Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Από σύμπτωση" γλίτωσε ο πρωθυπουργός

ΛΑΧΩΡΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Θρησκευτικός φανατισμός, φυλετικό μίσος, βόμβες και αίμα: Οχι, το 1999 δεν άρχισε καθόλου καλά για το Πακιστάν.

Από καθαρή σύμπτωση γλίτωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, όταν γέφυρα εξερράγη τη στιγμή που αναμενόταν να τη διαβεί. Αλλά 4 διερχόμενοι δεν είχαν ανάλογη τύχη: σκοτώθηκαν επί τόπου. Τρεις τραυματίστηκαν και τουλάχιστον ακόμη δύο παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια.

Η σύμπτωση ήταν ότι υπήρχε μεγάλη κίνηση στους δρόμους και το αυτοκίνητο που επρόκειτο να μεταφέρει τον Σαρίφ και την οικογένειά του από το σπίτι του στη Λαχώρη καθυστέρησε.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και ακούστηκε από χιλιόμετρα μακριά. Ο Σαρίφ, πάντως, εμφανίστηκε ψύχραιμος και όπως δήλωσε εκπρόσωπός του "ενδιαφέρεται περισσότερο για την τύχη των τραυματιών παρά για την απόπειρα εναντίον του".

Οι αστυνομικές αρχές άρχισαν άμεσα έρευνα "για όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης", εκπρόσωπός τους, πάντως, παραδέχτηκε πως είναι "πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε".

Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται στο Κίνημα Μουταχίτα Κουάμι (MQM), το οποίο αστυνομική πηγή δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στελεχών του κόμματος.

Πλην όμως ηγετικά στελέχη του MQM αντιπαρήλθαν των κατηγοριών με το επιχείρημα πως πρόκειται για "κυβερνητική προσπάθεια να διαλυθεί το κόμμα και να βγει στην παρανομία".

Ο Σαρίφ έχει επανειλημμένως στο παρελθόν κατηγορήσει το MQM για τη βία στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, όπου το 1998 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Το κόμμα αντιπροσωπεύει τη μειονότητα που μιλάει τη γλώσσα Ούρντου και προέρχεται από εκείνους που μετανάστευσαν το 1947, εν καιρώ αγγλικής αποικιοκρατίας. Ως πρότινος ήταν σύμμαχο του Σαρίφ και συμμετείχε στην κυβέρνηση, αλλά αποσκίρτησε στα τέλη του 1998.

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της "καταδίκασε έντονα" την απόπειρα της δολοφονίας χτες, παραμερίζοντας την οξεία αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα δεν έλειψαν κωδωνοκρουσίες στα... εθνικιστικά καμπαναριά του κοινοβουλίου: "πρόκειται για ακήρυχτο πόλεμο κατά του Πακιστάν από τους εχθρούς του", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής Ζαφάρ Αλί Σαχ στο Ισλαμαμπάντ.

Χτες, επίσης, δεκαέξι Σιίτες Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τεμένους κοντά στην πόλη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν.

Οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΡ, οι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν νωρίς το πρωί εναντίον του τεμένους που βρίσκεται σ ένα χωριό στο δρόμο που συνδέει τις πόλεις Μουλτάν και Μουζαφαργκάρ. Εφτασαν εκεί με αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών που μελετούσαν το Κοράνι και διέφυγαν ανενόχλητοι. Τουλάχιστον, τρία από τα θύματα είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς δολοφονιών αντεκδίκησης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Εξτρεμιστικές οργανώσεις Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων έχουν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αίματος εδώ και αρκετά χρόνια στο Πακιστάν.

Οι σχέσεις του Πακιστάν με το Ιράν έχουν δεχτεί πλήγμα από την ένταση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, διότι θύματα αυτού του κύκλου βίας έχουν πέσει και Ιρανοί πολίτες και διπλωμάτες, που είναι Σιίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ