ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
"Μέχρι νεωτέρας" οι δολοφονικές επιδρομές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με αμείωτο ρυθμό και ένταση συνεχίζονταν, χτες, οι αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ για τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δίνει λίγες και καλά ελεγχόμενες πληροφορίες, οι οποίες μιλούν για "ικανοποιητική έκβαση των επιδρομών" και για συνέχισή τους, "μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της ιρακινής ικανότητας παραγωγής όπλων". Ενώ άρχιζε η συζήτηση στο Κογκρέσο για την καθαίρεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, εντεινόταν η διπλωματική αντιπαράθεση Μόσχας και Ουάσιγκτον, η οποία, όπως προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές, μάλλον δε θα ξεπεράσει τα όρια ενός, περιορισμένου περιεχομένου, λεκτικού διαξιφισμού.

Αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνιζαν και χτες τη Βαγδάτη αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, οπότε άρχισε η τρίτη επιδρομή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στα πλαίσια της "Αλεπούς της Ερήμου". Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και τα ιρακινά αντιαεροπορικά τέθηκαν σε λειτουργία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσης του τελευταίου μηνύματος του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Ιρακινός Πρόεδρος εξήρε τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και την "αυτοθυσία που επιδεικνύουν" και κάλεσε εκ νέου τους Ιρακινούς να αντισταθούν μέχρι τέλους "στις επιθέσεις των εχθρών του αραβικού έθνους και του Θεού" και να μην υποχωρήσουν μέχρι την τελική νίκη.

Λίγο νωρίτερα δηλώσεις είχε κάνει και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, τονίζοντας ότι"έχει πληγεί ό,τι είναι πολυτιμότερο για τον ιρακινό λαό". Σύμφωνα με τον Ταρέκ Αζίζ, από τις επιδρομές έχουν πληγεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα γραφεία της μυστικής αστυνομίας, τα περισσότερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, το διυλιστήριο της πόλης Βασόρα, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας, αλλά και πολλοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί αναμεταδότες, για τους οποίους αναρωτήθηκε, αν αποτελούν χώρους κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής. Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας Ομέντ Μεντχάτ Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι επισήμως έχουν καταγραφεί 25 νεκροί και, περίπου, 75 τραυματίες, αν και υπάρχουν φήμες για πολύ περισσότερα θύματα, οι οποίες, όμως, δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Την εικόνα της ιρακινής πρωτεύουσας που μετέφερε ο Ταρέκ Αζίζ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση "Καρίτας", που έχει απεσταλμένους στην ιρακινή πρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι από τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς έχουν πληγεί, κυρίως, τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να λειτουργήσουν μόνο δύο, ενώ καταγγέλλεται ότι στόχος των επιδρομών ήταν, κυρίως, οι κατοικημένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Σταθερά κυνική η Ουάσιγκτον

Με λακωνικότητα και τη γνωστή κυνικότητα, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Χιουγκ Σέλτον. Ο Κοέν τόνισε ότι οι επιδρομές συνεχίζονται κανονικά, παρότι παραδέχτηκε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις συνάντησαν ελάχιστη αντίδραση. Γνωστοποίησε ότι οι στόχοι της τρίτης επιδρομής, που μόλις είχε αρχίσει, είχαν διευρυνθεί και περιλάμβαναν και πολλούς ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ εκτίμησε ότι οι επιδρομές των προηγούμενων ημερών είχαν αρκετά μεγάλη επιτυχία, καθώς αχρήστευσαν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα 19 από τα 27 ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα. Οσο για τις απώλειες, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία ανάμεσα στις γραμμές των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο Χιουγκ Σέλτον εμφανίστηκε λακωνικότατος, δηλώνοντας μόνο ότι "δεν πήγαν όλα όπως ακριβώς τα σχεδιάσαμε". Λακωνικός εμφανίστηκε και ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Σάντι Μπέργκερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι "οι επιδρομές προφανώς θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, παρά το γεγονός ότι αρχίζει το Ραμαζάνι, διότι είναι σαφές ότι δε βρισκόμαστε σε αυτόματη διαδικασία".

Ανάλογες ενημερωτικές δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ενώ ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποδύθηκε σε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, προκειμένου να εκμαιεύσει μια θετικότερη δημόσια στάση απέναντι στην "αλεπού της Ερήμου".

"Βρυχάται" η Μόσχα

Εγρήγορση και κινητικότητα επικρατεί στη Μόσχα, της οποίας η πολιτική σκηνή εμφανίζεται, μετά από πολύ καιρό, ενωμένη συμφωνώντας στην καταδίκη των αμερικανικών ενεργειών. Οξύνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, η Μόσχα ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και επιβεβαίωσε τις φήμες ότι τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας όλες οι ένοπλες δυνάμεις της. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέφυγε να συνομιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα ο Μπιλ Κλίντον να του αποστείλει επείγουσα επιστολή, στην οποία, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζεται η επιθυμία "η πρόσκαιρη διαφωνία σχετικά με το θέμα του Ιράκ να μην επηρεάσει τις καλές αμερικανο-ρωσικές σχέσεις".

Η Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε ομόφωνα πρόταση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να άρει μονομερώς τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ και να αποκαταστήσει την εμπορική και οικονομική συνεργασία με τη Βαγδάτη. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος συνομίλησε με την Ολμπράιτ, σε συνέντευξή του στο CNN, κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία "να επανεκτιμήσουν τη στάση τους και να σταματήσουν άμεσα τις επιδρομές" και διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα διαμορφώσει την τακτική της ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι απίθανο να πληγούν οι σχέσεις της με τη Δύση. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ εκτίμησε ότι απειλούνται οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "ίσως θα πρέπει να ξεχαστεί η Συμφωνία ΣΤΑΡΤ - 2" για κατάργηση των αμερικανο-ρωσικών πυρηνικών.

Εντούτοις, παρά τις εντονότατες αυτές αντιδράσεις, θεωρούνταν βέβαιο ότι η Μόσχα δε "θα τεντώσει περαιτέρω το σχοινί", καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση είναι, σήμερα, κάτι παραπάνω από απαραίτητες, δεδομένης της τραγικής οικονομικής της κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρωσικής τακτικής- έντονες λεκτικές διαμαρτυρίες, καμία πράξη - είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Γιακούσιν, ο οποίος τόνισε ότι οι επιδρομές είναι πράγματι απαράδεκτες, όμως αυτό δε θα οδηγήσει σε διακοπή των σχέσεων με τη Δύση.

Υποτονικές σιβυλλικές "επικρίσεις"

Την καταδίκη και την οργή τους εξέφρασαν, σχεδόν, όλες οι αραβικές κυβερνήσεις, ζητώντας τον τερματισμό των επιδρομών, με εξαίρεση το Κουβέιτ, του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών Σέικ Σαμπάχ αλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "πρόκειται για ένα ζήτημα ανάμεσα στο Ιράκ και τις ΗΠΑ". Εντούτοις, όλες οι αραβικές κυβερνήσεις απέφυγαν το έντονο ύφος και προσπάθησαν να ισορροπήσουν την κατάσταση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της κρίσης στην ιρακινή ηγεσία. "Επικίνδυνο προηγούμενο για όλη την ανθρωπότητα", χαρακτήρισε τις εξελίξεις και η Κίνα.

Πολύ πιο μεσοβέζικη στάση τήρησαν και χτες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε τη "λύπη του γιατί έγινε αναγκαία η επέμβαση" και ζήτησε την άρση των επιδρομών για να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε ότι "οι επιδρομές δε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα", ενώ την ευρηματικότερη, ίσως, δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος υπογράμμισε ότι "οι επιδρομές ήταν αναπόφευκτες, αλλά όχι αναγκαίες".

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο καλεί τον "εδώ και καιρό βασανιζόμενο ιρακινό λαό, που είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα, τόσο των αμερικανικών επιθετικών επιχειρήσεων και της τυχοδιωκτικής και εγκληματικής πολιτικής του Σαντάμ Χουσεϊν, να παραμείνει ενωμένος και να υπερασπίσει τα συμφέροντά του", ενώ απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες να ασκήσουν πιέσεις για άμεσο τερματισμό των επιδρομών και επίλυση της κρίσης ειρηνικά. Τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές καταδίκασαν απερίφραστα, με ανακοινώσεις τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, το Συριακό ΚΚ, το Πορτογαλικό ΚΚ, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) της Γερμανίας, το ΚΚ Αργεντινής.

"Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο"
  • Φουσκώνει το ποτάμι των αντιδράσεων στις ΗΠΑ
  • Διαδηλώσεις διαμαρτυρίες σε όλο τον πλανήτη

Οσο οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται, όσο οι κυβερνήσεις κωφεύουν, όσο οι κυβερνήσεις συναινούν, είτε με την υποστήριξή τους είτε με την ξεψυχισμένη καταδίκη τους, στις εγκληματικές αυτές δραστηριότητες, οι λαοί δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και να αντισταθούν στα πολεμικά σχέδιά τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, που φαίνεται ότι δε χωρούν στις "στατιστικές" και τις "δημοσκοπήσεις" που διεξάγονται συνεχώς από τα αμερικανικά ΜΜΕ, προκειμένου να δείξουν ότι ο αμερικανικός λαός στηρίζει και επικροτεί την αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση της χώρας του, διαδήλωσαν την απέχθειά, τον αποτροπιασμό τους και την καταδίκη τους για τις πολεμικές ιαχές της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για τρίτη μέρα, σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον από το πρωί διαδηλωτές, που απαιτούσαν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, είχαν περικυκλώσει το Λευκό Οίκο. Στη Νέα Υόρκη για δεύτερη μέρα διαδηλωτές κατέκλυσαν την Τάιμς Σκουέρ με τύμπανα, σφυρίχτρες και μαυροντυμένοι διαδηλωτές με μάσκες και κρατώντας ομοιώματα μικρών παιδιών βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και απαίτησαν "Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο". Η οργανωτική επιτροπή, που αποτελείται από προοδευτικές οργανώσεις και συνδικάτα, θα συνεχίσει όσο συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί, καθημερινά την ίδια ώρα (4.30 μμ) στον ίδιο τόπο. Διαδηλώσεις έγιναν όμως και στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, στις πόλεις Λος Αντζελες,Σαν Ντιέγκο και στο Σαν Φραντζίσκο,όπως και στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Επίσης, στη Βοστόνη,στο Σικάγο,στο Οστιν της Πολιτείας του Τέξας, στο Σιάτλ και στο Πόρτλαντ αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε περίπου τριάντα Πολιτείες. Σήμερα Σάββατο, που ανακηρύχτηκε μέρα κατά του πολέμου, σχεδιάζονται μαζικά συλλαλητήρια με κύριες αιχμές τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φραντζίσκο.

Στην Ευρώπη

Στη γηραιά ήπειρο πολλές διαδηλώσεις έγιναν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με κύρια αιχμή όμως στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.Από το πρωί μόνιμη ήταν η παρουσία των διαδηλωτών έξω από το Φόρεϊν Οφις, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το απόγευμα έγινε μεγάλο συλλαλητήριο. Βρετανοί αλλά και αραβικής καταγωγής μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια και της κυβέρνησής τους να πνίξει στο αίμα το Ιράκ προκειμένου να επιτευχθούν τα μακρόπνοα σχέδιά της. Οι Βρετανοί έχουν προγραμματίσει και πάλι διαδηλώσεις σήμερα το μεσημέρι στο ίδιο σημείο.

Στο Οσλο εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν το πολικό κρύο για δεύτερη μέρα και διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία κατά των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων, που πλήττουν τους αθώους Ιρακινούς πολίτες. Οι προοδευτικές οργανώσεις και τα αριστερά κόμματα έχουν ολόκληρο πρόγραμμα καθημερινών κινητοποιήσεων όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ενώ το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Μπέργκεν.

Αμέτρητοι ήταν και πάλι οι Ρώσοι που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας διαδηλώνοντας κατά των γκανγκστερικών επιδρομών.

Στη Χάγη,εκατοντάδες πολίτες και Ιρακινοί διαδήλωσαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία διαδηλώνοντας κατά των ληστρικών επιθέσεων, όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει... με το σκεπτικό ότι "δεν είχαν την άδεια να διαδηλώσουν".

Στην Κοπεγχάγη,η ισχυρή αστυνομική παρουσία δημιούργησε έναν κλοιό της αμερικανικής πρεσβείας στη Δανία, προστατεύοντάς την... από τους πολυάριθμους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τους φονικούς βομβαρδισμούς.

Αραβικός κόσμος

Πιο έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες ανάμεσα στους κατοίκους των αραβικών χωρών που γειτνιάζουν με το Ιράκ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι επικρατέστερο.

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις, τόσο με την παλαιστινιακή Αστυνομία όσο και με τα ισραηλινά στρατεύματα, δεν έλειψαν από τις συνήθως μαχητικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων.Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οξύτατη αντίθεσή τους στην αμερικανο-βρετανική επίθεση, ενώ έκαψαν αμερικανικές σημαίες που ήταν κρεμασμένες ακόμα σε πολλά κτίρια ως "ανάμνηση" της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πικετοφορία κατά των βομβαρδισμών πραγματοποίησαν και Ισραηλινοί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν στην Ιορδανία,στη Συρία,στην Αίγυπτο αλλά και λίγο μακρύτερα, στο Πακιστάν,στην Ινδία,στο Μπαγκλαντές και στη Μαλαισία.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Οι Ιάπωνες πολίτες που έχουν δοκιμάσει την πικρή γεύση ενός αμερικανικού βομβαρδισμού και σε αντίθεση με την κυβέρνησή τους, που υποστηρίζει ανοιχτά και υπερθεματίζει τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς, διαδήλωσαν την καταδίκη τους και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο.Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στην πολύπαθη Χιροσίμα.Ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν τις άνανδρες επιθέσεις αλλά και την προκλητική υποστήριξη της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ - Βρετανία στην πρωτεύουσα Καμπέρα αλλά και στο Σίδνεϊ,τη Μελβούρνη,το Μπρισμπέιν και πολλές μικρότερες πόλεις. Ανάλογο ήταν το κλίμα που επικράτησε και στη Νέα Ζηλανδία,ενώ και στις δύο χώρες οι διαδηλωτές έδωσαν υπόσχεση ότι όσο οι βομβαρδισμοί θα συνεχίζονται τόσο εκείνοι θα δυναμώνουν την αντίθεσή τους, δίνοντας καθημερινό ραντεβού. Ακριβώς τις ίδιες προθέσεις έχουν και οι Καναδοί πολίτες, που πήραν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στις δύο άκρες της απέραντες χώρας, στο Τορόντο και στο Βανκούβερ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της υποτέλειας και της διγλωσσίας

H κυβέρνηση, αφού με την απαράδεκτη προχτεσινή της δήλωση τάχτηκε στο πλευρό του αμερικανοβρετανικού άξονα και της γκαγκστερικής του επίθεσης κατά του Ιράκ, από χτες άρχισε την προσπάθεια να "στρογγυλέψει" τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από μεμονωμένα πρόσωπα, που ως μέλη της κυβέρνησης "γλείφουν" τους Αμερικανοβρετανούς τρομοκράτες, ενώ ως πρόσωπα, επιχειρούν να διαχωρίσουν τη θέση τους προκειμένου να "ταυτιστούν" με το κοινό αίσθημα.

Χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, που ενώ συμφώνησε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο του, όπως λέει ο Δ. Ρέππας, αυτός σε δηλώσεις του, ανέξοδες, επισημαίνει πως το αμερικανοβρετανικό χτύπημα γίνεται εκτός πλαισίου αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Τύπου επιχειρώντας να "μπαλώσει" την κατάσταση υποστήριξε χτες ότι "οι θέσεις μας παραμένουν όπως ανακοινώθηκαν". Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Δ. Ρέππας σημειώνει ότι "όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας, οι γνωστές αρχές που μόνιμα διέπουν την εξωτερική πολιτική μας αποτελούν και το γνώμονα που πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και βεβαίως, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας, αυτό το οποίο πρωτίστως μας ενδιαφέρει, αυτό που επιδιώκουμε είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας. Μας ενδιαφέρει, σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προβάλουμε τις θέσεις μας, επιτυγχάνοντας με τον καλύτερο τρόπο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Και βεβαίως, αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε και επιβεβαιώνουμε είναι το σημείο της ανακοίνωσής μας, των τοποθετήσεών μας, για την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί η κρίση και να επιδιωχτεί λύση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα".

Ο Δ. Ρέππας, υποστήριξε επίσης ότι όπως πιστεύει η Αθήνα "θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα, αν είχε και η άλλη πλευρά, η ηγεσία του Ιράκ, ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του ΟΗΕ, προκειμένου να μην πληρώσουν τελικά αυτή την κρίση οι άμαχοι". Οσο για το αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ μελών της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου υπήρξε σαφής: "Δεν υπάρχει καμία απόκλιση".

  • Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων το "κυνικό πρόσωπο που έδειξαν οι ηγέτιδες δυνάμεις της Νέας Τάξης" και εκτιμά ότι "οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο το συντονισμό της δράσης των προοδευτικών δυνάμεων σ' ολόκληρο τον κόσμο, για να γίνει πιο αποτελεσματική η αντίστασή τους στην ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων της Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων".
ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Υπό τον ήχο των βομβαρδιστικών"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενταση, άγχος και ασάφεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στην "ιστορική" συνεδρίαση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα κρίνει τη διαδικασία της καθαίρεσης και επομένως και την παραπομπή.

Η συζήτηση που αναβλήθηκε μόνο για μία μέρα, αφού η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία τελικά αποφάσισε ότι η συζήτηση μπορούσε να διεξαχθεί χτες, ενώ η υφήλιος καίγεται και η χώρα τους συνεχίζει να βομβαρδίζει αθώους, παρά την προχτεσινή απροσδιοριστία του χρόνου, μετά την αναβολή της Τετάρτης ενόψει των επικείμενων - τότε - βομβαρδισμών.

Εύλογες λοιπόν οι αψιμαχίες που άρχισαν από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, όταν οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης. Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν αναβολή της συζήτησης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στο Ιράκ, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής με 225 ψήφους έναντι 183. Αποτέλεσμα η οξύτατη ευθεία επίθεση του ηγέτη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ,που δήλωνε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα την καθαίρεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, στέλνει ένα "άσχημο μήνυμα" στον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση! Ανάλογης οξύτητας ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που κατηγόρησε τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία για "κυνισμό" και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ επανέλαβε ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν έχει "καμιά πρόθεση να παραιτηθεί" και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για να ολοκληρώσει το νομοθετικό του πρόγραμμα, που είναι πιθανό να υιοθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Η συζήτηση για την καθαίρεση του Κλίντον είναι η δεύτερη στην αμερικανική ιστορία διαδικασία παραπομπής Προέδρου, αλλά αν ακόμα και το αποτέλεσμά της είναι αρνητικό για τον Πρόεδρο, είναι απίθανο αν εκπληρώσει το στόχο της, αφού το θέμα σε περίπτωση που αποφασιστεί η παραπομπή θα παραπεμφθεί στη Γερουσία για δίκη, όπου όμως οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 (67 ψήφων) για την οριστική καθαίρεση και ατιμωτική απόλυση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Υποκριτικά "κόλπα" (ΠΙΝΕΖΑ)

Γέλια και αγανάκτηση προκαλεί ο υποκριτικός ισχυρισμός του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, σχετικά με τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές κατά του Ιράκ. Οπως δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες, μετά τη σύγκληση του Μονίμου Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκε υπέρ της επέμβασης, ενώ μόνο τέσσερις χώρες δε ζήτησαν να λάβουν το λόγο (Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία) υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, την άποψή τους ότι οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ δεν είναι θέμα που... αφορά το ΝΑΤΟ. Με τέτοια "παπατζιλίκια" ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Αφού προηγουμένως η κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συντάχθηκε πλήρως με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και ο ίδιος καμία αντίρρηση δεν εξέφρασε, έρχεται τώρα και μας πλασάρει την υποτιθέμενη σιωπή του σαν διαφοροποίηση, σαν παλικαρισμό, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι οι βομβαρδισμοί δεν... αφορούν το ΝΑΤΟ. Τέτοια "παιχνίδια" δεν πείθουν κανέναν πια...

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, το Λονδίνο και το Λίβανο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ