Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαφωνούν Ουάσιγκτον - Βατικανό για την Ιερουσαλήμ

Αέρας πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ μετά την αποτυχία ανάδειξης του Σιμόν Πέρες στην Προεδρία

ΒΑΤΙΚΑΝΟ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επί ώρες συνομίλησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ζαν Πιερ Τοράν, για την τύχη της Ιερουσαλήμ και συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι συζητήσεις στο Ισραήλ για το μέλλον της κυβέρνησης του Εχούντ Μπάρακ αλλά και για τις πολιτικές επιλογές που έχει, πλέον, μετά την αποτυχία του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και την παρ' ολίγον ανατροπή της κυβέρνησής του από την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

Την αναγκαιότητα διεθνοποίησης του τμήματος της Ιερουσαλήμ, που φιλοξενεί τους ιερούς τόπους τριών θρησκειών, υπογράμμισε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού στην Αμερικανίδα ομόλογό του. Παρών στη συζήτηση και ο Πάπας Ιωάννης ο Β΄, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη αρκετές φορές για να υποστηρίξει την άποψη της διεθνοποίησης. Αμετακίνητη, όμως, εμφανίστηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ, που, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο αργότερα, τόνισε ότι η ιδέα της διεθνοποίησης δε βρίσκει σύμφωνη καμία από τις δύο πλευρές, ούτε τους Ισραηλινούς, ούτε τους Παλαιστινίους, οπότε και απορρίπτεται.

Απογοήτευση και συζητήσεις

Αναπόφευκτη θεωρούν, πια, πολλοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Πολλές οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων και εκτενείς οι αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε, χτες, ο Γιόσι Σαρίν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Μέρετζ», ο Εχούντ Μπάρακ, δεδομένου του αρνητικού κοινοβουλευτικού κλίματος, δεν έχει να επιλέξει παρά μόνο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και αμέσως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πολύ πριν το 2003, οπότε και είναι προγραμματισμένες.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόνιζαν ότι οι πρόωρες εκλογές, πιθανότατα, θα αποβούν ιδιαίτερα θετικές για τον Εχούντ Μπάρακ. Και ως αποδεικτικό στοιχείο χρησιμοποιήθηκαν, κατά κόρον, τα χτεσινά αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν την πλειοψηφία των Ισραηλινών (57%) να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την εκλογή του Μοσέ Κατσάβ στην Προεδρία αντί του Σιμόν Πέρες, που θεωρείται ακόμη ιδανικός για τη θέση αυτή «γιατί θα προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ