Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συστοίχιση «διέταξε» η Ολμπράιτ

ΡΩΜΗ - ΧΑΓΗ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μία ακόμη ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με την «έκκληση» που απεύθυναν διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ τόσο προς τον πρόεδρο και την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου όσο και προς τη σερβική αντιπολίτευση να μην μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη και μάλιστα να συσπειρωθούν σε έναν «υποψήφιο» για να μπορέσουν να θέσουν οριστικά τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μαντλίν Ολμπράιτ από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με τον ομόλογό της της Αγίας Εδρας για το Μεσανατολικό, αλλά και με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία για διακοπές! «Είναι σημαντικό για τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Σερβία να ενωθεί και να πάρει μέρος στις εκλογές», τόνισε η Ολμπράιτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της Λαμπέρτο Ντίνι και πρόσθεσε ότι «έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό και πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από ένα και μοναδικό υποψήφιο».

Λίγο μετά η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν συναντήθηκε με τον Τζουκάνοβιτς και συζήτησε μαζί του τις επικείμενες προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία. Ο «φιλοδυτικός» Τζουκάνοβιτς, όπως εξάλλου και κάποια από τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου σε περίπτωση νίκης του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταγγέλλοντας προκαταβολικά ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι διαβλητή.

«Ολλανδοί μεν... τουρίστες δε»!

Οσο για το άλλο μεγάλο θέμα, τη σύλληψη των τεσσάρων Ολλανδών από τις γιουγκοσλαβικές αρχές με την κατηγορία, της απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς, χτες, μία μέρα μετά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας επιβεβαίωσε με δήλωση εκπροσώπου του ότι οι τέσσερις νεαροί άνδρες, είναι Ολλανδοί. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπαρτ Γιόχεμς σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα ονόματα των τεσσάρων ανδρών, ηλικίας 28 έως 32 ετών, είναι Σάντερ Τζάιτσεν, Γέροεν βαν Γέρσελ, Μπας βαν Σάικ και Γκερ Γιοχάνες Αντόνιους ντε Ρίε.

«Προς το παρόν δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη πληροφορία επί του θέματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ολλανδός επιτετραμμένος στη Γιουγκοσλαβία επρόκειτο να μεταβεί το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Ομως άλλη ολλανδική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι «επίδοξοι δολοφόνοι» του Μιλόσεβιτς μπορεί να ήταν απλοί τουρίστες! «Εχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά είχαν μεταβεί για διακοπές στην Κροατία και το Μαυροβούνιο, όπως και πέρυσι», ανέφερε η πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ