Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βόμβα στην κατοικία του Φιλιππινέζου πρέσβη

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΑΝΙΛΑ.-

Στόχος της βομβιστικής επίθεσης με τους 3 νεκρούς και τους 21 τραυματίες, πιθανόν, ο πρέσβης των Φιλιππίνων. Πιθανόν... καθώς η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έγινε στην καρδιά των διπλωματικών κατοικιών, μόλις ένα τετράγωνο από την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά και ένα τετράγωνο από την κατοικία της αντιπροέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες, είναι και ο πρέσβης των Φιλιππίνων Λεονίντ Καντάι, ο οποίος τραυματίστηκε από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την πρεσβευτική κατοικία στη συνοικία Μεντέγκ της Τζακάρτα, τη στιγμή που διερχόταν. Ο πρέσβης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ανακοίνωσαν χθες οι νοσοκομειακές πηγές.

Η έκρηξη πάντως είχε πολύ μεγάλη ισχύ και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες καταστράφηκε τμήμα της κατοικίας και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά κτίρια και κυρίως στη γειτονική κατοικία του πρέσβη της Βουλγαρίας, ενώ ένα σύννεφο μαύρου καπνού κάλυψε ολόκληρη τη συνοικία Μεντέγκ.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, όμως λίγη ώρα μετά την επίθεση, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Φιλιππινέζου πρεσβευτή στην Τζακάρτα βρίσκονται μουσουλμάνοι αυτονομιστές από τις νότιες Φιλιππίνες.

Αρνείται την ανάμειξη το Μέτωπο Μόρο

Από το Νταβάο όμως, εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο (MILF) των Φιλιππίνων αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κατοικία του Φιλιππινέζου πρεσβευτή. «Οι ενέργειες του MILF περιορίζονται μέχρι τώρα μόνο στο Μιντανάο (των νότιων Φιλιππίνων)», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εΐντ Καμπαλού και πρόσθεσε: «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Είναι οι στρατιωτικοί και οι σύμμαχοί τους και τίποτα περισσότερο. Εμείς βρισκόμαστε πολύ, πολύ μακριά από την Τζακάρτα».

Πάντως, το MILF, που έχει κηρύξει ιερό πόλεμο κατά της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, φέρεται να έχει την ευθύνη, σύμφωνα με τις αρχές, για την έκρηξη βόμβας στη διάρκεια αγροτικής πανήγυρης στις νότιες Φιλιππίνες, όπου έχασαν τη ζωή τους, 3 άνθρωποι και 36 τραυματίστηκαν.

  • Ενοπλοι μουσουλμάνοι σκότωσαν τουλάχιστον 23 χριστιανούς, τους οποίους καταδίωξαν στη ζούγκλα, μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του χωριού τους στο νησί Αμπον της Ινδονησίας. Οι θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων στο αρχιπέλαγος των νήσων Μολούκας της ανατολικής Ινδονησίας από τον Ιανουάριο του 1999.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ