ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στο στόχαστρο της ΕΕ οι ατομικές ελευθερίες»

Εκδήλωση - συζήτηση διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή το πρωί η Επιτροπή του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Ανησυχία, προβληματισμός, αλλά και η ανάγκη παλλαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα παρακολούθησης που καταπατούν τις ατομικές ελευθερίες στο όνομα της «ασφάλειας» των πολιτών, αποτυπώθηκαν έντονα στη συζήτηση που διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί η Επιτροπή 5ου και 6ου διαμερίσματος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Οι δυο κύριοι ομιλητές, ο Στρ. Κόρακας και ο δημοσιογράφος Κ. Αρβανίτης, μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» εξέφρασαν την ανησυχία ότι η πλειοψηφία του λαού τείνει να θεωρεί δεδομένη και δικαιολογημένη την έντονη αστυνομοκρατία και την τοποθέτηση καμερών σε όλο και περισσότερους χώρους. Στο βωμό της «ασφάλειας» θυσιάζουν όλο και περισσότερες θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες τους.

Ο Κ. Αρβανίτης στην τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά: «Ο ξένος, ο αλλόθρησκος, ο άνεργος, γενικότερα οι καταπιεσμένοι και κατατρεγμένοι της κοινωνίας έχουν γίνει "επικίνδυνοι" και οι υπόλοιποι νιώθουν ότι πρέπει να "προστατευτούν" απ' αυτούς. Με οποιοδήποτε κόστος».

«Θα 'ρθει η μέρα που οι ίδιοι θα ζητήσουμε να μας βάλουν μια κάμερα στην κρεβατοκάμαρά μας ή θα ξυπνήσουμε χειροπόδαρα δεμένοι, αλλά ευτυχείς, γιατί θα είμαστε... ασφαλείς!», συμπλήρωσε ο Στρ. Κόρακας.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής τόνισε ότι όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα δεν είναι καθόλου τυχαία ή «ουρανοκατέβατα», αντίθετα έχουν σχεδιαστεί επιμελώς στο πλαίσιο της ΕΕ και έχουν συγκεκριμένο στόχο: Να προλάβουν και να καταπνίξουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται σε μια σειρά από κατακτήσεις τους (εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, δημοκρατικές ελευθερίες κ.ά.).

«Πρόκειται, δηλαδή, για τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα χειραγωγήσουν το λαϊκό κίνημα, και γνωρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά δε θα αφήσουν αδιάφορους τους λαούς, προσπαθούν να προλάβουν τις αντιδράσεις», τόνισε ο Στρ. Κόρακας.

Από τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους αναδείχτηκε η ανάγκη αυτά τα ζητήματα να «φτάσουν» πλατιά σε κάθε γειτονιά, στις πόλεις και τα χωριά, σε κάθε χώρο εργασίας, σε όλα τα σχολεία και να γίνουν υπόθεση όλων. Φιλοδοξία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είναι να δημιουργηθεί ένα μαζικό, παλλαϊκό κίνημα γιατί το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν «αγγίζει» μόνο τους κομμουνιστές ή τους Αριστερούς, αλλά όλο το λαό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Με τις θέσεις της ΕΕ και της «νέας τάξης»

Εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ για το Ιράκ και το Μεσανατολικό εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, «νομιμοποιώντας» και υπερασπιζόμενος τις νεοταξικές επιλογές για την ευρύτερη περιοχή.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τις οποίες είχε την Κυριακή με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χ. Μουμπάρακ, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό μετά το θάνατο του Γ. Αραφάτ αλλά και τις αμερικανικές εκλογές.

Αναφερόμενος στο Ιράκ ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, υποστήριξε ότι «η σταθεροποίηση και η ανόρθωση, η αναδιοργάνωση της πολύπαθης αυτής χώρας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή», «προσπερνώντας» τόσο τη σφαγή του ιρακινού λαού από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής και υποστηρίζοντας την «ανοικοδόμηση» υπό τον έλεγχο των κατακτητών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διεθνή συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σέιχ, η οποία, όπως είπε, έδωσε μεγάλη έμφαση στον ηγετικό ρόλο που πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ, αλλά και στη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας, στην οποία υπάρχει ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό είπε ότι «σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ενότητας στους κόλπους των Παλαιστινίων και η ανάδειξη, με δημοκρατικές διαδικασίες, υπεύθυνης ηγεσίας», τασσόμενος υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας και της πλήρους εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, «με τελικό στόχο την ταχύτερη δυνατή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε οπαδός της νομιμότητας του ΟΗΕ και της σταθερότητας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε, με σταθερότητα, το σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε, χαρακτηρίζοντας «θετική και συνετή στάση» τη «μετριοπάθεια με την οποία η Αίγυπτος εργάζεται σ' αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για το Κυπριακό, μεταφέροντας τη θέση του «για εξεύρεση λύσης, που θα εξασφαλίζει την ενότητα, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν». Οσο για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας επισήμανε «το πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσουν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αποφεύγοντας να γίνει περισσότερο σαφής.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» στην εκπαίδευση Ιρακινών ταγματασφαλιτών

Ετοιμη η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Μπους

Πρόθυμη να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων ασφαλείας δηλώνει η κυβέρνηση, αλλά επιθυμεί να μη γίνει αυτό ούτε εντός του Ιράκ ούτε εντός της Ελλάδας.

«Ξεκαθάρισα περισσότερο από μια φορά στο πρόσφατο παρελθόν ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην εκπαίδευση, κάτω βέβαια από την κάλυψη του ΝΑΤΟ και κάποιων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το τελικό χρονοδιάγραμμα και η σημειολογία θα αποφασιστούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Ενα είναι βέβαιο: Αυτό δε θα γίνει ούτε στο Ιράκ, ούτε στην Ελλάδα».

Το θέμα της εκπαίδευσης των Ιρακινών ταγματασφαλιτών συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνη, όπου μια σειρά κράτη - μέλη είχαν αρνηθεί να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων ασφαλείας εκτός Ιράκ. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να μην ευθυγραμμιστεί απόλυτα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με την αξίωση των ΗΠΑ για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απέρριπταν ότι η «διαφοροποίηση» αυτή του πρωθυπουργού συνδέεται με το «χαστούκι» που δέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μάλιστα, προκειμένου να πείσουν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν «εξομαλυνθεί» μετά τη γνωστή επιστολή του Τζ. Μπους που έδινε «διευκρινίσεις» για τη στάση της κυβέρνησής του στο «Μακεδονικό», οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σύντομα θα σταλεί απαντητική επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο επικεντρωμένη όμως στο «Μακεδονικό» και τα Βαλκάνια. Από το περιεχόμενο της επιστολής θα επιβεβαιώνονται οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Συνέντευξη «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Οι αποφάσεις της ΕΕ για την προώθηση του λεγόμενου Προγράμματος της Χάγης, αλλά και του «ευρωσυντάγματος», άπτονται των στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και οπωσδήποτε τις θέτουν σε κίνδυνο.

Με αυτό το σκεπτικό και προκειμένου να ενημερώσει για τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων αποφάσεων η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60. Τις θέσεις και τις απόψεις θα αναπτύξουν ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ