ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Η Κίνα αποκαλύπτει διπλωματικές αμερικανικές... πονηριές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες μέρες έχουν έντονα το χαρακτήρα μίας σκληρής μάχης στο πεδίο της διπλωματίας, με βασικούς αντίπαλους τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι πρώτες, επιχείρησαν να "νομιμοποιήσουν" το χαρακτήρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών, να κλείσουν "ανοιχτά παράθυρα" που θα μπορούσαν στο μέλλον να τις στήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την ευθύνη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και να περάσουν έμμεσα - αλλά ανεπιτυχώς! - μία φόρμουλα για το μελλοντικό χαρακτήρα και το βασικό σχεδιασμό των "πολιτικών λύσεων" στη Γιουγκοσλαβία μέσω του "Δούρειου Ιππου" που λέγεται "ανακοίνωση γενικών αρχών της Ομάδας των Οκτώ". Η Κίνα, με διπλωματική μαεστρία και επιδέξιους ελιγμούς, φάνηκε να κερδίζει τη μάχη στα σημεία. Ομως, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών στην έδρα του ΟΗΕ φαίνεται πως θα έχει "μέλλον", ακόμη και εάν μετά από κάποιους "συμβιβασμούς" λεπτών ισορροπιών βρουν λύση τα δύο διαφιλονικούμενα ζητήματα: Αφ' ενός, η έκδοση ανακοίνωσης για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, αφ' ετέρου, η ψήφιση προσχεδίου απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Κόσσοβο.

Τα "διπλωματικά" ξίφη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα διασταυρώθηκαν αρκετές φορές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από την αποτυχία κατάληξης σε κάποια συμφωνία στη συνεδρίαση της προπερασμένης νύχτας, συζήτησε το πρωί δύο κείμενα, δηλαδή την ανακοίνωση για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και το κείμενο που προώθησε η Γκάμπια για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Κόσσοβο.

Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ, έχει τις τελευταίες μέρες καταστήσει σαφές πως για την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης του ΟΗΕ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στο Κόσσοβο προαπαιτείται η άμεση παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Η Κίνα από την αρχή είχε κυκλοφορήσει κείμενο σε σχέση με την καταδίκη του βομβαρδισμού της πρεσβείας της στο Βελιγράδι, με τη σημείωση πως "τα μέλη του ΣΑ θλίβονται πολύ για το βομβαρδισμό".

Το μόνο σημείο στο οποίο "υποχώρησε" το Πεκίνο ήταν να αφαιρέσει την αρχική αναφορά "σε βομβαρδισμό που ουσιαστικά συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου απαιτείται η διενέργεια έρευνας από τα Ηνωμένα Εθνη". Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στο τελικό κείμενο η Κίνα εμφανίζεται να συγκαταβαίνει σε μία φράση που αναφέρεται "στην έναρξη έρευνας από το ΝΑΤΟ με την προσδοκία των αποτελεσμάτων".

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν τη λέξη "θλίβονται" σε "λυπούνται" ή "εκφράζουν ανησυχία". Ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ φαίνεται πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτή την απαίτηση, σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου διπλωματικού αξιωματούχου της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Το ίδιο λέγεται πως αναγκάστηκε να κάνει και για το χαρακτηρισμό του βομβαρδισμού σε "λάθος"!

Αυτό το πέτυχε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Κιν Χουασούν, που τόνισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να αναγνωρίσει το βομβαρδισμό της πρεσβείας σαν "λάθος", μιας που ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Επέμεινε μάλιστα πως το Πεκίνο έκανε ήδη σημαντικές αλλαγές, τονίζοντας πως η κινεζική κυβέρνηση "θα ήταν σοκαρισμένη" εάν δε γίνει αποδεχτό το ρήμα "θρηνώ" στην ανακοίνωση του ΣΑ για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στις 7 Μάη από το ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα ΕΘνη, Σεργκέι Λαβρόφ,υποστήριξε ενθέρμως την κινεζική εκδοχή για την παραπάνω ανακοίνωση, λέγοντας πως είναι "αδύνατον να χαρακτηριστεί ο βομβαρδισμός σαν σφάλμα όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα"! "Η Κίνα πρέπει να πάρει δικαιοσύνη από το Συμβούλιο Ασφαλείας" τόνισε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα για την κατά το Πεκίνο έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΑ.

Οσον αφορά δε, την έκδοση ανακοίνωσης που προωθούσε ο πρεσβευτής της Γκαμπόν, που αυτή την περίοδο προεδρεύει του ΣΑ, το Πεκίνο απαίτησε την εξαίρεση φράσης που ζητούσε την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κόσσοβο εντός του πλαισίου των γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" με το αυτονόητο επιχείρημα πως οι γενικές αρχές αυτής της ομάδας δε συζητήθηκαν στα Ηνωμένα ΕΘνη. Η νέα φράση σ' αυτό την ανακοίνωση περί ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρει "πως η ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί εν απουσία μίας πολιτικής λύσης για την κρίση"! Οσο για τη φράση που παρέπεμπε στις αρχές της "Ομάδας των Οκτώ", αυτή λέγεται πως αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει πως "όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης", ζητώντας να γίνει "άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δράσεων".

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Λι Πενγκ: "Δεν κάνουμε παζάρια με τις αρχές μας! "

Ο Λι Πενγκ αποστόμωσε όσους διατείνονται πως το Πεκίνο αντιδρά στο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας για να επισπεύσει την είσοδο της χώρας στον ΠΟΕ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Ακουσα ορισμένους στο εξωτερικό να λένε πως ο στόχος της Κίνας δεν είναι η τιμωρία των υπευθύνων του βομβαρδισμού (της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι) αλλά η ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου... Αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις περιφρονούν τους Κινέζους. Η Κίνα δεν εμπορεύεται τις αρχές της!". Μ' αυτή τη σαφή - και σκληρή... - δήλωση ο Λι Πενγκ,υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΚ, επιχείρησε να "αποστομώσει" τις φήμες περί σινικών... "παζαριών" με αντίτιμο την είσοδο του Πεκίνου στους κόλπους του ΠΟΕ. Την την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Κίνα διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους, κυρίως στο πεδίο της διπλωματίας, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Μπιλ Κλίντον και τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιάνγκ Ζεμίν.

Ο Λι Πενγκ εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά των ΗΠΑ τονίζοντας ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας δείχνει "την υποκρισία τους όταν υπεραμύνονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Πάντως, λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ζου Ροντζί και ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν είχαν αναφερθεί στη διατήρηση της πολιτικής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Τζο Λόκχαρντ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε στην 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον - Ζεμίν χαρακτηρίζοντάς την "εποικοδομητική". Ανέφερε πως ο Κλίντον εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια" στον Κινέζο ομόλογό του, σχετικά με "το τραγικό δυστύχημα της περασμένης βδομάδας".

Ομως, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Κλίντον και Ζεμίν δεν έγινε παρά μετά από ορισμένες ενέργειες του πρώτου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τουΕθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Λίβι, προ της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Κλίντον είχε σύντομη συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας Λι Ζαοζίνγκ και υπέγραψε σε ειδικό βιβλίο συλλυπητηρίων για να εκφράσει τη λύπη του για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας.Ο Λίβι είπε πως η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε το Πεκίνο πως θα διενεργήσουν ενδελεχή έρευνα και θα πληροφορήσουν τον κινεζικό λαό για τα αποτελέσματα. Μόνον μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο Κινέζος Πρόεδρος δέχτηκε να ακροαστεί τηλεφωνικώς τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ...

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ήραν την ταξιδιωτική οδηγία κατά της Κίνας, θεωρώντας ότι η ασιατική χώρα είναι και πάλι ασφαλής για Αμερικανούς επισκέπτες, μετά τη λήξη των αντιαμερικανικών και αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων της περασμένης βδομάδας.

Σημαντική εξέλιξη εκδηλώθηκε χτες στη Γερουσία των ΗΠΑ όταν 30 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) κάλεσαν την κυβέρνηση Κλίντον να μην προβάλλει εμπόδια στην είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ, επισημαίνοντας πως "παρά τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι κρίσιμο να εστιάσουμε την προσοχή μας σ' αυτό που είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ"... Του "κινήματος" των 30 γερουσιαστών ηγείται ο Δημοκρατικός Μαξ Μπάουκους.

ΡΩΣΙΑ
Η διπλωματία σε εξέλιξη αλλά θα αναθεωρηθεί το στρατιωτικό δόγμα...

ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Αν και η ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία αποδίδει καρπούς και παρά το γεγονός πως η Μόσχα δεν έχει σχέδια για στρατιωτική εμπλοκή στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το στρατιωτικό δόγμα της χώρας εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Αυτή η επισήμανση - προειδοποίηση έγινε χτες από τον εκτελώντα χρέη υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

Ο Σεργκέγιεφ ανακοίνωσε επίσης ότι προσεχώς η Ρωσία θα πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια γυμνάσια των τελευταίων ετών, προσθέτοντας πως "δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση για αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας σε σχέση με τη βαλκανική κρίση"...

Στο πλαίσιο των "μεταρρυθμίσεων" στο στράτευμα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μειωθεί σε περίπου 1,2 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή η χώρα δεν μπορεί να διατηρεί περισσότερους. Οι παρατηρήσεις του Σεργκέγιεφ δε σχετίζονται με τα στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας υπολογίζουν σε περίπου 300.000.

Αξίζει να παρατηρηθεί το γεγονός πως ο Σεργκέγιεφ δε διευκρίνισε σε τι συνίσταται η "καρποφόρηση" των ρωσικών διπλωματικών προσπαθειών αναφορικά με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία! Επιπλέον, δεν έγινε και χτες γνωστό κατιτί το νεότερο από τις τελευταίες επαφές του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

"Δεν υποχωρούμε διπλωματικά. Αντιθέτως, σκληραίνουμε τη στάση μας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τσερνομίρντιν ισχυριζόμενος πως προσπαθεί να πείσει τους δυτικούς ηγέτες πως "πάνω από όλα πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί". Η δήλωση αυτή έγινε μετά την επιστροφή του Τσερνομίρντιν στη Μόσχα από το Ελσίνκι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Ατισαάρι, που λέγεται πως προορίζεται για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Γιουγκοσλαβικό. Φημολογείται, μάλιστα, πως αυτό το σκοπό είχε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Φινλανδό Πρόεδρο.

Εικόνα παντελούς καταστροφής
Παντού συντρίμια...

Παντού συντρίμμια...

Πολτό απο ανθρώπινα μέλη αφησαν οι βόμβες της διασποράς

Πολτό από ανθρώπινα μέλη άφησαν οι βόμβες διασποράς

Σκόρπισαν την φρίκη

Σκόρπισαν τη φρίκη

"Ο λαός να απαιτήσει απεμπλοκή από το βρώμικο πόλεμο"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα ΝΑΤΟική σφαγή στο χωριό Κορίσα

Το νέο αποτρόπαιο έγκλημα του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σφαγή τουλάχιστον 100 αμάχων στο χωριό Κορίσα, στέλνει για πολλοστή φορά στη χώρα μας ένα μήνυμα: ο λαός να ξεσηκωθεί κατά των εγκληματιών του ΝΑΤΟ και των στηριγμάτων του. Να καταδικάσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Να απαιτήσει την άμεση απεμπλοκή της χώρας από αυτόν το βρώμικο πόλεμο.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Εκκληση της κυβέρνησης στον ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό των επιδρομών!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκκληση στα Ηνωμένα Εθνη για άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας απηύθυνε χτες η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, στη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης υπό τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, η ομοσπονδιακή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει, σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, να σταματήσουν χωρίς αποφάσεις με διφορούμενα και αμέσως την επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας!". Ο ΟΗΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, "πρέπει επιτέλους να αναλάβει το ρόλο του και να διασφαλίσει την επιστροφή στην ειρήνη... έτσι ώστε τα ανοιχτά ζητήματα που συνδέονται με το Κόσσοβο να διευθετηθούν με ειρηνικό τρόπο, με ειρηνικά μέσα, κάτι στο οποίο η χώρα μας είναι προσηλωμένη χωρίς επιφυλάξεις". Σημειώνεται πως ο "πόλεμος στη χώρα περιορίζεται αποκλειστικά σε βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ κατά των αμάχων" και ότι "η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι ο τερματισμός των βομβαρδισμών θα σημάνει και την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης".

Μάλιστα, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εκτίμησε πως ο "προφανής στόχος του ΝΑΤΟ είναι να εμποδίσει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ