήμα αυτό, τότε σκεφτείτε ότι όλα τα ΜΜΕ - τα κυριότερα, τα ηλεκτρονικά - θα μείνουν στα χέρια αυτής της εταιρίας.

Πρόκειται για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του Ποτάνιν, ο οποίος εκδήλωσε ξαφνικά τελευταία μεγάλη επιθυμία να γίνει κάτοχος ΜΜΕ και στην περίπτωση με τη "Σβιαζινβέστ", έλαβε, κατά την άποψη του, τη στρατηγικά κυριότερη για τον εαυτό του απόφαση. Τώρα όλες οι κάμερές σας δε θα ελέγχονται ούτε από την ΟΡΤ, ούτε από την ΝΤΒ κι ούτε από τη ΒΓΚΤΡΚ, διότι αυτές προοπτικά θα διευθύνονται από την ομάδα της"Σβιαζινβέστ", ειδικότερα από τον Σόρος, ο οποίος κατέχει ήδη δυο θέσεις στο Συμβούλιο των Διευθυντών. Σήμερα το Συμβούλιο των Διευθυντών αποτελείται από 9 άτομα, πέντε απ' αυτά είναι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης. Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα διευρυνθεί με άλλα 5 άτομα. Πρόκειται για εκπροσώπους νέων δομών. Ο Σόρος θα έχει δυο θέσεις σ' αυτό το Συμβούλιο των Διευθυντών. Οπότε τα συγχαρητήρια μου: Η Ρωσία έχασε το κυριότερο - την πληροφοριακή της ανεξαρτησία", κατέληξε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
"Μαύρη μέρα" για τους εργαζόμενους

ΝΤΑΚΑ.-

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όλοι τους εργαζόμενοι, σε διαφορετικά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, κάνοντας τη χτεσινή μέρα μια "μαύρη μέρα" για τους εργάτες του Μπαγκλαντές.

Η εσφαλμένη ενεργοποίηση του σήματος του συναγερμού σε ένα εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων της Ντάκα, προκάλεσε τον πανικό για τους εκατοντάδες εργαζόμενους της εταιρίας, οι οποίοι τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το τετραώροφο κτίριο και να σωθούν από τη δήθεν πυρκαγιά. Οι εργαζόμενοι ποδοπατήθηκαν στους στενούς διαδρόμους του κτιρίου. Είκοσι έξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 100 τραυματίστηκαν και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι πρώτες έρευνες της Πυροσβεστικής έδειξαν ότι ο συναγερμός άρχισε να χτυπά κατά λάθος, λόγω βραχυκυκλώματος.

Λίγο αργότερα, οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας συγκεντρώθηκαν εξαγριωμένοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στη βιομηχανική αυτή μονάδα, που κόστισαν τη ζωή σε τόσους συναδέλφους, διαδήλωσαν την οργή τους και ξέσπασαν σε εντονότατες διαμαρτυρίες, αψηφώντας και την παρουσία της αστυνομίας. Η αστυνομική μάλιστα παρουσία πυροδότησε ακόμα περισσότερο τα πνεύματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Απαντώντας με δακρυγόνα και με τη βία των γκλομπ, η αστυνομία κατάφερε τελικά να απομακρύνει τους εργαζόμενους από το εργοστάσιο και να στείλει ακόμα 25 εξ αυτών στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας το αριθμό των τραυματιών σε περισσότερους από 100.

Ανάλογη επίδειξη της κατασταλτικής ικανότητας έκανε η αστυνομία και σε άλλο σημείο της πόλης, όπου, για να διαλύσει την πολυπληθή και δυναμική συγκέντρωση που γινόταν στα πλαίσια της πανεθνικής απεργίας των εργαζομένων της χώρας, ξυλοκόπησε με τον αγριότερο τρόπο τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας τουλάχιστον 100. Ανάμεσα στους τραυματίες, υπάρχουν και 10 σοβαρά τραυματισμένοι από σφαίρες, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. Πιθανολογείται ότι η παραστρατιωτική αστυνομία που συμμετείχε στις αστυνομικές δυνάμεις πυροβολούσε αδιακρίτως προς το πλήθος.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα, που οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει η "Συμμαχία των Εργατών" παρέλυσαν, στην κυριολεξία, σχεδόν ολόκληρο το Μπαγκλαντές. Η "Συμμαχία των Εργατών" αντιπροσωπεύει περισσότερους από 5 εκατ. εργαζόμενους πανεθνικά και έχει συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις των συνδικάτων για να διεκδικήσουν την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και να εναντιωθούν στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων, που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

ΒΟΣΝΙΑ
Επεισοδιακές προσπάθειες επαναπατρισμού

ΤΟΥΖΛΑ.-

Προβληματική παραμένει η προσπάθεια επαναπατρισμού των μουσουλμάνων, αλλά και Σερβοβόσνιων προσφύγων στη Βοσνία. Τα δύο κρούσματα βίας που παρατηρήθηκαν χτες σε δύο χωριά έξω από την Τούζλα προκάλεσαν την ανησυχία των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την αναζωπύρωση και επέκταση τέτοιων επεισοδίων και σε άλλες περιοχές.

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή προσπάθεια επαναπατρισμού μουσουλμάνων στο χωριό Σβζτετλίτσα, 48 χλμ. βορειοδυτικά της Τούζλα.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως ένας τουλάχιστον μουσουλμάνος τραυματίστηκε την ώρα που επιχειρούσε, μαζί με δεκάδες συμπατριώτες του, να επιστρέψει στο σπίτι που διατηρούσε στο χωριό πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Οι προσπάθειες σκόνταψαν στην άρνηση Σερβοβόσνιων να επιτρέψουν την επιστροφή και εγκατάσταση των μουσουλμάνων στις εστίες τους. Εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ είπε πως περίπου 40 με 50 μουσουλμάνοι, ορισμένοι πρώην στρατιώτες, εμποδίστηκαν από Σερβοβόσνιους να επιστρέψουν στο χωριό τους. Οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 43χρονου μουσουλμάνου.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και Σερβοβόσνιοι πρόσφυγες που επιθυμούσαν να επαναπατριστούν. Τουλάχιστον τρεις Σερβοβόσνιοι δάρθηκαν, όταν 20 μουσουλμάνοι τούς εμπόδισαν βίαια να επιστρέψουν στις εστίες που διατηρούσαν στο χωριό Ρατκοβίτσι (27 χλμ. βόρεια της Τούζλα). Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο μουσουλμάνων και την παραπομπή τους στο δικαστήριο.

ΧΟΧΕΝΒΟΥΤΖΕΝ.-

Ολες οι δυνατές προσπάθειες, με τη συμμετοχή των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καταβάλλονται για να μπορέσουν τα προχώματα να ενισχυθούν επαρκώς και να μπορέσουν να αντέξουν στη δύναμη και την ορμητικότητα των νερών του ποταμού Οντέρ κατά μήκος των γερμανοπολωνικών συνόρων.

Οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες και ευελπιστούν ότι, πιθανά, θα κρατήσει το φράγμα στον ποταμό Οντέρ που ενισχύουν συνεχώς οι χιλιάδες στρατιώτες, εθελοντές και αρχές τις τελευταίες μέρες, για να αποτρέψουν την πλημμύρα μιας ολόκληρης περιοχής, του Μπαντ Φράιενβάλντε. Τονίζουν όμως συνεχώς ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και ότι αν το φράγμα σπάσει θα πλημμυρίσουν σπίτια και θα καταστραφούν τεράστιες καλλιεργημένες εκτάσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσεως στο Μπαντ Φράιενβάλντε δήλωσε ότι η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί.

Για προληπτικούς λόγους, οι γερμανικές αρχές συνέχισαν την εκκένωση των επίφοβων περιοχών. Χτες εκκένωσαν όλες τις όμορες περιοχές στην κοιλάδα του Οντέρ, απομακρύνοντας από τα σπίτια τους περίπου 10.000 κατοίκους, όταν έσπασε το φράγμα στο Χοχενβούτζεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ