Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Επεισοδιακές προσπάθειες επαναπατρισμού

ΤΟΥΖΛΑ.-

Προβληματική παραμένει η προσπάθεια επαναπατρισμού των μουσουλμάνων, αλλά και Σερβοβόσνιων προσφύγων στη Βοσνία. Τα δύο κρούσματα βίας που παρατηρήθηκαν χτες σε δύο χωριά έξω από την Τούζλα προκάλεσαν την ανησυχία των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την αναζωπύρωση και επέκταση τέτοιων επεισοδίων και σε άλλες περιοχές.

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή προσπάθεια επαναπατρισμού μουσουλμάνων στο χωριό Σβζτετλίτσα, 48 χλμ. βορειοδυτικά της Τούζλα.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως ένας τουλάχιστον μουσουλμάνος τραυματίστηκε την ώρα που επιχειρούσε, μαζί με δεκάδες συμπατριώτες του, να επιστρέψει στο σπίτι που διατηρούσε στο χωριό πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Οι προσπάθειες σκόνταψαν στην άρνηση Σερβοβόσνιων να επιτρέψουν την επιστροφή και εγκατάσταση των μουσουλμάνων στις εστίες τους. Εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ είπε πως περίπου 40 με 50 μουσουλμάνοι, ορισμένοι πρώην στρατιώτες, εμποδίστηκαν από Σερβοβόσνιους να επιστρέψουν στο χωριό τους. Οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 43χρονου μουσουλμάνου.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και Σερβοβόσνιοι πρόσφυγες που επιθυμούσαν να επαναπατριστούν. Τουλάχιστον τρεις Σερβοβόσνιοι δάρθηκαν, όταν 20 μουσουλμάνοι τούς εμπόδισαν βίαια να επιστρέψουν στις εστίες που διατηρούσαν στο χωριό Ρατκοβίτσι (27 χλμ. βόρεια της Τούζλα). Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο μουσουλμάνων και την παραπομπή τους στο δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ