ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εγγυήσεις στο τραπεζικό και μεγάλο κεφάλαιο

Σαφέστατες εγγυήσεις απέναντι στο τραπεζικό και το μεγάλο κεφάλαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να μην διαταραχτεί το πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας από τη διεθνή κρίση, ανέλαβε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήγαγε σε «εθνικό καθήκον» τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μοίραζε επιδόματα - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα για να... διαχειριστούν την ανέχειά τους.

Μιλώντας χτες στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφεθεί καμία τράπεζα να καταρρεύσει», και πρόταξε τη «δημιουργία πλαισίου με ενιαίους κανόνες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών» και «πλαισίου για την ενιαία λειτουργία όλων των εποπτικών αρχών». Πρότεινε τη στήριξη δηλαδή των τραπεζών με ρυθμίσεις από το αστικό κράτος το «βάρος» των οποίων θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο λαός μέσα από τον προϋπολογισμό και νέους φόρους.

Επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία πάρει η κυβέρνηση που «θα εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών», επιδιώκοντας να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα ανέφερε ότι χρειάζονται και «πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, καθώς τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι απλοί πολίτες, Ελληνες, Ευρωπαίοι ή άλλοι» και τάχθηκε, υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας με την «ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των θεσμικών αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενός ανανεωμένου Συμφώνου Σταθερότητας». Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι ακριβώς αυτοί οι θεσμοί νομοθέτησαν την απελευθέρωση της κίνησης του κεφαλαίου στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, τα αποτελέσματα της οποίας πληρώνουν σήμερα οι λαοί.

Με λίγα λεπτά του ευρώ η...«πολιτική ανατροπή»

Για αυτά ακριβώς τα τεράστια λαϊκά προβλήματα, τα οποία κατέγραψε λεπτομερώς ο Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε μια σειρά δήθεν μέτρων κατά της φτώχειας, τα οποία αποτελούν ένα τεράστιο εμπαιγμό για το λαό, αλλά για τον Γ. Παπανδρέου θα βάλουν τις βάσεις της ...«πολιτικής ανατροπής» που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Πρότεινε ένα επίδομα 1.000 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 10.500 ευρώ που μεταφράζεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 68 λεπτών την ημέρα για κάθε μέλος της!! Κατέθεσε πρόταση επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, όταν το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του έχει υπογράψει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και ζήτησε να δοθεί το «επίδομα θέρμανσης» στις πλέον εξαθλιωμένες κατηγορίες των πολιτών.

Αφού πρόσφερε τόσα πολλά στα λαϊκά στρώματα, στη συνέχεια ζήτησε την «αυτοδυναμία» για να «υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του» το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το δρόμο «για ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες» για την προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών επιλογών του.

Σε θολά νερά

Οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή τη χρηματοοικονομική κρίση, είναι αποκαλυπτικές για την αντίληψη που έχει ο ΣΥΝ απέναντι στα καυτά προβλήματα που μαστίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε: «Εκφράσαμε στο διοικητή την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η κρίση έχει ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία (...), στα νοικοκυριά, στους δανειολήπτες. Διότι η αύξηση του Euribor, που είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, έχει μετακυλιστεί στα ελληνικά νοικοκυριά».

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπαθεί να ισορροπήσει σε διάφορα επίπεδα και ταυτόχρονα να συγκεράσει ...«δεδομένα», με τα οποία συγκρούονται καθημερινά οι εργαζόμενοι. Η εκτίμηση ότι η κρίση χτυπάει «ήδη» τα νοικοκυριά, επειδή αυξήθηκε το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι μια εντελώς προκλητική προσέγγιση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αναδεικνύοντας το ύψος της τοκοχρεολυτικής δόσης σε κύριο πρόβλημα, στην πραγματικότητα παραγράφει τα συσσωρευμένα για δεκαετίες οξυμένα προβλήματα των εργατικών οικογενειών. Προβλήματα επιβίωσης που δεν προέκυψαν τώρα, επειδή αυξήθηκε η δόση του δανείου, αλλά εμφανίστηκαν όταν ο σημερινός ...υπερδανεισμένος αναγκάστηκε να προσφύγει στην τράπεζα για δάνειο, προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιπλέον, από τη στιγμή που το ύψος των επιτοκίων για τα δάνεια αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο, έστω με αφορμή την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του δείχνουν ότι συμβιβάζονται πλήρως με την ιδέα ότι «έτσι είναι η ζωή», οι εργαζόμενοι για να τα φέρουν βόλτα, ή για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο, όμως, αυτό ρίχνει διπλό λάδι στο ...καντήλι του συστήματος.

Πρώτον, υιοθετεί το «στάτους κβο» της κυριαρχίας των τραπεζών, οι οποίες μπορούν να εξακολουθούν να καταληστεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους, είτε δίνοντάς τους εξευτελιστικά επιτόκια όταν εμφανίζονται ως αποταμιευτές-καταθέτες, είτε υπέρογκα επιτόκια ως δανειολήπτες.

Δεύτερον, ταυτίζεται με την αντίληψη ότι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων δεν είναι υποχρέωση του κράτους (κατά προέκταση της ιδέας που ήδη αποδέχεται ο ΣΥΝ ότι το κράτος δεν έχει ευθύνη για την εξασφάλιση εργασίας, την κοινωνικοασφαλιστική- συνταξιοδοτική κάλυψη, τη δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία προς όλους τους πολίτες), δίνοντας έτσι συγχωροχάρτι στην πολιτική που θέλει κάθε πεδίο κερδοφόρας δράσης να παραδίνεται σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου (κατασκευαστές, τράπεζες, κλπ.).

Επειδή όμως ο Αλ. Τσίπρας όφειλε να πει και κάτι που να ...θυμίζει αριστερά, υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια νέα σχέση της κοινωνίας με τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», επειδή, «δεν μπορεί οι τράπεζες να είναι πάνω από την κοινωνία». Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρότεινε «μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη και ισχυρή την παρουσία και το ρόλο του δημοσίου και βεβαίως με αυξημένο δημόσιο κοινωνικό έλεγχο».

Καταπληκτικό! Μετά το παραμύθι ότι είναι δυνατόν σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως είναι ο καπιταλισμός, ο άνθρωπος να είναι πάνω από τα κέρδη, τώρα εμφανίζεται ο μύθος ότι η κοινωνία μπορεί να αρθεί πάνω από τις τράπεζες. Από πού και ως πού; Μα επειδή αυτό απαιτεί η προσπάθεια του ΣΥΝ να παντρέψει την πλήρη ταύτισή του με το σύστημα, με την ανάγκη να αρθρώσει κάποιο λόγο που να δείχνει υπερβατικός, ώστε να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά. Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για το ποια είναι η κοινωνία, ποιες είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις σ' αυτήν, ποιος κατέχει την εξουσία, ποιος διαθέτει τα μέσα παραγωγής.

Το κυριότερο βέβαια γι' αυτούς, είναι να εξασφαλίσουν τα αναγκαία διαπιστευτήρια, ότι είναι σε θέση να παίξουν το παιχνίδι της συμμετοχής στην εξουσία. Ετσι, μπορεί τα όσα λένε για «νέες αρχιτεκτονικές» και ισχυρό ρόλο του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ακούγονται βαρύγδουπα, ωστόσο - και καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας - αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο των προτάσεων που διατυπώνουν οι ανά τον κόσμο θιασώτες και απολογητές του συστήματος, οι οποίοι - όπως και ο ΣΥΝ - προκειμένου να αθωώσουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τον καπιταλισμό ως σύστημα, θέλουν να οριοθετήσουν τα αίτια της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα που ...ξέφυγε από τον έλεγχο της κοινωνίας.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δικαιώνει την πολιτική της ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενο στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου και στα δήθεν μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ κατά της φτώχειας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Το ΠΑΣΟΚ με τα δήθεν μέτρα κατά της φτώχειας, που προτείνει, δικαιώνει την πολιτική της ΝΔ και δείχνει πόσο πιστό είναι και αυτό στον "ευρωμονόδρομο", στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ενώ υποστηρίζει τους απαράδεκτους μισθούς φτώχειας, προτείνει - όπως και η ΝΔ - επιδόματα ψίχουλα και αυτά για λίγους. Η μεγαλύτερη ψευτοπαροχή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και αυτή μόνο για φέτος, είναι το προκλητικό ποσό των 68 λεπτών την ημέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.

Οσον αφορά την πρόταση επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, ούτε κατ' ελάχιστο δεν αντισταθμίζει τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, που εφαρμόζεται με την υποστήριξη και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά, λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν και να αντεπιτεθούν, διεκδικώντας:

-- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο επίδομα ανεργίας.

-- Επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

-- Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ.

-- Ενιαίος φορέας ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιος.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, ο λαός πρέπει να αλλάξει τώρα επιλογή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ