ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συστοίχιση «διέταξε» η Ολμπράιτ

ΡΩΜΗ - ΧΑΓΗ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μία ακόμη ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με την «έκκληση» που απεύθυναν διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ τόσο προς τον πρόεδρο και την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου όσο και προς τη σερβική αντιπολίτευση να μην μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη και μάλιστα να συσπειρωθούν σε έναν «υποψήφιο» για να μπορέσουν να θέσουν οριστικά τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μαντλίν Ολμπράιτ από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με τον ομόλογό της της Αγίας Εδρας για το Μεσανατολικό, αλλά και με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία για διακοπές! «Είναι σημαντικό για τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Σερβία να ενωθεί και να πάρει μέρος στις εκλογές», τόνισε η Ολμπράιτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της Λαμπέρτο Ντίνι και πρόσθεσε ότι «έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό και πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από ένα και μοναδικό υποψήφιο».

Λίγο μετά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν συναντήθηκε με τον Τζουκάνοβιτς και συζήτησε μαζί του τις επικείμενες προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία. Ο «φιλοδυτικός» Τζουκάνοβιτς, όπως εξάλλου και κάποια από τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου σε περίπτωση νίκης του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταγγέλλοντας προκαταβολικά ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι διαβλητή.

«Ολλανδοί μεν... τουρίστες δε»!

Οσο για το άλλο μεγάλο θέμα, τη σύλληψη των τεσσάρων Ολλανδών από τις γιουγκοσλαβικές αρχές με την κατηγορία, της απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς, χτες, μία μέρα μετά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας επιβεβαίωσε με δήλωση εκπροσώπου του ότι οι τέσσερις νεαροί άνδρες, είναι Ολλανδοί. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπαρτ Γιόχεμς σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα ονόματα των τεσσάρων ανδρών, ηλικίας 28 έως 32 ετών, είναι Σάντερ Τζάιτσεν, Γέροεν βαν Γέρσελ, Μπας βαν Σάικ και Γκερ Γιοχάνες Αντόνιους ντε Ρίε.

«Προς το παρόν δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη πληροφορία επί του θέματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ολλανδός επιτετραμμένος στη Γιουγκοσλαβία επρόκειτο να μεταβεί το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Ομως άλλη ολλανδική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι «επίδοξοι δολοφόνοι» του Μιλόσεβιτς μπορεί να ήταν απλοί τουρίστες! «Εχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά είχαν μεταβεί για διακοπές στην Κροατία και το Μαυροβούνιο, όπως και πέρυσι», ανέφερε η πηγή.


ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Τα δύο πρόσωπα της Φιλαδέλφειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηπόλη που φιλοξενεί το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, το ένα βρίσκεται στους δρόμους, όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν το δικό τους «Σκιώδες Συνέδριο» για «Δημοκρατία Τώρα» και το άλλο, όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, υπό την προστασία χιλιάδων αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων, που έχουν εντολές τίποτα να μη διαταράξει τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο με την επίσημη ανακοίνωση ως υποψηφίων προέδρου και αντιπροέδρου για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, του δίδυμου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ - Ντικ Τσέινι, για τις δύο ζηλευτές θέσεις του Λευκού Οίκου...

Χιλιάδες διαδηλωτές για τρίτη μέρα χθες πραγματοποίησαν δεκάδες διαδηλώσεις ανά την πόλη, για όλα τα θέματα που απασχολούν την αμερικανική κοινωνία, όπως η φτώχεια, η θανατική ποινή, η αστυνομική βία, αλλά και με ιδιαίτερη αναφορά για τα εκατομμύρια αστέγων που διαβούν ωσάν τα ποντίκια στις παρυφές των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, στρατιές αποβλήτων, που ολοένα αυξάνονται, μιας ευημερούσας - για τους ολίγους - οικονομικά κοινωνίας! Οι διαδηλωτές τις περισσότερες φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστυνομία, ενώ οι συλλήψεις δε λείπουν. Μόνο χθες, 8 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην εκδήλωση - καταγγελία για το «Σχολείο της Αμερικής», σχολή που εκπαιδεύει στρατιωτικά αστυνομικούς και στρατιωτικούς από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε δράση αριστερού και εργατικού κινήματος στις χώρες αυτές.

Πάντως, εντός των πυλών του Συνεδριακού Κέντρου, την τιμητική του είχε ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Κόλιν Πάουελ, που ήταν και ο αρχιτέκτονας της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Ο Πάουελ, μιλώντας το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανέλαβε να «ξελασπώσει» το κόμμα και ειδικά τον Μπους τζούνιορ, σε σχέση με τις θέσεις του όσον αφορά την «Καταφατική πράξη» - (Affirmative of Action), που κατοχυρώνει τα ίσα δικαιώματα πρόσβασης των διαφόρων φυλετικών μειονοτήτων. Λίγο - πολύ, ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο Μπους τζούνιορ «μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα των φυλετικών διαφορών στη χώρα». Ο Πάουελ επέκρινε πάντως τους Ρεπουμπλικάνους για την άρνησή τους να βοηθήσουν περισσότερο τα παιδιά των μαύρων στην παροχή εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι το «κόμμα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζορτζ Μπους τζούνιορ και να προσεγγίσει τις μειονότητες, ιδιαίτερα την κοινότητα των Αφρο-Αμερικανών - και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους».


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βόμβα στην κατοικία του Φιλιππινέζου πρέσβη

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΑΝΙΛΑ.-

Στόχος της βομβιστικής επίθεσης με τους 3 νεκρούς και τους 21 τραυματίες, πιθανόν, ο πρέσβης των Φιλιππίνων. Πιθανόν... καθώς η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έγινε στην καρδιά των διπλωματικών κατοικιών, μόλις ένα τετράγωνο από την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά και ένα τετράγωνο από την κατοικία της αντιπροέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες, είναι και ο πρέσβης των Φιλιππίνων Λεονίντ Καντάι, ο οποίος τραυματίστηκε από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την πρεσβευτική κατοικία στη συνοικία Μεντέγκ της Τζακάρτα, τη στιγμή που διερχόταν. Ο πρέσβης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ανακοίνωσαν χθες οι νοσοκομειακές πηγές.

Η έκρηξη πάντως είχε πολύ μεγάλη ισχύ και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες καταστράφηκε τμήμα της κατοικίας και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά κτίρια και κυρίως στη γειτονική κατοικία του πρέσβη της Βουλγαρίας, ενώ ένα σύννεφο μαύρου καπνού κάλυψε ολόκληρη τη συνοικία Μεντέγκ.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, όμως λίγη ώρα μετά την επίθεση, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Φιλιππινέζου πρεσβευτή στην Τζακάρτα βρίσκονται μουσουλμάνοι αυτονομιστές από τις νότιες Φιλιππίνες.

Αρνείται την ανάμειξη το Μέτωπο Μόρο

Από το Νταβάο όμως, εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο (MILF) των Φιλιππίνων αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κατοικία του Φιλιππινέζου πρεσβευτή. «Οι ενέργειες του MILF περιορίζονται μέχρι τώρα μόνο στο Μιντανάο (των νότιων Φιλιππίνων)», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εΐντ Καμπαλού και πρόσθεσε: «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Είναι οι στρατιωτικοί και οι σύμμαχοί τους και τίποτα περισσότερο. Εμείς βρισκόμαστε πολύ, πολύ μακριά από την Τζακάρτα».

Πάντως, το MILF, που έχει κηρύξει ιερό πόλεμο κατά της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, φέρεται να έχει την ευθύνη, σύμφωνα με τις αρχές, για την έκρηξη βόμβας στη διάρκεια αγροτικής πανήγυρης στις νότιες Φιλιππίνες, όπου έχασαν τη ζωή τους, 3 άνθρωποι και 36 τραυματίστηκαν.

  • Ενοπλοι μουσουλμάνοι σκότωσαν τουλάχιστον 23 χριστιανούς, τους οποίους καταδίωξαν στη ζούγκλα, μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του χωριού τους στο νησί Αμπον της Ινδονησίας. Οι θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων στο αρχιπέλαγος των νήσων Μολούκας της ανατολικής Ινδονησίας από τον Ιανουάριο του 1999.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαφωνούν Ουάσιγκτον - Βατικανό για την Ιερουσαλήμ

Αέρας πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ μετά την αποτυχία ανάδειξης του Σιμόν Πέρες στην Προεδρία

ΒΑΤΙΚΑΝΟ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επί ώρες συνομίλησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ζαν Πιερ Τοράν, για την τύχη της Ιερουσαλήμ και συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι συζητήσεις στο Ισραήλ για το μέλλον της κυβέρνησης του Εχούντ Μπάρακ αλλά και για τις πολιτικές επιλογές που έχει, πλέον, μετά την αποτυχία του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και την παρ' ολίγον ανατροπή της κυβέρνησής του από την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

Την αναγκαιότητα διεθνοποίησης του τμήματος της Ιερουσαλήμ, που φιλοξενεί τους ιερούς τόπους τριών θρησκειών, υπογράμμισε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού στην Αμερικανίδα ομόλογό του. Παρών στη συζήτηση και ο Πάπας Ιωάννης ο Β΄, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη αρκετές φορές για να υποστηρίξει την άποψη της διεθνοποίησης. Αμετακίνητη, όμως, εμφανίστηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ, που, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο αργότερα, τόνισε ότι η ιδέα της διεθνοποίησης δε βρίσκει σύμφωνη καμία από τις δύο πλευρές, ούτε τους Ισραηλινούς, ούτε τους Παλαιστινίους, οπότε και απορρίπτεται.

Απογοήτευση και συζητήσεις

Αναπόφευκτη θεωρούν, πια, πολλοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Πολλές οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων και εκτενείς οι αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε, χτες, ο Γιόσι Σαρίν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Μέρετζ», ο Εχούντ Μπάρακ, δεδομένου του αρνητικού κοινοβουλευτικού κλίματος, δεν έχει να επιλέξει παρά μόνο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και αμέσως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πολύ πριν το 2003, οπότε και είναι προγραμματισμένες.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόνιζαν ότι οι πρόωρες εκλογές, πιθανότατα, θα αποβούν ιδιαίτερα θετικές για τον Εχούντ Μπάρακ. Και ως αποδεικτικό στοιχείο χρησιμοποιήθηκαν, κατά κόρον, τα χτεσινά αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν την πλειοψηφία των Ισραηλινών (57%) να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την εκλογή του Μοσέ Κατσάβ στην Προεδρία αντί του Σιμόν Πέρες, που θεωρείται ακόμη ιδανικός για τη θέση αυτή «γιατί θα προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ