Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
"Μαύρη μέρα" για τους εργαζόμενους

ΝΤΑΚΑ.-

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όλοι τους εργαζόμενοι, σε διαφορετικά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, κάνοντας τη χτεσινή μέρα μια "μαύρη μέρα" για τους εργάτες του Μπαγκλαντές.

Η εσφαλμένη ενεργοποίηση του σήματος του συναγερμού σε ένα εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων της Ντάκα, προκάλεσε τον πανικό για τους εκατοντάδες εργαζόμενους της εταιρίας, οι οποίοι τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το τετραώροφο κτίριο και να σωθούν από τη δήθεν πυρκαγιά. Οι εργαζόμενοι ποδοπατήθηκαν στους στενούς διαδρόμους του κτιρίου. Είκοσι έξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 100 τραυματίστηκαν και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι πρώτες έρευνες της Πυροσβεστικής έδειξαν ότι ο συναγερμός άρχισε να χτυπά κατά λάθος, λόγω βραχυκυκλώματος.

Λίγο αργότερα, οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας συγκεντρώθηκαν εξαγριωμένοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στη βιομηχανική αυτή μονάδα, που κόστισαν τη ζωή σε τόσους συναδέλφους, διαδήλωσαν την οργή τους και ξέσπασαν σε εντονότατες διαμαρτυρίες, αψηφώντας και την παρουσία της αστυνομίας. Η αστυνομική μάλιστα παρουσία πυροδότησε ακόμα περισσότερο τα πνεύματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Απαντώντας με δακρυγόνα και με τη βία των γκλομπ, η αστυνομία κατάφερε τελικά να απομακρύνει τους εργαζόμενους από το εργοστάσιο και να στείλει ακόμα 25 εξ αυτών στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας το αριθμό των τραυματιών σε περισσότερους από 100.

Ανάλογη επίδειξη της κατασταλτικής ικανότητας έκανε η αστυνομία και σε άλλο σημείο της πόλης, όπου, για να διαλύσει την πολυπληθή και δυναμική συγκέντρωση που γινόταν στα πλαίσια της πανεθνικής απεργίας των εργαζομένων της χώρας, ξυλοκόπησε με τον αγριότερο τρόπο τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας τουλάχιστον 100. Ανάμεσα στους τραυματίες, υπάρχουν και 10 σοβαρά τραυματισμένοι από σφαίρες, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. Πιθανολογείται ότι η παραστρατιωτική αστυνομία που συμμετείχε στις αστυνομικές δυνάμεις πυροβολούσε αδιακρίτως προς το πλήθος.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα, που οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει η "Συμμαχία των Εργατών" παρέλυσαν, στην κυριολεξία, σχεδόν ολόκληρο το Μπαγκλαντές. Η "Συμμαχία των Εργατών" αντιπροσωπεύει περισσότερους από 5 εκατ. εργαζόμενους πανεθνικά και έχει συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις των συνδικάτων για να διεκδικήσουν την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και να εναντιωθούν στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων, που προγραμματίζει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ