Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συμφωνία για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Την κλιμάκωση της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ προμηνύει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής

INTIME NEWS

Την κλιμάκωση της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ προμηνύει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή, για ενίσχυση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων που καταφεύγουν στα σύνορα της ΕΕ, συμφωνήθηκε ανάμεσα σε άλλα κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η ενίσχυση του θεσμού αυτού θα γίνει παράλληλα με τη συγκρότηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, κλιμακώνοντας την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.

«Είναι μια θετική εξέλιξη, που η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αγωνίζεται για να γίνει πράξη», δήλωσε χτες μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχαίροντας που η κυβέρνησή του πρωταγωνιστεί στην ένταση των μέτρων καταστολής. Την ίδια ώρα, φέτος, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Σεπτέμβρη, 21.737 άνθρωποι, ξεριζωμένοι από τις χώρες τους λόγω των πολέμων που προκαλούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ζουν στοιβαγμένοι στα «hot spots» των νησιών του Αιγαίου, διπλά εγκλωβισμένοι από αυτήν την πολιτική, μετά και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Υποκρισία από την κυβέρνηση

Υποκριτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές του αιτίες. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της στηρίζει τις επεμβάσεις και εμπλέκει επικίνδυνα το λαό στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, πατώντας στις υπαρκτές αντιθέσεις και τα παζάρια που εξελίσσονται στο εσωτερικό της ΕΕ, με άξονα και το Προσφυγικό, ενέταξε την κυβέρνησή του στο «στρατόπεδο» που «έχει ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη», σε αντιπαράθεση με το «στρατόπεδο» της «κοντόφθαλμης λογικής», που ζητά «Ευρώπη - φρούριο». Βέβαια οι αντιθέσεις αυτές, που εκφράστηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, δεν αφορούν τον πυρήνα της βάρβαρης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, μιας πολιτικής που τη ζουν στο πετσί τους οι 9.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου. Ενα έγκλημα διαρκείας για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συζητήθηκε σε γεύμα εργασίας μετά τη λήξη του οποίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι παραμένει το χάσμα στην ΕΕ για το Μεταναστευτικό, δηλώνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις. Επιπλέον, ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε πως «σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες». Στη συζήτηση η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν περισσότερη καταστολή και ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα, ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών - μελών.

Παράλληλα, η ΕΕ επιδιώκει η Αίγυπτος να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο στο έδαφός της. Ηδη από τη Σύνοδο του Ιούνη η ΕΕ προτείνει τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη της Βόρειας Αφρικής, αλλά μέχρι σήμερα καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εγκατασταθούν τέτοια κέντρα στην επικράτειά της. Την προσεχή Κυριακή ο Ντ. Τουσκ θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Φλεβάρη είναι πολύ πιθανό στην Αίγυπτο να διοργανωθεί Σύνοδος της ΕΕ με αραβικές χώρες, τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για την οικονομική συνεργασία.

Τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αναγγελία πραγματοποίησης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης - αραβικών κρατών, στις αρχές του 2019 στο Κάιρο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπού Ζάιντ, τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αραβίας το 2019 δεν θα περιοριστεί στη μετανάστευση, αλλά θα απασχολήσει μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αραβικές χώρες. Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι η απόφαση να διεξαχθεί η Ευρωαραβική Σύνοδος Κορυφής στην Αίγυπτο βασίζεται στα ψηφίσματα 147 και 148 του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Αραβική Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη στη Νεκρά Θάλασσα, στην Ιορδανία.

Οσον αφορά το Brexit, η επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβρη θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ