Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και αποκλεισμός στη Χεβρώνα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Στα ύψη είναι και πάλι η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ το Ισραήλ έχει εισέλθει, για τα καλά, στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 17ης Μάη 1999. Στο επίκεντρο της έντασης η πόλη της Χεβρώνας, που για μια ακόμη φορά έγινε θέατρο αιματηρών επεισοδίων.

Αγνωστοι "γάζωσαν" με αυτόματα, χτες τα ξημερώματα, ισραηλινό φορτηγό που διερχόταν το δρόμο που συνδέει το κέντρο της Χεβρώνας με τον εβραϊκό οικισμό Κίριατ Αρμπα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Ισραηλινές, η μία εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά το επεισόδιο η κινητοποίηση του ισραηλινού στρατού ήταν άμεση, εντούτοις οι επιτιθέμενοι δε συνελήφθησαν και ο ισραηλινός στρατός εικάζει ότι βρήκαν καταφύγιο στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης. Αμέσως επιβλήθηκε αποκλεισμός στην πόλη με αποτέλεσμα οι, περίπου, 130.000 Παλαιστίνιοι που κατοικούν στη Χεβρώνα να μην μπορούν να εξέλθουν από την πόλη ή να μετακινηθούν μέσα σε αυτήν. Λίγη ώρα μετά το επεισόδιο, νεαροί Παλαιστίνιοι, ανεβασμένοι στις στέγες των σπιτιών, άρχισαν να λιθοβολούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που αναπτύχθηκαν στην περίμετρο του παλαιστινιακού τομέα της πόλης, και δέχτηκαν βροχή από δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Ο δήμαρχος του Κίριατ Αρμπα ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στο δρόμο που συνδέει τον οικισμό με το κέντρο της Χεβρώνας, στον οποίο έχουν επανειλημμένως σημειωθεί ανάλογα περιστατικά, ενώ ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ Ιλάν κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει άμεσα τους ενόχους για να "αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να κάνει δηλώσεις καθώς έχει, ήδη, εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά της για το νέο "πάγωμα" της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και της εφαρμογής της ενδιάμεσης "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον με την πρόφαση της "μη συμμόρφωσης των Παλαιστινίων με τα πάγια ισραηλινά αιτήματα", κατάσταση που δε φαίνεται να αλλάζει πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "το περιστατικό στη Χεβρώνα ερευνάται", ενώ πολλοί το συνδέουν με την επέτειο της σφαγής σε τέμενος της Χεβρώνας το 1994. Στις 25 Φλεβάρη 1994, ο Μπαρούχ Γκολντστάιν, έποικος από την Κίριατ Αρμπα, εισέβαλε σε τέμενος στην περιοχή του Τάφου των Πατριαρχών και άνοιξε πυρ κατά μουσουλμάνων προσκυνητών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι και τελικά να λιντσαριστεί επί τόπου και ο Γκολντστάιν. Σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο η επίθεση στο τέμενος έγινε τη 15η μέρα του Ραμαζανιού και η χτεσινή επίθεση συμπίπτει με τη 17η μέρα της μουσουλμανικής γιορτής.

Νέα κόμματα

Αρκετά νέα κόμματα αναμένεται να συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Μάη, που προκήρυξε πριν από μία βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εν αναμονή της επίσημης παρουσίασης της υποψηφιότητας του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς μνηστήρες της πρωθυπουργικής θέσης, ο, μέχρι πρότινος, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου και πρώην μέλος του "Λικούντ", Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε, την Κυριακή, τη δημιουργία του κόμματός του, "Ισραήλ, η πατρίδα μας", το οποίο θα πάρει μέρος στις εκλογές του Μάη.

Ο 39χρονος Λίμπερμαν, ρωσικής καταγωγής, αναμένεται να αναμετρηθεί, κυρίως, με το κόμμα του Νατάν Σαράνσκι, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 7 βουλευτές και απευθύνεται στο, περίπου, 1 εκατομμύριο Ισραηλινούς ρωσικής καταγωγής, που είναι και το 15% του εκλογικού σώματος. Εντούτοις, ο Λίμπερμαν τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί κυβέρνηση και πρωθυπουργός από τον πρώτο γύρο τότε θα υποστηρίξει τον νυν πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Νέα επιδρομή κατά θέσεων της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" πραγματοποίησαν, την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έπληξαν, κυρίως, τις περιοχές Σάντα και Νάχλε, ανατολικά της παλιάς πόλης Μπααλμπέκ. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, από την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκαν 5 άμαχοι, εκ των οποίων τα 4 είναι παιδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (2022-11-01 00:00:00.0)
Οξυμένα τα πνεύματα σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ (2010-03-02 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, δυσαρέσκειες και έμμεσες πιέσεις (2010-02-26 00:00:00.0)
Αιματηρά επεισόδια... (2003-03-12 00:00:00.0)
Βία με το βλέμμα στο Ιράκ (2003-01-18 00:00:00.0)
Βομβιστικές επιθέσεις και ισραηλινές εισβολές πυροδοτούν περαιτέρω ένταση (2001-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ