Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέες "νουθεσίες" Βρανίτσκι...

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ. -

Ο εντεταλμένος του Συμβουλίου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) όσον αφορά το Αλβανικό, Φραντς Βρανίτσκι, διαβεβαίωσε χτες τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης του Φάτος Νάνο ότι "η Αλβανία δε θα αφεθεί μόνη". Ομως, είχε ορισμένες "προϋποθέσεις" να θέσει, πριν εγγυηθεί τη συνέχιση της βοήθειας προς τα Τίρανα: την αποκατάσταση "αμοιβαίων συναλλαγών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κάτι που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας". Την "αναδιάρθρωση και την εκπαίδευση της αστυνομίας και του στρατού", στην οποία - όπως είπε - θα "πρέπει να δοθεί τεράστια σημασία (αφού) αν οι δρόμοι της χώρας δεν έχουν ασφάλεια, θα είναι δύσκολο για τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να στείλουν προσωπικό στην Αλβανία", μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης. Ο Βρανίτσκι πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΕ είναι διατεθειμένος να εξακολουθήσει να συντονίζει τα διεθνή προγράμματα βοήθειας και αποκατάστασης για την Αλβανία, "σε όλους τους τομείς"...

Νωρίτερα χτες 6μελής αλβανική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αξιωματούχοι περίπου τριάντα χωρών συζήτησαν, στην πρώτη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης στη Ρώμη για την Αλβανία, με ποιους τρόπους θα παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα μετά την 12η Αυγούστου, τελική προθεσμία για την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης.

Αναμένεται στη συνέχεια μια συμφωνία ΔΝΤ - αλβανικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης της χώρας. Μόλις συμφωνηθεί, θα προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στη Ρώμη η Διεθνής Διάσκεψη των χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Αλβανία ("προϋποτιθεμένης" της αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη χώρα... ).

Ρώμη και Τίρανα συνήψαν διμερή συμφωνία για την αναδιοργάνωση της αλβανικής αστυνομίας και του στρατού. Την ερχόμενη Δευτέρα θα αναχωρήσουν για τα Τίρανα Ιταλοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, συνολικά 300 - 400 άνδρες. Η Ιταλία θα προμηθεύσει τεχνικό υλικό, καθώς και τις στολές της αλβανικής αστυνομίας και στρατού..

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και της αλβανικής υπηρεσίας του BBC ανέφεραν πως οι κλοπές οπλισμού από στρατιωτικές αποθήκες συνεχίζονται, ενώ το εμπόριο όπλων εντείνεται. Μάλιστα το Γαλλικό μετέδωσε δήλωση του υφυπουργού Αμύνης, Περικλί Τέτα, ότι "οι ζημιές του αλβανικού στρατού λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις". Αντίθετα, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε πληροφορίες ότι οι αρχές στην πρωτεύουσα άρχισαν να συλλέγουν όπλα από τους πολίτες.

Το εμπόριο όπλων έχει ως κύριες αγορές την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φ. Νάνο κάλεσε χθες τις ένοπλες ομάδες να παραδώσουν τα όπλα τους, μη αποκλείοντας κάποια "κίνητρα" για ορισμένους τύπους όπλων...

Η αποχώρηση ανδρών της πολυεθνικής δύναμης συνεχίστηκε χθες, με 200 Ελληνες στρατιωτικούς να επιστρέφουν στη χώρα μας. Σήμερα αναμένεται 180 Τούρκοι στρατιωτικοί να αποχωρήσουν με πλοία από την Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ