Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
"Σοσιαλισμός ή θάνατος"

Χιλιάδες Κουβανοί πήραν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της Επανάστασης

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΔΕ ΚΟΥΜΠΑ .-

"Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε".Με αυτά τα λόγια ο Φιντέλ Κάστρο, 40 χρόνια ακριβώς μετά τη μέρα που ανταρτικές επαναστατικές δυνάμεις έδωσαν την τελική και νικηφόρα μάχη απέναντι στον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα και ακριβώς από το ίδιο σημείο από όπου την Πρωτοχρονιά του 1959 διακήρυξε τη νίκη των "μπαρμπούντος", διακήρυξε το μήνυμα και το μέλλον της σημερινής σοσιαλιστικής Κούβας. Από το ίδιο ξύλινο μπαλκόνι του Δημαρχείου του 16ου αιώνα της πόλης Σαντιάγκο δε Κούμπα, ο Κάστρο "έζησε και και αναπόλησε ξανά τις λεπτομέρειες (εκείνης της εποχής) σαν να συνέβαιναν αυτή τη στιγμή", όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας επίσης και τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου: "Αυτός που μιλάει σήμερα στο λαό δεν είναι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος που ήταν εκείνη τη μέρα: είναι απλώς κάποιος πολύ λιγότερο νέος, που έχει το ίδιο όνομα, ντύνεται με τον ίδιο τρόπο, σκέφτεται και ονειρεύεται παρόμοια". Και τα όνειρα δε σταματούν ποτέ, γι' αυτό ο Κάστρο δεν κοίταξε και μίλησε απλά για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της σοσιαλιστικής Κούβας, που αντιστέκεται και θα συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά του καπιταλισμού, που προκαλεί ανισότητα, δυστυχία και θάνατο.

Χιλιάδες κόσμου και περίπου δύο χιλιάδες ξένοι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ο ζωγράφος από το Εκουαδόρ Οσβάλντο Γκουαγιασαμίν και ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, παρακολούθησαν την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο, μαζί με όλο το λαό που την παρακολουθούσε ζωντανά από την τηλεόραση. Ανάμεσά τους και αυτοί που δεν είχαν γεννηθεί όταν έγινε η επανάσταση. Ο Κάστρο δεν το παρέλειψε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι 7 από τα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού ανήκουν στη μετεπαναστατική γενιά, η οποία ζει, ανθίζει, μορφώνεται σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, που εξάλειψε τον αναλφαβητισμό και όπου η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων. Οπως είναι και το δικαίωμα στην υγεία ένα δικαίωμα που εξασφαλίζει το ζην και το ευ ζην - είναι χαρακτηριστικό ότι η παιδική θνησιμότητα στην Κούβα μειώθηκε στο 7,1 τοις χιλίοις το 1998, όπως γράφει η επίσημη εφημερίδα "Granma", επικαλούμενη δηλώσεις του Κουβανού υπουργού Δημόσιας Υγείας, Κάρλος Ντότρες. Δικαιώματα που στερούνται πλέον πολλά παιδιά και νέοι σε έναν κόσμο όπου η νέα "θρησκεία" είναι η "ελεύθερη αγορά" και η παγκοσμιοποίησή της.

"Σοσιαλισμός ή θάνατος" διακήρυξε για άλλη μια φορά ο Φιντέλ, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να πιστεύουν ότι το Νησί της Επανάστασης δεν έχει σοσιαλιστικό μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ