Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θεαματικό αδιέξοδο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η πολιτική παρτίδα στην Τουρκία αποκτά νέα τροπή - ήδη μοιάζει να ξανατέθηκε σε σημείο εκκίνησης. "Καλό φύλλο", ως φαίνεται, διαθέτει η Τανσού Τσιλέρ.

Η ηγέτις του κόμματος Ορθού Δρόμου επιχείρησε χτες να τραβήξει το... χαλί κάτω από τα πόδια του νυν εντολοδόχου πρωθυπουργού, Γιαλίμ Ερέζ: Πρότεινε στον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, να αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εγγυούμενη τη στήριξή της.

Η αντίδραση του Ετσεβίτ ήταν "θετική", αλλά, δήλωσε, στη φάση αυτή δεν έχει ο ίδιος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, παραδέχτηκε, "έχει μεγάλη αξία η υποστήριξη της Τσιλέρ" κι ερωτηθείς για το αν είναι πλέον αργά, είπε πως "δεν είναι αργά".

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γιλμάζ, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ετσεβίτ. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, είχε αποτύχει, με αποτέλεσμα να δώσει πίσω την εντολή. Στη συνέχεια ο Ντεμιρέλ όρισε εντολοδόχο τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιαλίμ Ερέζ.

Η Τσιλέρ εξοργίστηκε με τον Ερέζ, προτάσσοντας το γεγονός ότι δεν είναι ηγέτης κόμματος, αλλά και ενθυμούμενη την προσωπική της αντιπαλότητα με τον πρώην βουλευτή της.

Η Τσιλέρ, μετά τον Ετσεβίτ, χτες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κόμματος Αρετής, Ρετσάι Κιουτάν και τον πρόεδρο της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στη χτεσινή "Μιλιέτ", ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ υπογράμμισε ότι στόχος του ήταν να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές μέχρι το 2000, αφού "η πραγματοποίηση εκλογών, δίχως να προηγηθούν ρυθμίσεις σχετικά με το καθεστώς, δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα και επιπρόσθετα θα κλιμακώσει την κρίση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ