Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συγχωνεύονται μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Το τεράστιο μονοπώλιο πολεμικής βιομηχανίας "Λόκχιντ Μάρτιν", που παράγει το γνωστό μαχητικό αεροσκάφος F - 16 και άλλα σύνεργα θανάτου, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του επίσης κολοσσιαίου τέτοιου μονοπωλίου "Νόρθροπ Γκράμαν", το οποίο, μεταξύ άλλων, παράγει τον πύραυλο ΜΧ. Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται σε 8,3 δισ. δολάρια.

Η συγχώνευση αυτή, που εντάσσεται στα πλαίσια της συνεχιζόμενης, με ασθματικό ρυθμό, μεγιστοποίησης των υπερατλαντικών μονοπωλίων, θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της "Λόκχιντ Μάρτιν" σαν του μεγαλύτερου εφοδιαστή του Πενταγώνου με διαφόρων ειδών όπλα, που και τώρα προηγείται των άλλων δύο άλλων πολεμικών μονοπωλίων "Μπόινγκ" και "Ρέιθιον" ("Raythion"). Οι εργαζόμενοι στο νέο αυτό σούπερ συγκρότημα θα φθάσουν τα 230.000 άτομα, το δε ετήσιο εισόδημά του στα 35 δισ. δολάρια περίπου. Η ίδια ενέργεια, εξάλλου, θα μειώσει ακόμα παραπέρα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιβάλλουν πιο άνετα τους όρους τους στα συμβόλαια με το Πεντάγωνο.

Τα δύο αυτά μονοπώλια "Λόκχιντ Μάρτιν" και "Νόρθροπ Γκρούμαν", ήδη, συνεργάζονται στην παραγωγή του αεριωθούμενου πολεμικού αεροσκάφους F - 22, καθώς και πάνω στην πρόταση για ένα "νέας γενιάς" επιθετικό αεροσκάφος, που θα αποφέρει εκατοντάδες δισ. δολάρια σε όποιο συγκρότημα εξασφαλίσει το σχετικό συμβόλαιο.

Η συγχωνευτική αυτή μανία άρχισε αμέσως μετά το λεγόμενο τέλος του ψυχρού πολέμου, και σήμερα έχει την ομόθυμη υποστήριξη της κυβέρνησης Κλίντον και του Κογκρέσου, παρά το ότι, τόσο η κοινή γνώμη, όσο και πολλοί δημόσιοι παράγοντες, εναντιώνονται σ' αυτήν την τάση.

Είναι χαρακτηριστικό σχετικά ότι πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε την εξαγορά του μονοπωλίου "Μακ Ντόνελ Ντάγκλας" από την "Μπόινγκ" έναντι 14 δισ. δολαρίων, ενώ το Γενάρη η "Ρέιθιον" ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το τμήμα πολεμικής παραγωγής του μονοπωλίου "Χιουζ" ("Hugues") Ηλεκτρόνικς Κορπορέσιον", καταβάλλοντας 9,5 δισ. δολάρια.

Η ίδια η "Λόκχιντ Μάρτιν", που περιλαμβάνει 10 εργολήπτες στρατιωτικών εφοδίων, απορρόφησε το περσινό καλοκαίρι άλλο ένα τέτοιο μονοπώλιο, την εταιρία "Loral", αντί 8,7 δισ. δολαρίων. Ετσι, τώρα, το συνολικό εισόδημά της - όχι μόνον από στρατιωτικά εφόδια - θα φθάσει στα 48 δισ. δολάρια περίπου. Παράλληλα, η ενσωμάτωση του στρατιωτικού τμήματος της "Χιουζ Ηλεκτρόνικς Κορπορέισιον" στη "Ρέιθιον" θα ανεβάσει το εισόδημα της τελευταίας στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την προσθήκη της "Νόρθροπ", η "Λόκχιντ" υπολογίζεται ότι θα έχει ένα εισόδημα 31,6 δισ. δολαρίων από παραγγελίες του υπουργείου Αμυνας, ενώ το αντίστοιχο εισόδημα της ΜΠΟΪΝΓΚ θα φθάσει στα 18,4 δισ. δολάρια, και της "Ρέιθιον" στα 12,7 δισ. δολάρια.

Σαν συνέπεια όλων αυτών, τα βασικότερα μονοπώλια, που θα παίρνουν παραγγελίες από το υπουργείο Αμυνας, θα μειωθούν στα 3 από τα τουλάχιστον 10 που ήταν την περασμένη δεκαετία.

Και όχι μόνο αυτό. Αμέσως μόλις αναγγέλθηκαν τα σχέδια για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων πολεμικών μονοπωλίων, ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της "Λόκχιντ Μάρτιν", Νόρμαν Ογκαστίν, προφανώς για να κατευνάσει τις ανησυχίες του κοινού, έσπευσε να "διαβεβαιώσει" πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει καμία μείωση του εργατικού δυναμικού της.

Η "διαβεβαίωση"" αυτή, ωστόσο, έγινε δεκτή με πικρά χαμόγελα και ειρωνικά σχόλια, αφού η αδιάψευστη πείρα έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης "Δράση Για Την Ειρήνη", Γκόρντον Κλαρκ, δήλωσε σχετικά: "Πρέπει να θυμηθούμε ότι, όταν η "Λόκχιντ" αγόρασε τη "Μάρτιν Μαριέτα" το 1995, τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της "Λόκχιντ" απέλυσαν 30.000 εργάτες και αντάμειψαν τον εαυτό τους με 90 εκατομμύρια δολάρια ως φιλοδωρήματα, από τα οποία τα 30 εκατομμύρια πληρώθηκαν από το Πεντάγωνο - ή μάλλον από εμάς, τους φορολογούμενους. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελούσε μόνο ένα μέρος από τα 900 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία η "Λόκχιντ" είχε χρεώσει το Πεντάγωνο για τα δικά της "έξοδα συγχώνευσης"".

Ο Κλαρκ πρόσθεσε ότι ο Κλίντον τάσσεται με τη Δεξιά σ' αυτό το ζήτημα και επέκρινε τον Πρόεδρο για το ότι η πολιτική του ανταμείβει και χρηματοδοτεί τις συγχωνεύσεις.

Ας σημειωθεί ότι, όταν πρόπερσι απολύθηκαν οι 30.000 εργάτες από τη "Λόκχιντ", ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της, Νόρμαν Ογκαστίν, έλαβε 23 εκατομμύρια δολάρια ως μισθό και διάφορα άλλα επιδόματα.

Από την πλευρά του, ο Ντικ Γκρίνγουντ, στέλεχος της Εθνικής Ενωσης Μηχανουργών, αφού ανέφερε ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 25 δισ. δολάρια και βρίσκεται τώρα στα 28 δισ. δολάρια, παρατήρησε:

"Οι στρατιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να καταβροχθίζουν ένα δυσανάλογο ποσοστό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σε σύγκριση με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στα κοινοτικά προγράμματα. Ετσι, βλέπουμε ολοένα μεγαλύτερα ποσά να διατίθενται για το στρατιωτικό τομέα, και αυτά τα ποσά να μοιράζονται σε ολοένα λιγότερα μονοπώλια. Αυτό αποδείχνει ότι έχουμε περάσει από το κράτος πρόνοιας στο κράτος του πολέμου".

Και κάτι άλλο, επίσης πολύ σημαντικό για την όλη κατάσταση. Ο εκπρόσωπος του πιο πάνω συνδικάτου μηχανουργών, Ματ Μπέιτς, κατήγγειλε ότι οι εργάτες της "Νόρθροπ Γκρούμαν" είναι ανοργάνωτοι. Και πρόσθεσε: "Είναι ένα καλό ερώτημα, κατά πόσον οι εργάτες της θα ενταχθούν σε συνδικάτο, όταν συγχωνευτεί με τη "Λόκχιντ"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ