ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια και "οράματα" αυτονομιστών...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ελεύθερο Κόσσοβο; Ναι, και με την αναγνώριση του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" ως τακτικού στρατού! Αυτό τουλάχιστον οραματίζεται η ανταρτική οργάνωση των Κοσσοβάρων Αλβανών, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Ντιτότε".

"Το Κόσσοβο θα πρέπει να έχει τη θέση μιας αδιαμφισβήτητης εδαφικής οντότητας... πλήρως ανεξάρτητη από τη δικαιοδοσία της Σερβίας και της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας", αναφέρει ανακοίνωση των αυτονομιστών που δημοσιεύτηκε χτες στην αλβανόφωνη εφημερίδα. Οι αυτονομιστές επέκριναν το αμερικανικό "ειρηνευτικό" σχέδιο για το μέλλον του Κοσσόβου, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει λιγότερη από την επιθυμητή αυτονομία για το Κόσσοβο.

"Η τελευταία έκδοση του αμερικανικού σχεδίου προσέφερε στους Αλβανούς πολύ λιγότερα απ' αυτά που δόθηκαν στους Σέρβους της Βοσνίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου", προτείνοντας προφανώς ένα καθεστώς ημι-ανεξαρτησίας, όπως αυτό που περιγράφει η Συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. "Ο Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσόβου θα έπρεπε να γίνει ο τακτικός στρατιωτικός σχηματισμός στο Κόσσοβο... καμία δύναμη δε θα μπορούσε να σχηματιστεί έξω από τη στρατιωτική αστυνομία του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου", αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.

Στο μεταξύ, χτες, οι αυτονομιστές προχώρησαν στη δημιουργία ραδιοσταθμού και πρακτορείου ειδήσεων στο Κόσσοβο. Ο ραδιοσταθμός λέγεται "Κόσσοβα ε λίρε" (Ελεύθερο Κοσσυφοπέδιο) και το πρακτορείο "Κόσσοβα Πρες". Και τα δύο επρόκειτο να λειτουργήσουν από το περασμένο 24ωρο. Οι αυτονομιστές δικαιολόγησαν τη λειτουργία των δύο ειδησεογραφικών μέσων, κάνοντας λόγο για τον "ιδιαίτερο ρόλο της ενημέρωσης στις μελλοντικές μάχες με τους Σέρβους εχθρούς".

  • Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων στο αλβανικό έδαφος την Πέμπτη και την Παρασκευή, κοντά στην πόλη Τρόπογιε, δίχως να υπάρξουν θύματα. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στην Πέμπτη το βράδυ, όταν 11 οβίδες εξερράγησαν στο αλβανικό έδαφος, σε απόσταση 200 μέτρων από τα σύνορα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν οι σερβικές δυνάμεις έριξαν δύο οβίδες που εξερράγησαν στο αλβανικό έδαφος σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα.
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εξαρση ταραχών και βίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Αιματηρός ο απολογισμός των ταραχών και του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τουλάχιστον εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επεισοδίων στην επαρχία Ασέχ και άλλα δύο από επεισόδια στο Ανατολικό Τιμόρ.

Στο Ασέχ, οι ταραχές ξέσπασαν μετά την έφοδο στρατιωτών σε αρκετά κτίρια, όπου πιστευόταν πως κρύβονταν αντάρτες που μάχονται υπέρ της ανεξαρτησίας της παραπάνω επαρχίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν σε στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι ανταπάντησαν με ρίψη πυρών... Σε άλλη ταραγμένη περιοχή της Ινδονησίας, στην πρώην πορτογαλική αποικία του Ανατολικού Τιμόρ, οι συμπλοκές μεταξύ ανταρτών που μάχονται για την ανεξαρτησία της περιοχής και στρατιωτών άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς. Επίκεντρο αυτών των ταραχών ήταν η πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, όταν ένα φυλάκιο δυνάμεων ασφαλείας καταλήφθηκε από ένοπλους πολίτες.

Ταραχές αναφέρθηκαν στη Σουραμπάγια, στη διάρκεια των προσπαθειών που κατέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις για να ανακαλύψουν τους δράστες οι οποίοι πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα το περασμένο Σάββατο. Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν.

  • Μια κατολίσθηση κόστισε τη ζωή τουλάχιστον εννέα παράνομων χρυσοθηρών και έθαψε ζωντανούς ακόμη 30 στη Δυτική Ιάβα, ενώ σε άλλες έξι επαρχίες της Ινδονησίας, που επλήγησαν από πλημμύρες, έχασαν τη ζωή τους πάνω από οκτώ άνθρωποι. Οι πλημμύρες σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή και έπληξαν κυρίως το Βόρειο και το Νότιο Σουλαουέζι, όπου έχει διακοπεί η επικοινωνία της πρωτεύουσας Ουζουνγκπαντάνγκ με την περιφέρεια.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Από σύμπτωση" γλίτωσε ο πρωθυπουργός

ΛΑΧΩΡΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Θρησκευτικός φανατισμός, φυλετικό μίσος, βόμβες και αίμα: Οχι, το 1999 δεν άρχισε καθόλου καλά για το Πακιστάν.

Από καθαρή σύμπτωση γλίτωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, όταν γέφυρα εξερράγη τη στιγμή που αναμενόταν να τη διαβεί. Αλλά 4 διερχόμενοι δεν είχαν ανάλογη τύχη: σκοτώθηκαν επί τόπου. Τρεις τραυματίστηκαν και τουλάχιστον ακόμη δύο παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια.

Η σύμπτωση ήταν ότι υπήρχε μεγάλη κίνηση στους δρόμους και το αυτοκίνητο που επρόκειτο να μεταφέρει τον Σαρίφ και την οικογένειά του από το σπίτι του στη Λαχώρη καθυστέρησε.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και ακούστηκε από χιλιόμετρα μακριά. Ο Σαρίφ, πάντως, εμφανίστηκε ψύχραιμος και όπως δήλωσε εκπρόσωπός του "ενδιαφέρεται περισσότερο για την τύχη των τραυματιών παρά για την απόπειρα εναντίον του".

Οι αστυνομικές αρχές άρχισαν άμεσα έρευνα "για όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης", εκπρόσωπός τους, πάντως, παραδέχτηκε πως είναι "πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε".

Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται στο Κίνημα Μουταχίτα Κουάμι (MQM), το οποίο αστυνομική πηγή δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στελεχών του κόμματος.

Πλην όμως ηγετικά στελέχη του MQM αντιπαρήλθαν των κατηγοριών με το επιχείρημα πως πρόκειται για "κυβερνητική προσπάθεια να διαλυθεί το κόμμα και να βγει στην παρανομία".

Ο Σαρίφ έχει επανειλημμένως στο παρελθόν κατηγορήσει το MQM για τη βία στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, όπου το 1998 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Το κόμμα αντιπροσωπεύει τη μειονότητα που μιλάει τη γλώσσα Ούρντου και προέρχεται από εκείνους που μετανάστευσαν το 1947, εν καιρώ αγγλικής αποικιοκρατίας. Ως πρότινος ήταν σύμμαχο του Σαρίφ και συμμετείχε στην κυβέρνηση, αλλά αποσκίρτησε στα τέλη του 1998.

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της "καταδίκασε έντονα" την απόπειρα της δολοφονίας χτες, παραμερίζοντας την οξεία αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα δεν έλειψαν κωδωνοκρουσίες στα... εθνικιστικά καμπαναριά του κοινοβουλίου: "πρόκειται για ακήρυχτο πόλεμο κατά του Πακιστάν από τους εχθρούς του", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής Ζαφάρ Αλί Σαχ στο Ισλαμαμπάντ.

Χτες, επίσης, δεκαέξι Σιίτες Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τεμένους κοντά στην πόλη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν.

Οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΡ, οι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν νωρίς το πρωί εναντίον του τεμένους που βρίσκεται σ ένα χωριό στο δρόμο που συνδέει τις πόλεις Μουλτάν και Μουζαφαργκάρ. Εφτασαν εκεί με αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών που μελετούσαν το Κοράνι και διέφυγαν ανενόχλητοι. Τουλάχιστον, τρία από τα θύματα είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς δολοφονιών αντεκδίκησης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Εξτρεμιστικές οργανώσεις Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων έχουν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αίματος εδώ και αρκετά χρόνια στο Πακιστάν.

Οι σχέσεις του Πακιστάν με το Ιράν έχουν δεχτεί πλήγμα από την ένταση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, διότι θύματα αυτού του κύκλου βίας έχουν πέσει και Ιρανοί πολίτες και διπλωμάτες, που είναι Σιίτες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο

ΚΙΕΒΟ.-

Εξι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε από έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο, 2 Γενάρη 1999, σε ανθρακωρυχείο της πόλης Λουγκάνσκ (Ανατολική Ουκρανία), μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών ανατίναξης πετρωμάτων στο ορυχείο "Κίροφ", που ανήκει στην εταιρία Λουγκάνσκουγκολ. Τα ορυχεία στην Ουκρανία θεωρούνται γενικά μη ασφαλή και τον περασμένο χρόνο έχασαν τη ζωή τους 200 ανθρακωρύχοι σε διάφορα δυστυχήματα. Τον περασμένο Απρίλη σκοτώθηκαν 63 εργαζόμενοι σε ορυχείο από έκρηξη λόγω διαρροής μεθανίου και άλλοι 24 σκοτώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Ενα μικρό αγόρι κοιτάει μέσα από ένα τζάμι, που έσπασε η Αστυνομία σε πράξη αντεκδίκησης για τους κατοίκους του χωριού του...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Θεαματικό αδιέξοδο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η πολιτική παρτίδα στην Τουρκία αποκτά νέα τροπή - ήδη μοιάζει να ξανατέθηκε σε σημείο εκκίνησης. "Καλό φύλλο", ως φαίνεται, διαθέτει η Τανσού Τσιλέρ.

Η ηγέτις του κόμματος Ορθού Δρόμου επιχείρησε χτες να τραβήξει το... χαλί κάτω από τα πόδια του νυν εντολοδόχου πρωθυπουργού, Γιαλίμ Ερέζ: Πρότεινε στον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, να αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εγγυούμενη τη στήριξή της.

Η αντίδραση του Ετσεβίτ ήταν "θετική", αλλά, δήλωσε, στη φάση αυτή δεν έχει ο ίδιος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, παραδέχτηκε, "έχει μεγάλη αξία η υποστήριξη της Τσιλέρ" κι ερωτηθείς για το αν είναι πλέον αργά, είπε πως "δεν είναι αργά".

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γιλμάζ, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ετσεβίτ. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, είχε αποτύχει, με αποτέλεσμα να δώσει πίσω την εντολή. Στη συνέχεια ο Ντεμιρέλ όρισε εντολοδόχο τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιαλίμ Ερέζ.

Η Τσιλέρ εξοργίστηκε με τον Ερέζ, προτάσσοντας το γεγονός ότι δεν είναι ηγέτης κόμματος, αλλά και ενθυμούμενη την προσωπική της αντιπαλότητα με τον πρώην βουλευτή της.

Η Τσιλέρ, μετά τον Ετσεβίτ, χτες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κόμματος Αρετής, Ρετσάι Κιουτάν και τον πρόεδρο της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στη χτεσινή "Μιλιέτ", ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ υπογράμμισε ότι στόχος του ήταν να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές μέχρι το 2000, αφού "η πραγματοποίηση εκλογών, δίχως να προηγηθούν ρυθμίσεις σχετικά με το καθεστώς, δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα και επιπρόσθετα θα κλιμακώσει την κρίση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ