ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή (η ψηφοφορία αναμενόταν αργά το βράδυ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με το οποίο γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές προς όφελος των ομίλων στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που διευκολύνει τις μπίζνες, την ίδια στιγμή που δημιουργούνται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και τα λαϊκά νοικοκυριά στερούνται της δυνατότητας για διακοπές.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να το συνοδέψει με τους γνωστούς πανηγυρισμούς για την πορεία του Τουρισμού, τις προσδοκίες για έσοδα και αφίξεις και την τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα, η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε μιζέρια την επισήμανση της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, ενώ χαρακτήρισε συντεχνίες τα σωματεία και τους φορείς που αντιδρούν.

Για «ελλιπή στρατηγική στον Τουρισμό» έκαναν κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα και στάθηκαν στις αποσπασματικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ξεπερνώντας ωστόσο ότι και αυτές εντάσσονται στην υπαρκτή και χρόνια στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στρατηγική που έχει μια σειρά από στόχους που και τα άλλα κόμματα επανέλαβαν και δεν αμφισβητούν όπως η «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Μνημείο «φωτογραφικών» διατάξεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Εχθρικό για τους εργαζόμενους στον κλάδο και τις ανάγκες του λαού για διακοπές

INTIME NEWS

Τον σκοπό του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που στην ουσία είναι προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και ενάντια στην ανάγκη του λαού για φτηνές διακοπές και ξεκούραση, ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του εν λόγω σχεδίου νόμου.

Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έρχεται να «λύσει τα χέρια» στους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και να ξεπεράσουν προβλήματα «πολεοδομικά, αδειοδοτικά, χωροθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης που δημιουργούν εμπόδια ή καθυστερήσεις στις επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, με έμφαση στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών (ιατρικού, spa, οινοτουρισμού, αλιευτικού τουρισμού)», ενώ πρόσθεσε ότι εντάσσονται και ρυθμίσεις σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση και τον «εκσυγχρονισμό του πλαισίου ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων».

Στην ομιλία του στάθηκε και σε μια σειρά «φωτογραφικές» διατάξεις που με το πρόσχημα της «βιώσιμης ανάπτυξης» έρχονται να νομιμοποιήσουν πολεοδομικές παραβάσεις και χωροθετήσεις, αλλά και να συμβάλουν στην εκταμίευση 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθούν ως «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Μερικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι ρυθμίσεις για τα κάμπινγκ, τα οποία επιλέγουν τα λαϊκά νοικοκυριά για φτηνές διακοπές και που δρομολογείται η αξιοποίησή τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μετατραπούν σε κάμπινγκ πολυτελούς διαβίωσης, ή για τις μαρίνες, για να μπορούν να τοποθετούνται πλωτές εξέδρες, αλλά και για τα οινοποιεία, όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα ίδρυσης ξενοδοχείων.

Τσιμέντο μέχρι και στον βυθό!

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Χρ. Κατσώτη στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να χτίζει μέχρι και στον βυθό ο επενδυτής. «Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην παραχωρήσετε για επιχειρηματική δράση», τόνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τις νομοθετικές της ρυθμίσεις ενσωματώνει προνόμια και κίνητρα που επιτρέπουν εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον ιατρικό τουρισμό και τις ιαματικές πηγές, σημείωσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας μέσα από την αξιοποίηση «βασικών αναγκών», και μάλιστα εν μέσω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία. Τόνισε ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν φυσικό πλούτο και πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία, όχι προϊόν επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των συνταξιούχων για επαναφορά των επιδομάτων λουτροθεραπείας με πλήρη κάλυψη του κόστους μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, και επανένταξη όλων των ασθενειών που έχουν περικοπεί τα προηγούμενα χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις στην Τουριστική Εκπαίδευση, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αλλάζει σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση τον ορισμό των ξεναγών, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για φτηνότερες υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν έχουν την ιδιότητα του ξεναγού και περιορίζει την επαγγελματική δράση των ξεναγών, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ υιοθετεί τις προτάσεις των εκπροσώπων των ξεναγών. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στη χτεσινή απεργία των ξεναγών, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις τους.

Η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να πάει διακοπές

«Το κίνητρο της μορφής οργάνωσης του ίδιου του συστήματος είναι το κέρδος και ο πλουτισμός. Αυτό εμποδίζει την πλειοψηφία του λαού να κάνει διακοπές, αναψυχή, τουρισμό», εξήγησε, περιγράφοντας τη δυσκολία των εργαζομένων και του λαού να ξεκουραστούν για κάποιες μέρες, λόγω των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και διοδίων, και ανέδειξε την αντίληψη του ΚΚΕ για τις διακοπές που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός, οι οποίες είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως είπε.

Μιλώντας για τις «ουδέτερες έννοιες» της «βιωσιμότητας» και της «ανθεκτικότητας» υπογράμμισε ότι για το κεφάλαιο σημαίνουν περισσότερα κέρδη στο μέλλον, ενώ στάθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, όπως το κακό ωράριο, οι χαμηλές αποδοχές, η «ευέλικτη» εργασία, η δήθεν πρακτική άσκηση με εξοντωτική δουλειά των σπουδαστών, οι σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες κ.λπ.

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αποτελεί «αντικίνητρο», ο Χρ. Κατσώτης εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στην πρόταση των συνδικάτων για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία, ενώ τόνισε πως δεν διασφαλίζεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε δαπάνες για κατοικίες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής αφιλοκερδώς, καθώς «είναι παραπάνω από βέβαιο ότι μετά την εποχική εργασία αυτές οι κατοικίες θα είναι για επιχειρηματική δράση».

Ανέδειξε ακόμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει να ρημάζουν τουριστικά εκπαιδευτήρια και οικοτροφεία, προκειμένου να απαξιωθούν και να παραχωρηθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας τη στόχευση η εκπαίδευση να γίνεται μέσα στις τουριστικές επιχειρήσεις και έτσι να εξασφαλίζεται και φτηνή εργασία για τη δήθεν πρακτική άσκηση των σπουδαστών.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τις δαπάνες κατασκηνώσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού, ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί, και δήλωσε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός με προσανατολισμό τις μπίζνες των κολοσσών

Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τουριστική ανάπτυξη με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, στους εργαζόμενους του τουρισμού, στον λαό συνολικά αλλά και στο περιβάλλον και τη χώρα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σημείωσε πως στις αρνητικές επιπτώσεις είναι η μεγέθυνση και η συγκέντρωση του τουριστικού τομέα, σε όλο και λιγότερα χέρια, με τα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία, τα τελευταία 25 χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά 953%. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία στη χώρα μας, το 2000 ήταν 83 και το 2023 έγιναν 792, με τα 462 να έχουν κατασκευαστεί στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Υπογράμμισε ότι αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία ανήκουν σε αλυσίδες, που ελέγχονται από tour operators και παγκόσμιους κολοσσούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τον όμιλο Tui, που έχει στην κατοχή του 400 ξενοδοχεία, 16 κρουαζιερόπλοια, έναν αεροπορικό στόλο με 130 αεροσκάφη για μικρές και μεγάλες πτήσεις και 1.200 ταξιδιωτικά γραφεία, μετακινώντας τη σεζόν, εκατομμύρια τουρίστες. «Αυτοί καθορίζουν πού θα πάνε τα εκατομμύρια των τουριστών ανά τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σύστημα εντάσσεται και το «βραχιολάκι» που συγκεντρώνει την κατανάλωση των τουριστών σε συγκεκριμένα μονοπώλια, οδηγώντας τις μικρές επιχειρήσεις να συσσωρεύουν χρέη και τα κέρδη να καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων στον τουρισμό. «Εάν όλα ήταν καλά, και οι νέοι πήγαιναν να δουλέψουν σεζόν για ν΄απολαύσουν τα μπάνια τους, τότε γιατί υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε ότι η δουλειά στη σεζόν είναι 8 ώρες ημερησίως με δύο επιπλέον ώρες απλήρωτη υπερωρία, χωρίς ρεπό και ένσημα, με πλήρη εντατικοποίηση, χωρίς ξεκούραση, με μαύρη εργασία με ηλικιακό και σεξιστικό ρατσισμό. Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, οι εργαζόμενοι μένουν σε κοντέινερς ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι, να πολλαπλασιάζονται τα εργοδοτικά εγκλήματα και η εργοδοτική ασυδοσία να χτυπά κόκκινο. Εφερε ως παράδειγμα τη Ζάκυνθο, όπου υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Οσον αφορά τη μαθητεία, σημείωσε πως είναι υποπληρωμένη, τζάμπα εργασία για τους εργοδότες που βάζουν τους σπουδαστές σε θέσεις μονίμων εργαζομένων, ενώ γίνεται και εισαγωγή μαθητευόμενων από άλλες χώρες, λόγω των διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Μία ακόμα αρνητική επίπτωση είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, με το μεγάλο κεφάλαιο να επιδιώκει επενδύσεις σε κερδοφόρους τομείς, να υπάρχει σπατάλη πόρων και ανισόμετρη ανάπτυξη, αναρχία στη χωροθέτηση, με υπερσυγκέντρωση της δραστηριότητας στους τουριστικούς προορισμούς.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και υπενθύμισε ότι τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για συνδυασμένα τουριστικά καταλύματα, πρώτος τον είχε φέρει ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αποδεικνύοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κάθε επενδυτή.

Ο Ν. Καραθανασόπους αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των τιμών των προϊόντων που παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές, πλήττοντας τους μόνιμους κατοίκους καθώς και στα πανάκριβα ενοίκια.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οι νέοι εργαζόμενοι είναι μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα

RIZOSPASTIS

Στα προβλήματα της Τουριστικής Εκπαίδευσης, με αφορμή τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό, αλλά και στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος μιλώντας στη Βουλή.

Στηλίτευσε τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των σχολών, που φτάνει μέχρι το σημείο οι σπουδαστές να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η πρακτική πληρώνεται με μέρος του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Οι εργοδότες βάζουν τους σπουδαστές σε πολύ εξειδικευμένα πόστα χωρίς εποπτεία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. «Δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετατρέπεται σε φτηνά εργατικά χέρια», εξήγησε.

«Πείτε μας, στη Ρόδο, όπου τώρα είναι εκατοντάδες σπουδαστές και κάνουν την πρακτική τους, ποιος θα ελέγξει για να μη συμβεί κάτι σε αυτά τα παιδιά μέσα στις συνθήκες που δουλεύουν; Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού επιθεωρητές Εργασίας που υπάρχουν για όλο το νησί και για όλους τους κλάδους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Αναφερόμενος στην καθιέρωση ορισμένων παροχών προς τους σπουδαστές από το νομοσχέδιο, όπως το πάσο για τις μεταφορές, που αποτελούσε μια χρόνια διεκδίκηση των συλλόγων σπουδαστών, ξεκαθάρισε πως πρέπει να καθορίζεται «ότι θα είναι για όλους και χωρίς προϋποθέσεις».

Αναλύοντας τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στον Τουρισμό, υπογράμμισε ότι από τη μία υπάρχουν τα ρεκόρ κερδών και από την άλλη οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός συνολικά δεν μπορούν να πάνε διακοπές.

«Αυτή είναι η κανονικότητα του συστήματος εκμετάλλευσης, του τουριστικού "θαύματος" που επικαλούνται οι κυβερνήσεις, με 7ήμερη εργασία το πολύ για 6 μήνες, με μισθούς καθηλωμένους στα επίπεδα του 2011, με ταμείο ανεργίας που υπολογίζεται ακόμα με τον μνημονιακό νόμο του 2011, με βάση τον οποίο οι άνεργοι παίρνουν επίδομα μόνο για 3 μήνες και μένουν χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη και μετά», σημείωσε. Η δουλεμπορική εργασία, ακόμα και η παιδική εργασία - πρόσθεσε - εντάσσονται στις άθλιες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η εργοδοσία, η οποία φτάνει στο σημείο να απειλεί τους εργαζόμενους για πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όποιον δεν αντέξει αυτές τις συνθήκες και τολμήσει να παραιτηθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε απίθανα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ κατήγγειλε και μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα που πρόσφατα βγήκε με τίτλο «Δουλεύουν σεζόν για τις βουτιές τους», προκαλώντας την οργή των νέων εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν, την οργή όλης της εργαζόμενης νεολαίας. «Δεν ξέρετε ότι ο μόνος τρόπος να κάνει βουτιές ένας νέος είναι να δουλεύει μέσα στη θάλασσα για να σερβίρει, όπως στο μπιτς μπαρ στη Ρόδο;», είπε. Το άρθρο αναφέρει ότι πάνε να δουλέψουν σεζόν «για να μη στερηθούν τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού», συνέχισε, και έθεσε το ερώτημα: «Ποιες χαρές έχει κάποιος που δουλεύει 6 μήνες χωρίς ρεπό;».

Επεσήμανε ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν βάλει πλάτη για τον εργασιακό μεσαίωνα, προειδοποιώντας πως «όλα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας, ειδικά από τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα της 6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, των 13ωρων, της ζωής - λάστιχο, με χειρότερους όρους από ό,τι δούλευαν οι γονείς τους».

«Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση των νέων εργαζομένων στα σωματεία, για τη βελτίωση των όρων δουλειάς, αλλά κυρίως για να γίνει πεποίθηση όσο γίνεται πιο μαζικά ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας όχι να αυξάνεται αλλά να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, ο λαός να απολαμβάνει διακοπές και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να έχουν σύγχρονα δικαιώματα. Σε όλα αυτά εμπόδιο μπαίνει η καπιταλιστική εξουσία, που για οξυγόνο έχει τα αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε, για να καταλήξει: «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης των εργαζομένων, ξενοδόχος είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Εργοδοτικά εγκλήματα και σκλαβοπάζαρο

Ενα ακόμα προκλητικό νομοσχέδιο, που έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου, είναι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πως αγνοούν προκλητικά ότι οι εργαζόμενοι σε αυτόν τραβούν του Χριστού τα πάθη, οι πολλοί υποφέρουν και οι λίγοι θησαυρίζουν.

«Ενώ τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών στον τουρισμό σπάνε το ένα μετά το άλλο, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να χαρούν διακοπές», όπως λένε και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αλλά και τα επίσημα στοιχεία που αναφέρουν ότι και φέτος λιγότεροι Ελληνες θα κάνουν διακοπές, είπε.

Στην Κρήτη, ο τουρισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια τουρίστες, με ανύπαρκτα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης, με ανεπάρκεια νερού και Ενέργειας, σε απροστάτευτες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες και αποψιλωμένες υπηρεσίες Υγείας, όπως τόνισε.

Ανέδειξε επίσης τα εργοδοτικά εγκλήματα στον τουρισμό, με λιποθυμίες εργαζομένων σε ξενοδοχεία, με μαγείρους που καίγονται, με ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας, με τις επαγγελματικές ασθένειες να θερίζουν, με δεκάδες ντελιβεράδες να χάνουν τη ζωή τους, με πρωτοφανή εντατικοποίηση, με 13 ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό και χαμηλούς μισθούς.

Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης, που από τη μία ετοιμάζει το μεγάλο τουριστικό φαγοπότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη αφήνει τους εργαζόμενους στον τουρισμό μόνο με τρεις μήνες επίδομα. «Ο αποκλεισμός των εποχικά εργαζομένων από το επίδομα ανεργίας είναι απάνθρωπος», σημείωσε, δεν τους το χαρίζει κανείς, το κατάκτησαν με σκληρούς αγώνες και το δικαιούνται. Πρόσθεσε πως πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων, «ούτε βήμα πίσω, καταβολή του επιδόματος σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος των 600 ευρώ αφορολόγητο για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι».

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικών χεριών που καταγράφεται στον τουρισμό και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με σκλαβοπάζαρο από τρίτες χώρες, αντί να αυξήσει τους μισθούς και να βελτιώσει τους όρους εργασίας.

Ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για τους ξεναγούς, καθώς ικανοποιούν το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων να ορίζουν ξεναγό όποιον θέλουν χωρίς πιστοποίηση, και αφήνουν τους ξεναγούς μόνο στα Μουσεία και τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, σημείωσε πως στην ιστοσελίδα του υπ. Τουρισμού υπάρχει διαφήμιση μεγάλου τουριστικού γραφείου για ιδιωτικές ξεναγήσεις, δείχνοντας πού πάει το πράγμα.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για τα ταξί, αφού με υποκλοπή του μεταφορικού τους έργου, νομιμοποιώντας την πειρατεία και κλείνοντας το μάτι στις διάφορες εταιρείες επιβατικών ιδιωτικής χρήσης μετά οδηγού, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά του μεταφορικού έργου στους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σε συνδυασμό με τον προηγούμενο περιβαλλοντοκτόνο και δασοκτόνο νόμο, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, αλλάζοντας χρήσεις γης, συγκεντρώνει τη γη σε λίγα χέρια, στο όνομα του αγροτουρισμού, προβλέπει μαρίνες κατά παραγγελία των ξενοδόχων και επενδύσεις παντού. «Βουνά, θάλασσες, δάση, μνημεία, ναυάγια, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Natura ακόμη και νησιωτικά συμπλέγματα, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ