Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός με προσανατολισμό τις μπίζνες των κολοσσών

Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τουριστική ανάπτυξη με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, στους εργαζόμενους του τουρισμού, στον λαό συνολικά αλλά και στο περιβάλλον και τη χώρα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σημείωσε πως στις αρνητικές επιπτώσεις είναι η μεγέθυνση και η συγκέντρωση του τουριστικού τομέα, σε όλο και λιγότερα χέρια, με τα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία, τα τελευταία 25 χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά 953%. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία στη χώρα μας, το 2000 ήταν 83 και το 2023 έγιναν 792, με τα 462 να έχουν κατασκευαστεί στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Υπογράμμισε ότι αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία ανήκουν σε αλυσίδες, που ελέγχονται από tour operators και παγκόσμιους κολοσσούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τον όμιλο Tui, που έχει στην κατοχή του 400 ξενοδοχεία, 16 κρουαζιερόπλοια, έναν αεροπορικό στόλο με 130 αεροσκάφη για μικρές και μεγάλες πτήσεις και 1.200 ταξιδιωτικά γραφεία, μετακινώντας τη σεζόν, εκατομμύρια τουρίστες. «Αυτοί καθορίζουν πού θα πάνε τα εκατομμύρια των τουριστών ανά τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σύστημα εντάσσεται και το «βραχιολάκι» που συγκεντρώνει την κατανάλωση των τουριστών σε συγκεκριμένα μονοπώλια, οδηγώντας τις μικρές επιχειρήσεις να συσσωρεύουν χρέη και τα κέρδη να καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων στον τουρισμό. «Εάν όλα ήταν καλά, και οι νέοι πήγαιναν να δουλέψουν σεζόν για ν΄απολαύσουν τα μπάνια τους, τότε γιατί υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε ότι η δουλειά στη σεζόν είναι 8 ώρες ημερησίως με δύο επιπλέον ώρες απλήρωτη υπερωρία, χωρίς ρεπό και ένσημα, με πλήρη εντατικοποίηση, χωρίς ξεκούραση, με μαύρη εργασία με ηλικιακό και σεξιστικό ρατσισμό. Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, οι εργαζόμενοι μένουν σε κοντέινερς ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι, να πολλαπλασιάζονται τα εργοδοτικά εγκλήματα και η εργοδοτική ασυδοσία να χτυπά κόκκινο. Εφερε ως παράδειγμα τη Ζάκυνθο, όπου υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Οσον αφορά τη μαθητεία, σημείωσε πως είναι υποπληρωμένη, τζάμπα εργασία για τους εργοδότες που βάζουν τους σπουδαστές σε θέσεις μονίμων εργαζομένων, ενώ γίνεται και εισαγωγή μαθητευόμενων από άλλες χώρες, λόγω των διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Μία ακόμα αρνητική επίπτωση είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, με το μεγάλο κεφάλαιο να επιδιώκει επενδύσεις σε κερδοφόρους τομείς, να υπάρχει σπατάλη πόρων και ανισόμετρη ανάπτυξη, αναρχία στη χωροθέτηση, με υπερσυγκέντρωση της δραστηριότητας στους τουριστικούς προορισμούς.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και υπενθύμισε ότι τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για συνδυασμένα τουριστικά καταλύματα, πρώτος τον είχε φέρει ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αποδεικνύοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κάθε επενδυτή.

Ο Ν. Καραθανασόπους αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των τιμών των προϊόντων που παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές, πλήττοντας τους μόνιμους κατοίκους καθώς και στα πανάκριβα ενοίκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ