Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτικός διάδρομος από την Ελευσίνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη!

Οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν, στο περιθώριο της Συνόδου, Επιστολή Προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας («Harmonized Military Mobility Corridor»).

Είναι συνέχεια της υπογραφής, πέρυσι τον Οκτώβρη, «Επιστολής Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας» - στην Ελλάδα αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει έως Αλεξανδρούπολη και από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που παρέταξαν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Με την υπογραφή της νέας LoI για τη «στρατιωτική κινητικότητα» οι τρεις κυβερνήσεις εκφράζουν το «ενδιαφέρον» τους «για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ». Η LoI άλλωστε αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

«Η εν λόγω υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων», τονίζεται από το υπουργείο Αμυνας, όπως και ότι «συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», αποσιωπώντας βέβαια ότι η περιοχή στοχοποιείται από άλλα κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ