Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πληροφοριακή εξάρτηση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Η Ρωσία έχασε και την πληροφοριακή της ανεξαρτησία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ σε σχέση με τον άγριο πόλεμο που ξέσπασε τελευταία για τον έλεγχο της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών "Σβιαζινβέστ", πόλεμος που μπορεί να έχει για τη Ρωσία απρόβλεπτες συνέπειες. Για το δικαίωμα ελέγχου του πακέτου μετοχών αυτής της εταιρίας συγκρούστηκαν οι ισχυρότερες χρηματιστικές - τραπεζικές ομάδες και οι γύρω από αυτές πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Συγκρούστηκαν τα συμφέροντα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Μπορίς Μπερεζόφσκι, του προέδρου της εταιρίας "Μέντια - Μοστ" Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, του προέδρου της "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ" Βλαντίμιρ Ποτάνιν και άλλων νέων οικονομικών "βαρόνων", αν και δεν είναι για κανέναν μυστικό ότι κύριο πρόσωπο - κλειδί σ' αυτή τη διαμάχη είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος είχε και την ιδέα να δημοπρατηθούν μετοχές της εν λόγω εταιρίας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της μερικής ιδιωτικοποίησης, σε δημοπρασία τέθηκε το 25% των μετοχών της "Σβιαζινβέστ". Ο Γκουσίνσκι και ο Μπερεζόφσκι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ματαιώσει τη δημοπρασία. Ο ρωσικός Τύπος της Τετάρτης, 30 Ιούνη, έγραφε ότι οι ιδιοκτήτες της Κοινωνικής Ρωσικής Τηλεόρασης (ΟΡΤ) (Μπερεζόφσκι) και της Ανεξάρτητης Τηλεόρασης (ΝΤΒ) (Γκουσίνσκι), τους οποίους ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ (διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ποτάνιν) είχε κατηγορήσει ότι "ήθελαν να ελέγχουν το 1/4 των τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας", έχασαν την πρώτη μάχη. Ωστόσο, αναπάντεχα, τουλάχιστον για τη ρωσική κοινή γνώμη, στο προσκήνιο έκανε την εμφάνισή του άλλο ένα πρόσωπο με την υπογραφή στις 30 Ιούνη της συμφωνίας αγοραπωλησίας. Πρόκειται για τον πολυδισεκατομμυριούχο Αμερικανό Τζορτζ Σόρος.

Νικήτρια της δημοπρασίας είναι η κυπριακή εταιρία "Μάστκομ λτμ", η οποία ουσιαστικά εκπροσώπησε τα συμφέροντα κοινοπραξίας τραπεζών με επικεφαλής την "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ", στην οποία μετέχουν η "Κβάντουμ", που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Σόρος και μερικές άλλες. Με τιμή εκκίνησης 1,180 δισ. δολάρια το πακέτο μετοχών πουλήθηκε με 1,875 δισ. δολάρια. Ο Σόρος επένδυσε για την αγορά μετοχών της "Σβιαζινβέστ" 980.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κομερσάντ Ντέιλι", ο Σόρος δήλωσε ότι άλλαξε τις απόψεις του για τη δυνατότητα επενδύσεων στη ρωσική οικονομία μετά την είσοδο στην κυβέρνηση του Μπορίς Νεμτσόφ. "Το εξέλαβα αυτό ως σοβαρή προσπάθεια περάσματος από τον άγριο στον νομιμοποιημένο καπιταλισμό, όπου σέβονται τα δικαιώματα των μετόχων", τόνισε ο Σόρος.

Στο μεταξύ, ο "πόλεμος" συνεχίζεται. Πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση ότι η αγορά εξασφαλίστηκε με αθέμιτους τρόπους. Από τη μεριά τους, ο Μπερεζόφσκι και ο Γκουσίνσκι επιμένουν στην επανεξέταση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας. Ο Τσουμπάις μετά τη συνάντησή του στο θέρετρο "Βόλζσκι Ουτιός" με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος είναι γενικά ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Τα γεγονότα γύρω από τη "Σβιαζινβέστ" σχολίασε ο Σελεζνιόφ στην προαναφερόμενη συνέντευξη Τύπου.

"Γενικά, στην ίδια την πράξη της μετοχοποίησης της "Σβιαζινβέστ", σημείωσε ο Σελεζνιόφ, προκαλεί ανησυχία ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο, πιθανόν, ανησυχεί εσάς πριν απ' όλα ως εκπροσώπους των ΜΜΕ. Νομίζω πως δεν αντιληφθήκατε ότι η ομάδα "ΟΝΙΚΣΙΜ - μπανκ" όχι μόνο έχει αρπάξει σήμερα, όπως λέγεται, τις εφημερίδες "Ιζβέστια" και "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", αλλά προσπαθεί να αρπάξει και όλες τις τηλεπικοινωνίες. Γι' αυτό και όλα αυτά τα "παιχνίδια" των Μπερεζόφσκι και Γκουσίνσκι με τα κανάλια τους δεν είναι παρά "παιχνίδια". Κι αν η "Σβιαζινβέστ" θα έχει το δικαίωμα "να δίνει ή να μη δίνει το σήμα", να καθορίζει τις τιμές για το σήμα αυτό, τότε σκεφτείτε ότι όλα τα ΜΜΕ - τα κυριότερα, τα ηλεκτρονικά - θα μείνουν στα χέρια αυτής της εταιρίας.

Πρόκειται για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του Ποτάνιν, ο οποίος εκδήλωσε ξαφνικά τελευταία μεγάλη επιθυμία να γίνει κάτοχος ΜΜΕ και στην περίπτωση με τη "Σβιαζινβέστ", έλαβε, κατά την άποψη του, τη στρατηγικά κυριότερη για τον εαυτό του απόφαση. Τώρα όλες οι κάμερές σας δε θα ελέγχονται ούτε από την ΟΡΤ, ούτε από την ΝΤΒ κι ούτε από τη ΒΓΚΤΡΚ, διότι αυτές προοπτικά θα διευθύνονται από την ομάδα της"Σβιαζινβέστ", ειδικότερα από τον Σόρος, ο οποίος κατέχει ήδη δυο θέσεις στο Συμβούλιο των Διευθυντών. Σήμερα το Συμβούλιο των Διευθυντών αποτελείται από 9 άτομα, πέντε απ' αυτά είναι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης. Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα διευρυνθεί με άλλα 5 άτομα. Πρόκειται για εκπροσώπους νέων δομών. Ο Σόρος θα έχει δυο θέσεις σ' αυτό το Συμβούλιο των Διευθυντών. Οπότε τα συγχαρητήρια μου: Η Ρωσία έχασε το κυριότερο - την πληροφοριακή της ανεξαρτησία", κατέληξε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ