Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οι νέοι εργαζόμενοι είναι μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα

RIZOSPASTIS

Στα προβλήματα της Τουριστικής Εκπαίδευσης, με αφορμή τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό, αλλά και στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος μιλώντας στη Βουλή.

Στηλίτευσε τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των σχολών, που φτάνει μέχρι το σημείο οι σπουδαστές να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η πρακτική πληρώνεται με μέρος του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Οι εργοδότες βάζουν τους σπουδαστές σε πολύ εξειδικευμένα πόστα χωρίς εποπτεία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. «Δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετατρέπεται σε φτηνά εργατικά χέρια», εξήγησε.

«Πείτε μας, στη Ρόδο, όπου τώρα είναι εκατοντάδες σπουδαστές και κάνουν την πρακτική τους, ποιος θα ελέγξει για να μη συμβεί κάτι σε αυτά τα παιδιά μέσα στις συνθήκες που δουλεύουν; Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού επιθεωρητές Εργασίας που υπάρχουν για όλο το νησί και για όλους τους κλάδους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Αναφερόμενος στην καθιέρωση ορισμένων παροχών προς τους σπουδαστές από το νομοσχέδιο, όπως το πάσο για τις μεταφορές, που αποτελούσε μια χρόνια διεκδίκηση των συλλόγων σπουδαστών, ξεκαθάρισε πως πρέπει να καθορίζεται «ότι θα είναι για όλους και χωρίς προϋποθέσεις».

Αναλύοντας τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στον Τουρισμό, υπογράμμισε ότι από τη μία υπάρχουν τα ρεκόρ κερδών και από την άλλη οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός συνολικά δεν μπορούν να πάνε διακοπές.

«Αυτή είναι η κανονικότητα του συστήματος εκμετάλλευσης, του τουριστικού "θαύματος" που επικαλούνται οι κυβερνήσεις, με 7ήμερη εργασία το πολύ για 6 μήνες, με μισθούς καθηλωμένους στα επίπεδα του 2011, με ταμείο ανεργίας που υπολογίζεται ακόμα με τον μνημονιακό νόμο του 2011, με βάση τον οποίο οι άνεργοι παίρνουν επίδομα μόνο για 3 μήνες και μένουν χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη και μετά», σημείωσε. Η δουλεμπορική εργασία, ακόμα και η παιδική εργασία - πρόσθεσε - εντάσσονται στις άθλιες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η εργοδοσία, η οποία φτάνει στο σημείο να απειλεί τους εργαζόμενους για πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όποιον δεν αντέξει αυτές τις συνθήκες και τολμήσει να παραιτηθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε απίθανα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ κατήγγειλε και μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα που πρόσφατα βγήκε με τίτλο «Δουλεύουν σεζόν για τις βουτιές τους», προκαλώντας την οργή των νέων εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν, την οργή όλης της εργαζόμενης νεολαίας. «Δεν ξέρετε ότι ο μόνος τρόπος να κάνει βουτιές ένας νέος είναι να δουλεύει μέσα στη θάλασσα για να σερβίρει, όπως στο μπιτς μπαρ στη Ρόδο;», είπε. Το άρθρο αναφέρει ότι πάνε να δουλέψουν σεζόν «για να μη στερηθούν τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού», συνέχισε, και έθεσε το ερώτημα: «Ποιες χαρές έχει κάποιος που δουλεύει 6 μήνες χωρίς ρεπό;».

Επεσήμανε ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν βάλει πλάτη για τον εργασιακό μεσαίωνα, προειδοποιώντας πως «όλα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας, ειδικά από τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα της 6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, των 13ωρων, της ζωής - λάστιχο, με χειρότερους όρους από ό,τι δούλευαν οι γονείς τους».

«Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση των νέων εργαζομένων στα σωματεία, για τη βελτίωση των όρων δουλειάς, αλλά κυρίως για να γίνει πεποίθηση όσο γίνεται πιο μαζικά ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας όχι να αυξάνεται αλλά να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, ο λαός να απολαμβάνει διακοπές και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να έχουν σύγχρονα δικαιώματα. Σε όλα αυτά εμπόδιο μπαίνει η καπιταλιστική εξουσία, που για οξυγόνο έχει τα αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε, για να καταλήξει: «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης των εργαζομένων, ξενοδόχος είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή συνεδρίαση με επιχειρησιακά σωματεία για την οργάνωση του αγώνα (2024-09-10 00:00:00.0)
Εφταήμερη δουλειά θέλουν οι ξενοδόχοι - Αγωνιστική απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι (2024-07-13 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ! (2023-05-10 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση «χτυπάει κόκκινο» στη «ναυαρχίδα» του τουρισμού (2019-08-17 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν (2019-05-30 00:00:00.0)
Η κρίση όχημα για «κινεζοποίηση» μισθών (2013-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ