Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Μνημείο «φωτογραφικών» διατάξεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Εχθρικό για τους εργαζόμενους στον κλάδο και τις ανάγκες του λαού για διακοπές

INTIME NEWS

Τον σκοπό του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που στην ουσία είναι προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και ενάντια στην ανάγκη του λαού για φτηνές διακοπές και ξεκούραση, ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του εν λόγω σχεδίου νόμου.

Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έρχεται να «λύσει τα χέρια» στους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και να ξεπεράσουν προβλήματα «πολεοδομικά, αδειοδοτικά, χωροθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης που δημιουργούν εμπόδια ή καθυστερήσεις στις επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, με έμφαση στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών (ιατρικού, spa, οινοτουρισμού, αλιευτικού τουρισμού)», ενώ πρόσθεσε ότι εντάσσονται και ρυθμίσεις σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση και τον «εκσυγχρονισμό του πλαισίου ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων».

Στην ομιλία του στάθηκε και σε μια σειρά «φωτογραφικές» διατάξεις που με το πρόσχημα της «βιώσιμης ανάπτυξης» έρχονται να νομιμοποιήσουν πολεοδομικές παραβάσεις και χωροθετήσεις, αλλά και να συμβάλουν στην εκταμίευση 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθούν ως «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Μερικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι ρυθμίσεις για τα κάμπινγκ, τα οποία επιλέγουν τα λαϊκά νοικοκυριά για φτηνές διακοπές και που δρομολογείται η αξιοποίησή τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μετατραπούν σε κάμπινγκ πολυτελούς διαβίωσης, ή για τις μαρίνες, για να μπορούν να τοποθετούνται πλωτές εξέδρες, αλλά και για τα οινοποιεία, όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα ίδρυσης ξενοδοχείων.

Τσιμέντο μέχρι και στον βυθό!

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Χρ. Κατσώτη στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να χτίζει μέχρι και στον βυθό ο επενδυτής. «Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην παραχωρήσετε για επιχειρηματική δράση», τόνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τις νομοθετικές της ρυθμίσεις ενσωματώνει προνόμια και κίνητρα που επιτρέπουν εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον ιατρικό τουρισμό και τις ιαματικές πηγές, σημείωσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας μέσα από την αξιοποίηση «βασικών αναγκών», και μάλιστα εν μέσω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία. Τόνισε ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν φυσικό πλούτο και πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία, όχι προϊόν επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των συνταξιούχων για επαναφορά των επιδομάτων λουτροθεραπείας με πλήρη κάλυψη του κόστους μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, και επανένταξη όλων των ασθενειών που έχουν περικοπεί τα προηγούμενα χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις στην Τουριστική Εκπαίδευση, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αλλάζει σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση τον ορισμό των ξεναγών, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για φτηνότερες υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν έχουν την ιδιότητα του ξεναγού και περιορίζει την επαγγελματική δράση των ξεναγών, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ υιοθετεί τις προτάσεις των εκπροσώπων των ξεναγών. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στη χτεσινή απεργία των ξεναγών, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις τους.

Η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να πάει διακοπές

«Το κίνητρο της μορφής οργάνωσης του ίδιου του συστήματος είναι το κέρδος και ο πλουτισμός. Αυτό εμποδίζει την πλειοψηφία του λαού να κάνει διακοπές, αναψυχή, τουρισμό», εξήγησε, περιγράφοντας τη δυσκολία των εργαζομένων και του λαού να ξεκουραστούν για κάποιες μέρες, λόγω των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και διοδίων, και ανέδειξε την αντίληψη του ΚΚΕ για τις διακοπές που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός, οι οποίες είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως είπε.

Μιλώντας για τις «ουδέτερες έννοιες» της «βιωσιμότητας» και της «ανθεκτικότητας» υπογράμμισε ότι για το κεφάλαιο σημαίνουν περισσότερα κέρδη στο μέλλον, ενώ στάθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, όπως το κακό ωράριο, οι χαμηλές αποδοχές, η «ευέλικτη» εργασία, η δήθεν πρακτική άσκηση με εξοντωτική δουλειά των σπουδαστών, οι σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες κ.λπ.

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αποτελεί «αντικίνητρο», ο Χρ. Κατσώτης εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στην πρόταση των συνδικάτων για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία, ενώ τόνισε πως δεν διασφαλίζεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε δαπάνες για κατοικίες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής αφιλοκερδώς, καθώς «είναι παραπάνω από βέβαιο ότι μετά την εποχική εργασία αυτές οι κατοικίες θα είναι για επιχειρηματική δράση».

Ανέδειξε ακόμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει να ρημάζουν τουριστικά εκπαιδευτήρια και οικοτροφεία, προκειμένου να απαξιωθούν και να παραχωρηθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας τη στόχευση η εκπαίδευση να γίνεται μέσα στις τουριστικές επιχειρήσεις και έτσι να εξασφαλίζεται και φτηνή εργασία για τη δήθεν πρακτική άσκηση των σπουδαστών.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τις δαπάνες κατασκηνώσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού, ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί, και δήλωσε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν σήμερα οι ξεναγοί (2024-07-11 00:00:00.0)
Νέα προκλητικά προνόμια για τα τουριστικά μονοπώλια (2024-07-03 00:00:00.0)
«Δίνουν ρέστα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση της κερδοφορίας των «μεγάλων» (2022-01-04 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για την προστασία των εποχικών εργαζομένων (2020-07-29 00:00:00.0)
Ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων μέσω Προγράμματος Τουριστικής Προβολής (2016-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ